Rižota z lečo in karamelizirano čebulo
Print Friendly, PDF & Email

Rižota z lečo in karamelizirano čebulo je jed za ljudi, ki imajo radi kulinarična popotovanja, uživajo v okušanju novih, nekoliko drugačnih jedi ter radi uporabljajo začimbe. Priprava sicer vzame nekoliko več časa zaradi karameliziranja čebule, ki jo je potrebno pražiti počasi, če želimo tisti res pravi okus. Sam postopek je pa sila preprost. Rižoto z lečo in karamelizirano čebulo lahko pripravimo na zalogo, saj je več kot odlična tudi hladna oz. ponovno pogreta.

rizota-z-leco-in-karamelizirano-cebuloRižota z lečo in karamelizirano čebulo – pripomočki:

  • kuhinjska tehtnica
  • posoda za namakanje leče
  • merilna posoda za tekočine
  • nož
  • deska za rezanje
  • cedilo
  • kuhalnica
  • večja kozica s pokrovko
  • jedilna žlica
  • čajna žlička

Rižota z lečo in karamelizirano čebulo – sestavine:

(za 4 osebe)

  • 5 jedilnih žlic olivnega olja
  • 4 srednje velike rdeče čebule
  • 1 l vode + voda za namakanje leče
  • 230 g rjave (ali zelene) leče
  • 200 g dolgozrnatega riža
  • 2 čajni žlički mletega kumina (orientalske kumine)
  • 3/4 čajne žličke mletega cimeta
  • sol po okusu
  • ščep črnega popra

Rižota z lečo in karamelizirano čebulo – priprava:

Lečo namočimo čez noč (vsaj 8 ur) v vodi sobne temperature.  Riž dobro speremo pod tekočo vodo. Leči odlijemo vodo, v kateri smo jo namakali, in jo prav tako speremo pod tekočo vodo. Čebulo olupimo, razčetverimo in narežemo na tanke rezine.

rizota-z-leco-in-karamelizirano-cebuloV veliki kozici segrejemo olje. Dodamo na tanke rezine narezano rdečo čebulo. Zmanjšamo temperaturo na srednjo vrednost in čebulo pražimo, dokler ne postane lepe, temno rjave barve in dobi prijetno sladkast okus. Po potrebi prilagodimo temperaturo. Pazimo, da čebule ne zažgemo. Karameliziranje čebule traja kar nekaj časa – od pol ure do 45 minut. Med postopkom karameliziranja čebulo pogosto premešamo. Ko je čebula karamelizirana, jo približno polovico vzamemo ven in prihranimo za kasneje. V posodo k preostali čebuli dodamo lečo in pol litra vode. Zvišamo temperaturo, da voda čimprej zavre, potem temperaturo zmanjšamo na srednjo vrednost, da voda le rahlo vre. Pokrito kuhamo 10 minut.

rizota-z-leco-in-karamelizirano-cebuloPo 10-ih minutah dodamo riž, vse začimbe in zalijemo s pol litra vode. Pokrijemo in kuhamo toliko časa, da voda izpari, približno 20 minut. Med kuhanjem jed večkrat premešamo.

rizota-z-leco-in-karamelizirano-cebuloPreverimo, če je riž kuhan. V primeru, da še ni, dodamo še malo vode in še nekoliko pokuhamo.

Rižoto nadevamo na krožnike in jo posujemo s karamelizirano čebulo, ki smo jo prej dali na stran.

rizota-z-leco-in-karamelizirano-cebuloUživajte v okusih!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor