Čili con leča
Print Friendly, PDF & Email

Čili con leča je okusna brezmesna različica priljubljene mehiške jedi. Pripravimo ga hitro in enostavno. Je ena izmed jedi, ko jo lahko ga pripravimo na zalogo in zamrznemo za kasnejšo uporabo. Najokusnejši je dan po pripravi, ko se vsi okusi dobro povežejo med seboj.

cili-con-lecaČili con leča – pripomočki:

  • kuhinjska tehtnica
  • deska za rezanje
  • nož
  • 3 manjše skodelice
  • čajna žlička
  • jedilna žlica
  • odpirač za pločevinke
  • cedilo
  • kuhalnica
  • večja kozica s pokrovko

Čili con leča – sestavine:

(za 2 osebi)

  • 100 g bele čebule
  • 1 manjša zelena paprika
  • 1 strok česna
  • 3 jedilne žlice rastlinskega olja
  • 1 čili
  • 6 posušenih paradižnikov v olju
  • 1 – 1,5 dl zelenjavne jušne osnove
  • 175 g kuhanega rdečega fižola (lahko tudi iz konzerve)
  • 400 g paradižnikovih pelatov (1 mala konzerva)
  • 110 g sladke koruze (1 mala konzerva)
  • 450 g kuhane zelene leče
  • 1 jedilna žlica paradižnikovega koncentrata
  • 1 čajna žlička orientalske kumine
  • 1 čajna žlička sladke rdeče paprike
  • 1 čajna žlička origana
  • ščep soli
  • ščep popra
  • 2 koščka temne čokolade (po želji)

Čili con leča – priprava:

Čebulo in česen olupimo ter drobno nasekljamo. Papriko in čili speremo pod tekočo vodo, odstranimo semena in narežemo na manjše koščke oz. trakove. Sušen paradižnik narežemo na manjše koščke. Koruzo in fižol speremo pod tekočo vodo (pomagamo si s cedilom).

cili-con-lecaV kozici segrejemo olje in dodamo čebulo, česen, čili, papriko in sušene paradižnike in pražimo v odkriti kozici približno 3 minute. Občasno premešamo.

cili-con-lecaDodamo 1 dl zelenjavne jušne osnove, pelate (vključno s tekočino), fižol in koruzo in premešamo. Na koncu dodamo še kuhano zeleno lečo in ponovno premešamo.

cili-con-lecaDodamo sol,  poper, paradižnikov koncentrat, orientalsko kumino, sladko papriko in origano.

cili-con-lecaPokrito kuhamo 20 minut na srednji temperaturi. Čili naj čisto narahlo vre. Občasno premešamo. Če je čili pregost, dodamo še preostalo jušno osnovo. Čisto na koncu lahko dodamo še koščka čokolade in čili mešamo, dokler se čokolada popolnoma ne stopi.

Postrežemo s kosom kruha ali domačimi tortiljami.

Uživajte v okusih!

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor