Čokolada
Print Friendly, PDF & Email

Čokolada – pregrešna rjava tablica, ki se ji večinoma zelo težko upremo. Seveda je prav, da ne pretiravamo s količino, tako kot tudi z ostalimi sladicami ne. A včasih res ne gre brez nje. Jaz jo zato imenujem tudi “hrana za dušo”. Saj poznate tisti nebeški občutek, ko damo košček čokolade v usta, ga z jezičkom pritisnemo na nebo ustne votline, od užitka zapremo oči in se skupaj s čokolado topimo od zadovoljstva. Zagotovo poznate kakšnega čokoholika ali pa ste celo sami velik ljubitelj čokolade. Ste vedeli, da čokolada pomirja? Poglejmo skupaj, katere so še druge značilnosti in zanimivosti o čokoladi.

Zanimivosti o čokoladi:

 • “Čokolada je hrana bogov” ni le znani rek, ampak ima zgodovinsko ozadje. Narejena je namreč iz kakavovca, ki se v latinščini imenuje Theobroma cacao. In beseda »theobroma« v latinščini pomeni »hrana bogov«.
 • Azteki, ki so prvi na svetu poskusili čokolado, so že pred stoletji odkrili, da je čokolada afrodiziak. Uživali so jo, preden so obiskali svoje ljubice.
 • Začetek industrijske izdelave čokolade sega v leto 1842. Prvo čokoladno tablico so izdelali v angleški tovarni čokolade Cadbury.
 • Raziskave pravijo, da čokolada zmanjšuje tveganje za možgansko kap, je dobra za cirkulacijo krvi in izboljšuje razpoloženje.

Vrste čokolade:

Poznamo več vrst čokolad. Najbolj kvalitetna je temna oz. grenka čokolada, ki vsebuje več kot 35 % kakavove mase. Nekatere čokolade imajo kakava celo 75 % ali več. Mlečna čokolada vsebuje kakavovo maslo, sladkor, mleko ter razne arome, ki se dodajajo h kakavovi masi. Poleg čokolade za kuhanje poznamo še belo čokolado, ki je povsem brez nemastnih kakavovih delov, vsebuje pa še sladkor, mleko ter vanilijevo ali kakšno drugo aromo. Med vsemi je bela čokolada najbolj lomljiva vrsta čokolade.

Recepti s čokolado za prste obliznit:

 1. Čokolada v listnatem testu
 2. Čokoladna krema
 3. Lizike čokoladna čipka
 4. Sadna nabodala s čokolado
 5. Čokoladna fontana, ki se kar topi v ustih
 6. Sacher torta
 7. Čokoladni razpokančki, ki se kar topijo v ustih
 8. Cake pops, okusen grižljaj
 9. Marmelada čoko-banana (domača nutella)
 10. Čokoladne skodelice s sladoledom
 11. Kokosove čokoladice z okusom Bounty
 12. Bele kokosove čokoladice z okusom Bounty
 13. Odlična čokoladna torta brez sladkorja
 14. Čokoladno čokoladni muffini
 15. Čokoladne sanje
 16. Čokoladno pecivo brez jajc in mleka
 17. Čokoladna panakota
 18. Marcipanove kroglice s čokolado
 19. Čokoladna salama
 20. Čokoladni piškoti s koščki čokolade
 21. Čokoladna pita z malinovim želejem
 22. Ganache iz bele čokolade
 23. Čokoladni cekini
 24. Čokoladni souffle
 25. Hitro pripravljeni čokoladni bonboni
 26. Suhe slive s čokolado
 27. Čokoladne ploščice
 28. Čokoladni trikotniki brez peke
 29. Pravilno temperiranje čokolade
 30. Kako stopimo čokolado za dekoriranje na hitro
Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 5]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor