Lečin kari
Print Friendly, PDF & Email

Lečin kari sem odkrila šele pred kratkim, a mi je zelo všeč in ga rada skuham. Menim, da ima noro dober okus, nekoliko sladek, kremast in predvsem po leči, ki ima tudi nek tak poseben okus. Mešanica začimb kari oz. curry je prav tako ena mojih najljubših in to je torej zmagovalna kombinacija. Za piko na i pa je priprava res enostavna in hitra. Zraven lahko jemo riž ali pa tudi krompir, polpete, meso, zelenjavo, nekateri dodajo čičeriko, skratka, vsak po svoje. 🙂

Lečin kari

Pripomočki za lečin kari:

 • ne potrebujemo posebnih pripomočkov

Sestavine za lečin kari:

Za 2-4 osebe (kot priloga):

 • 140 g leče (uporabila sem oranžno)
 • 50 g čebule
 • 1 strok česna ali 1/2 žličke česna v prahu
 • 2 dl paradižnikove omake
 • 1 žlička paradižnikove mezge
 • 1/2 žličke domače začimbne mešanice
 • 1 žlička začimbne mešanice kari (curry)
 • 1/4 žličke soli oz. po okusu
 • 1-2 žlici olivnega olja
 • 1 dl smetane (običajne za kuhanje ali rastlinske – sama sem uporabila ovseno)

Postopek za lečin kari:

Nekaj ur pred pripravo namočimo 140 g leče v hladno vodo. Te naj bo vsaj še enkrat več kot leče, saj se bo leča napela in povečala volumen.

Lečin kari

Potem sesekljamo 50 g čebule in jo na žlici ali dveh olivnega olja popražimo. Če želimo, da bo jed lažje prebavljiva, posodo pokrijemo in čebulo dušimo, ji pa v tem primeru čez nekaj minut prilijemo par žlic vode in dušimo dobrih 5 minut.

Lečin kari

Če bomo uporabili svež česen, ga zdaj stremo in dodamo k čebuli ter nekaj minut pražimo, torej odstranimo pokrovko. Lahko uporabimo tudi česen v prahu, ki ga bomo dodali malo kasneje. Zdaj je najprej na vrsti leča. To odcedimo in splaknemo pod tekočo vodo. Stresemo jo v posodo s čebulo (in česnom). Premešamo in nekaj minutk odkrito kuhamo ter vmes večkrat premešamo.

Lečin kari

Dolijemo 2 dl paradižnikove omake in žličko paradižnikove mezge. Premešamo.

Lečin kari

Dodamo pol žličke domače začimbne mešanice, četrt žličke soli (oz. po okusu), pol žličke česna v prahu (če prej nismo dodali že svežega) in  žličko začimbne mešanice kari.

Lečin kari

Dolijemo še 1 dl vode, premešamo in povišamo temperaturo, da zavre, nato pa na zmernem ognju pokrito kuhamo 15-20 minut oz. dokler leča ni mehka.

Lečin kari

Ko je lečin kari kuhan, dolijemo še 1 dl smetane in jo vmešamo v jed.

Lečin kari

Tako, lečin kari je pripravljen. Postrežemo še vročega. Dober tek!

Lečin kari

Mi zraven jemo:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor