Leča s česnom
Print Friendly, PDF & Email

Si želite dobro in hitro pripravljeno prilogo ali samostojno jed? V kolikor je vaš odgovor pritrdilen, sledite temu receptu in si pripravite odlično, zdravo in zelo okusno lečo s česnom, ki bo zadostovala za približno 4 do 5 oseb.

Leča s česnom, pripravljena po tem receptu, bo na vašem krožniku v samo 15 minutah, priprava je preprosta, jed pa lahko ponudimo kot samostojno ali kot prilogo zraven mesa in ribe. Lečo s česnom lahko postrežemo tudi ob kakšni hrenovki ali kranjski klobasi. Ljubitelji zelenjavnih obrokov pa zraven lahko dodajo bučke po pariško ali z žara.

Pripomočki za lečo s česnom:

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za lečo s česnom:

  • 300 g oluščene rdeče leče (za pripravo uporabimo oluščeno rdečo lečo, ki ima čas kuhanja le 3 minute)
  • 5 vejic  svežega peteršilja
  • 5 strokov česna
  • 5 velikih jušnih žlic olivnega olja
  • 2 l vode
  • 1 zelenjavna kocka ali žlica začimbne mešanice
  • sol in poper po okusu

Kako pripravimo lečo s česnom:

Kot sem že omenila, priprava leče s česnom je zelo preprosta. Za pripravo lahko uporabimo katero koli lečo, a se določene kuhajo dlje časa. V kolikor želite imeti pripravljeno kosilo v petnajstih minutah potem uporabite oluščeno rdečo lečo, katero boste brez namakanja skuhali v treh minutah, najdete jo v vseh bolje založenih živilskih trgovinah. Pri navadni leči je čas kuhanja daljši, saj je takšno lečo potrebno namakati, nato pa kuhati vsaj 40 minut.

Torej najprej vzamemo lonec in vanj vlijemo približno 2 l vode, postavimo na štedilnik in vanj stresemo rdečo lečo, ki smo jo pred tem splaknili na cedilu pod tekočo hladno vodo. Vodo posolimo po okusu in ji dodamo žlico začimbne mešanice. Namestimo pokrov in počakamo da zavre in, ko voda zavre, kuhamo še tri minute. Po poteku tega časa, lonec odstranimo z ognja in lečo precedimo v cedilo.

Med tem, ko čakamo, da voda, v kateri kuhamo lečo zavre, vzamemo drugi lonec in na njem segrejemo olivno olje. Ko se olje segreje, mu dodamo na drobno narezan svež peteršilj in sesekljan česen.

Vse dobro premešamo in pustimo 2-3 minutke na srednje močnem ognju. Sedaj dodamo odcejeno lečo.

Sestavine dobro združimo in lonec odstranimo z ognja.

Po okusu posolimo in popopramo. Počakamo, da se nekoliko ohladi in vpije odvečno tekočino ter postrežemo. Leča s česnom je pripravljena. Uživajte v njenem odličnem okusu.

dober tek. 🙂

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Dodaj odgovor