Sacher torta
Print Friendly, PDF & Email

Sočna, čokoladno mamljiva Sacher torta je res edinstvenega okusa, zadovolji vsake brbončice, tudi tiste najbolj zahtevne. 🙂 Pripravite si jo sami! S tem receptom, pri pripravi ne boste imeli nobenih težav! 😀

sacher-torta-27Sacher torta – pripomočki:

  • štedilnik
  • kuhinjska pečica
  • skleda 3x
  • manjša skledica 2x
  • kuhalnica ali silikonska lopatica
  • žlička
  • žlica
  • električni mešalnik
  • okrogel pekač premera cca. 25 cm
  • papir za peko
  • škarje
  • 8 listov čistega belega papirja A4
  • mikrovalovna pečica
  • manjša kozica 2x
  • kuhinjska krpa
  • nož za rezanje biskvita

Sacher torta – sestavine:

Biskvit:

  • 140 g omehčanega masla
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 1 vanilin sladkor
  • 6 jajc
  • 4 žlice sladke smetane
  • 140 g temne čokolade
  • 100 g kristalnega sladkorja
  • 110 g gladke bele moke

Glazura:

  • 70 ml sladke smetane
  • 20 g masla
  • 120 g temne čokolade
  • 50 g sladkorja
  • 50 ml vode
  • 300 – 400 g marelične marmelade
  • žlička masla za premazovanje robov pekača
  • čokolada za napis (50 g)

Sacher torta – postopek:

Pečico prižgemo, ter jo nastavimo na 170°C. V skledo narežemo maslo, ter počakamo nekaj minut, da se omehča. Čezenj stresemo sladkor v prahu in vanilin sladkor.

sacher-torta

Z električnim mešalnikom vse skupaj zmešamo, da dobimo kremno maso.

sacher-torta-1

V dve ločeni skledi, ločimo rumenjake od beljakov, nato rumenjake dodamo masleni masi in vse skupaj prav tako zmešamo.

sacher-torta-2

V skledico zlijemo 4 žlice sladke smetane in jo pogrejemo v mikrovalovni pečici, da se segreje do zelo vročega, ne sme pa zavreti. Priporočam vam, da jo grejete po 10 sekund na enkrat. Ko se je smetana segrela, ji dodamo na koščke nalomljeno čokolado.

sacher-torta-3

Z žličko mešamo toliko časa, da se vsa čokolada stopi.

sacher-torta-4

Nato čokolado dodamo masleni mešanici, ter zmešamo, da se vse sestavine pomešajo.

sacher-torta-5

Moko, prav tako primešamo sedaj čokoladni mešanici, mešamo dokler ne izginejo vse grudice.

sacher-torta-6

sacher-torta-7

Skupaj s kristalnim sladkorjem, čvrsto stepemo beljake, ki jih nato počasi dodajamo čokoladni masi. Ne mešamo več z električnim mešalnikom, ampak počasi vmešavamo s kuhalnico ali silikonsko lopatico.

sacher-torta-8

Pripravimo okrogel pekač. V velikosti dna pekača, izrežemo papir za peko, da bo lepo sedel na dno, robove pa premažemo z maslom.

sacher-torta-9

Maso zlijemo v pekač, ter jo po vrhu malo zgladimo. Pekač postavimo v pečico, ter biskvit pečemo 50 do 55 minut, pri 170°C.

sacher-torta-10

Ko se je biskvit spekel, ga pustimo stati 10 minut, da se rahlo ohladi in ga nato vzamemo iz pekača, ter ga položimo na kuhinjsko krpo in mu odlupimo papir za peko, s spodnje strani.

sacher-torta-11

Biskvit prerežemo na dva dela, ki naj bosta enake debeline. Če želite, lahko torto režete na tri dele.

sacher-torta-12

Pripravimo pladenj oz. večji krožnik, kjer bo torta stala, ter na robove krožnika položimo papir, v dveh slojih. To nam bo kasneje v pomoč, da bo krožnik ostal čist.

sacher-torta-13

sacher-torta-14

Marelično marmelado denemo v skledico, ter jo premešamo, da postane gladkejša in se tako lažje maže, če se vam zdi, da je marmelada pregosta, ji dodajte žlico vode in dobro premešajte. Če ima vaša marmelada koščke sadja, jo malenkost pogrejte in precedite.

sacher-torta-16

Na krožnik položimo prvo plast biskvita, ter jo enakomerno premažemo z marelično marmelado.

sacher-torta-15
Biskvit položimo na krožnik tako, da so stranice listov pod biskvitom. Poskusimo ga postaviti čimbolj na sredino.

sacher-torta-17

Čezenj postavimo drugo plast biskvita in celotno torto premažemo z marmelado. Poskrbimo, da so tudi robovi dobro premazani.

sacher-torta-18

Nato pripravimo glazuro. Na štedilnik postavimo dve manjši kozici. V prvi stopimo vodo s sladkorjem, ko se sladkor stopi jo odstavimo, V drugo zlijemo smetano, ki ji dodamo maslo.

sacher-torta-19

Grejemo dokler se maslo ne stopi. Nato v smetano z maslom dodamo čokolado in mešamo, dokler se vsa čokolada ne stopi.

sacher-torta-20

Na koncu, čokoladni mešanici dodamo še sladko vodo in glazuro dobro premešamo, da postane gladka.

sacher-torta-21

Glazuro prelijemo po celotni površini torte, čimbolj enakomerno.

sacher-torta-22

Torto pustimo 15 minut stati, nato odstranimo papir, ki smo ga pustili pod biskvitom. Začnemo z zgornjim oz. tistim listom papirja, ki smo ga položili zadnje, papir primemo za zunanja robova in počasi enakomerno potegnemo.

sacher-torta-23

sacher-torta-26
Odstranjena prva plast papirja.

Enako storimo z vsemi ostalimi listi papirja. In krožnik bo ostal čist. 🙂

sacher-torta-24

Torto postavimo v hladilnik za vsaj 2 uri, da se glazura strdi, ter nato, če želimo, s stopljeno čokolado nanjo napišemo “Sacher”.

sacher-torta-25

 

Nom nom in dober tek! 😉

-Balubah

Ocena:
Skupaj: 21 Povprečno: 4.2]

Dodaj odgovor