Hrustljava solata z lečo
Print Friendly, PDF & Email

Ta teden sem dobila prvo čisto domačo zelenjavo z vrta in si pripravila slastno in hrustljavo solato z lečo. Solata je zelo nasitna in je primerna za samostojen obrok, lahko pa si na pikniku z njo popestrite dobrote z žara.

hrustljava-solata-z-lecoHrustljava solata z lečo – pripomočki:

  • deska za rezanje
  • nož
  • 5 manjših skledic
  • večja skleda za solato
  • jedilna žlica
  • vilica
  • manjša kozica (za praženje arašidov)

Hrustljava solata z lečo – sestavine:

(za 4 osebe)

  • 400 g kuhane rjave ali zelene leče (lahko je tudi iz pločevinke)
  • 400 g dalmatinske ledenke
  • 200 g korenja
  • 100 g kumare
  • 4 marelice
  • 40 g nesoljenih arašidov

za preliv:

  • 1 jedilna žlica olja
  • 3-4 jedilne žlice balzamičnega kisa
  • ščep soli

Hrustljava solata z lečo – priprava:

Vso zelenjavo temeljito operemo, korenje in kumare olupimo. Solato natrgamo na zelo majhne koščke, korenček narežemo na trakove. Lahko ga tudi naribamo, vendar je meni bolj všeč narezan na trakove, ker je bolj hrustljav. Kumaro po dolgem razpolovimo in narežemo na koščke. Če nas motijo semena, jih odstranimo. Marelicam odstranimo koščico in jih narežemo na manjše koščke. Lečo speremo pod tekočo vodo in pustimo, da se dobro odcedi. Arašide na hitro kar na suho (brez olja) prepražimo v kozici. Če smo uspeli dobiti pražene arašide, ta korak izpustimo. Prepražene arašide grobo nasekljamo.

hrustljava-solata-z-lecoVse sestavine damo v skledo. Začnemo z ledenko, in na vrh nadevamo ostale sestavine. Prelijemo s prelivom, premešamo in postrežemo.

hrustljava-solata-z-lecoČe solato pripravimo v naprej, jo obvezno hranimo v hladilniku.

Uživajte v okusih!

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor