Čokolada
Čokolada – pregrešna rjava tablica, ki se ji večinoma zelo težko upremo. Seveda je prav, da ne pretiravamo s količino, tako kot tudi z ostalimi sladicami ne. A včasih res ne gre brez nje. Jaz jo zato imenujem tudi “hrana za dušo”. Saj poznate tisti nebeški občutek, ko damo košček čokolade v usta, ga z jezičkom pritisnemo na nebo ustne votline, od užitka zapremo oči in se skupaj s čokolado topimo od zadovoljstva. Zagotovo poznate kakšnega čokoholika ali pa ste celo sami velik ljubitelj čokolade. Ste vedeli, da čokolada pomirja? Poglejmo skupaj, katere so še druge značilnosti in zanimivosti o čokoladi.
Zanimivosti o čokoladi:
- “Čokolada je hrana bogov” ni le znani rek, ampak ima zgodovinsko ozadje. Narejena je namreč iz kakavovca, ki se v latinščini imenuje Theobroma cacao. In beseda »theobroma« v latinščini pomeni »hrana bogov«.
- Azteki, ki so prvi na svetu poskusili čokolado, so že pred stoletji odkrili, da je čokolada afrodiziak. Uživali so jo, preden so obiskali svoje ljubice.
- Začetek industrijske izdelave čokolade sega v leto 1842. Prvo čokoladno tablico so izdelali v angleški tovarni čokolade Cadbury.
- Raziskave pravijo, da čokolada zmanjšuje tveganje za možgansko kap, je dobra za cirkulacijo krvi in izboljšuje razpoloženje.
Vrste čokolade:
Poznamo več vrst čokolad. Najbolj kvalitetna je temna oz. grenka čokolada, ki vsebuje več kot 35 % kakavove mase. Nekatere čokolade imajo kakava celo 75 % ali več. Mlečna čokolada vsebuje kakavovo maslo, sladkor, mleko ter razne arome, ki se dodajajo h kakavovi masi. Poleg čokolade za kuhanje poznamo še belo čokolado, ki je povsem brez nemastnih kakavovih delov, vsebuje pa še sladkor, mleko ter vanilijevo ali kakšno drugo aromo. Med vsemi je bela čokolada najbolj lomljiva vrsta čokolade.
Recepti s čokolado za prste obliznit:
- Čokolada v listnatem testu
- Čokoladna krema
- Lizike čokoladna čipka
- Sadna nabodala s čokolado
- Čokoladna fontana, ki se kar topi v ustih
- Sacher torta
- Čokoladni razpokančki, ki se kar topijo v ustih
- Cake pops, okusen grižljaj
- Marmelada čoko-banana (domača nutella)
- Čokoladne skodelice s sladoledom
- Kokosove čokoladice z okusom Bounty
- Bele kokosove čokoladice z okusom Bounty
- Odlična čokoladna torta brez sladkorja
- Čokoladno čokoladni muffini
- Čokoladne sanje
- Čokoladno pecivo brez jajc in mleka
- Čokoladna panakota
- Marcipanove kroglice s čokolado
- Čokoladna salama
- Čokoladni piškoti s koščki čokolade
- Čokoladna pita z malinovim želejem
- Ganache iz bele čokolade
- Čokoladni cekini
- Čokoladni souffle
- Hitro pripravljeni čokoladni bonboni
- Suhe slive s čokolado
- Čokoladne ploščice
- Čokoladni trikotniki brez peke
- Pravilno temperiranje čokolade
- Kako stopimo čokolado za dekoriranje na hitro