Čokoladni souffle
Print Friendly, PDF & Email

Souffle je tipična francoska jed. Značilno je, da zmes močno naraste in postane puhasta. Poznamo tako slane kot tudi sladke souffleje. Danes vam bomo predstavili sladko verzijo in sicer čokoladni souffle. V ustih se vam bo kar stopil in za seboj pustil čudovit čokoladni okus.

cokoladni-souffle

Pripomočki za čokoladni souffle:

  • 4 keramični modelčki
  • 2 skledi za stepanje
  • električni mešalnik
  • lopatka za mešanje
  • manjši lonec

Sestavine za 4 čokoladne souffleje:

  • 40 ml mleka
  • 75 g sladkorja
  • 60 g temne čokolade
  • 30 g grenkega kakava
  • 2 rumenjaka
  • 3 beljaki
  • ščepec soli
  • 45 ml vode
  • maslo in sladkor za modelčke

Postopek priprave čokoladnega souffleja:

Modelčke namastimo in obložimo s sladkorjem. Odvečni sladkor stresemo iz modelčkov.

Pečico segrejemo na 190°C (običajno).

Čokolado narežemo na manjše koščke. Mleko damo v manjši lonec in ga počasi segrevamo dokler ne začne vreti. Umaknemo ga iz ognja in vanj stresemo narezano čokolado. Pustimo 1 minuto, nato pa z lopatko za mešanje dobro premešamo, da se čokolada stopi.

cokoladni-souffle-1

Dodamo kakav in vodo ter ponovno dobro premešamo. Če je zmes preveč gosta in se kakav ne vmeša dobro, jo lahko malenkost segrejemo in tako bomo lažje dobili enotno zmes. Dobljeno zmes pustimo, da se nekoliko ohladi.

cokoladni-souffle-2

V skledo damo beljake in sol. Začnemo jih stepati z električnim mešalnikom. Postopoma jim dodajamo sladkor in stepamo, dokler ne dobimo čvrstega snega.

cokoladni-souffle-3

Čokoladni zmesi, ki se je nekoliko ohladila, dodamo rumenjaka in dobro premešamo. Dodamo polovico snega in z lopatko čisto nežno premešamo. Dobljeno zmes vlijemo v preostali sneg in nežno premešamo, da dobimo enotno zmes.

cokoladni-souffle-4

Zmes vlijemo v pripravljene modelčke do roba. S palcem gremo po notranjih robovih napolnjenih modelčkov. Tako, se bo souffle lažje dvignil.

cokoladni-souffle-5

Modelčke potisnemo v pečico in pečemo 13-15 minut oziroma dokler se souffle ne dvigne za približno 3 cm čez rob.

Tako je naš čokoladni souffle pripravljen. Postrežemo ga takoj, saj se bo zelo hitro posedel.

Prijetno sladkanje. 🙂

cokoladni-souffle

 

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor