Mesne kroglice z lečo v paradižnikovi omaki
Print Friendly, PDF & Email

Vsi dobro poznamo priljubljeno jed “čufte v omaki”. Pred nami je recept za podobno jed, vendar delano iz mesa in leče. Leča je zelo zdrava stročnica in na takšen način jo lahko večkrat vključimo v našo prehrano.

Pripomočki za mesne kroglice z lečo v paradižnikovi omaki:

  • pečica

Sestavine za mesne kroglice z lečo v paradižnikovi omaki:

Za 4 osebe:

Mesne kroglice z lečo:

  • 400 g mletega mesa
  • 300 g leče
  • 1 čebula (100 g)
  • 3 stroki česna
  • 2 jajci
  • sol
  • poper
  • bazilika ali peteršilj
  • timijan
  • 2 žlici olja
  • 2 žlici krušnih drobtin (opcijsko)

Omaka:

  • 500 ml paradižnikove mezge
  • 400 ml vode
  • 1 žlica sladkorja
  • 4 lovorjevi listi
  • sol
  • 1 žlica olja

Postopek za mesne kroglice z lečo v paradižnikovi omaki:

Pripravimo si mleto meso, natehtamo in operemo lečo (jaz sem imela rdečo lečo, lahko pa uporabimo tudi katero drugo lečo po vašem okusu), olupimo čebulo, česen ter pripravimo začimbe.

Lečo zalijemo z 2 dl vode in pustimo, da zavre in vre 1/3 njenega časa kuhanja. Takoj nato jo odstavimo iz gretja in jo ohladimo. Leča se mora samo delno zmehčati, nikakor pa ne skuhati. Česen in čebulo na drobno nasekljamo in popečemo na žlici olja. Ohladimo. Meso solimo, popramo, dodamo timijan in baziliko. Pripravimo si 2 jajci.

Sedaj vse sestavine dobro pomešamo med seboj. Mesa in leče bo približno polovico vsakega, jajca pa bodo lepo povezala vse v enotno zmes. Če pride zmes premehka (da ne moremo lepo oblikovati kroglic) dodamo žlico ali dve krušnih drobtin in zopet vse premešamo. Maso pustimo počivati 15 minut do pol ure, da se vsi okusi povežejo.

Nato oblikujemo kroglice približno v velikosti naše dlani ter jih na hitro opečemo na olju.

Sedaj še pripravimo paradižnikovo omako tako, da na žlici olja na hitro, ob stalnem mešanju, prepražimo sladkor, da dobi rahlo rjavo barvo. Hitro dodamo vročo vodo ter pazimo, da se nam ne naredijo grudice. Ko sladkor razmešamo v vodo, dodamo paradižnikovo mezgo, lovorjev list ter solimo po okusu. Pustimo na nizki temperaturi, da se omaka počasi segreva.

Popečene mesne kroglice z lečo sedaj nadevamo v pekač, prelijemo z vročo omako ter pokrijemo s pokrovko ali alu folijo, če pekač nima pokrovke. V naprej ogreti pečici na 180 °C pečemo pokrito 30 minut.

Nato pekač odkrijemo ter pečemo še 15 minut. Omaka se bo zgostila, kroglice pa po vrhu lepo zapekle.

Mesne kroglice z lečo v paradižnikovi omaki postrežemo takoj vroče s kakšno krompirjevo prilogo, njoki, svaljki in porcijo sezonske solate. Jaz sem tokrat kot prilogo ponudila pečeno polento.

Dober tek 😊

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor