Cake pops, okusen grižljaj
Cake pops, so lizikam podobni slastni grižljajčki na palčkah. Slastnega okusa, navdušijo mlajše, kot tudi starejše, saj je v vsakem od nas, vsaj malo otroka, ki še vedno obožuje lizike in temu podobne dobrote. 😀
Cake pops – pripomočki:
- kuhinjska pečica
- manjši pekač cca 15 x 25 cm, z malenkost višjim robom
- kuhinjska tehtnica
- papir za peko
- merica za tekočine
- električni mešalnik
- skleda 3x
- 2 ozka in visoka kozarca ali skodelici
- manjša skledica
- palčke cca 40-50 kom.
- čajna žlička 4x
- žlica
- velik kos stiroporja
- večji plitek krožnik
- kuhinjska vrečka
- kozica ali pladenj z višjim robom
Cake pops – sestavine:
Biskvit:
- 200 g moke
- 3/4 vrečke pecilnega praška
- ščepec soli
- 1,5 dl mleka
- 1 dl olja
- 150 g sladkorja
- 3 jajca
In še:
- za vanilijevo mešanico, žlička masla in 7 žlic mleka
- za čokoladno mešanico, 3 polne žličke nutelle
- vroča voda, za kopel pri topljenju čokolade
Preliv:
- 200 g mlečne čokolade
- 100 g črne čokolade
- 200 g bele čokolade
Cake pops – postopek:
Pečico segrejemo na 180°C. V skledo denemo vse sestavine za biskvit in jih z električnim mešalnikom, dobro zmiksamo.
Pekač obložimo s papirjem za peko, ter maso zlijemo čezenj.
Postavimo v pečico in pečemo 20-25 minut, pri 180°C. Ko je biskvit pečen, ga pokritega z aluminijasto folijo, damo hladiti, zato da se nam ne naredi trda skorja.
Ko je le-ta ohlajen, ga v skledi zdrobimo med prsti, v čim manjše drobtine.
Če želimo imeti dve vrsti cake popsov, jih razdelimo na dva dela, v dve ločeni skledi. V en del damo žličko zmehčanega masla in 6-7 žlic mleka, ter maso dobro zgnetemo, dokler ne dobimo testa, ki se ne sme lepiti na prste. V drugi del drobtin, dodamo 3 polne čajne žličke nutelle in ga pravtako zgnetemo v gladko testo.
S pomočjo žličke, naredimo kroglice, postavljamo jih na večji plitek krožnik. Ko smo naredili vse kroglice, jih postavimo v hladilnik za 15-20 minut.
Čokolado stopimo na vodni kopeli v ozkih kozarcih. V pladenj ali kozico zlijemo zelo vročo vodo, vanjo postavimo ozke ter visoke kozarce. V kozarce, nalomimo mlečno in belo čokolado. Počakamo par minut, da se obe čokoladi stopita. Temno čokolado lahko stopimo v kuhinjski vrečki, da bomo lažje brizgali čokolado. To storimo tako, da v vrečko nalomimo čokolado in vrečko zavežemo, nato vrečko potopimo v vročo vodo za minuto do dve. Čokolada se bo hitro stopila.
Kroglice vzamemo iz hladilnika, pripravimo palčke, ter konice palčk namočimo v čokolado in jih nato potiskamo, v vsako kroglico posebej. Kroglice s palčkami, spet postavimo v hladilnik za par minut, toliko, da se čokolada strdi. Tako se kroglice ne bodo snele iz palčk.
Ko se je čokolada strdila, jih pomakamo v stopljeno čokolado, v kozarcu. Nato jih krasimo po želji.
Na primer: pomočimo jih v belo čokolado, ter jih nato prebrizgamo s črno čokolado v kuhinjski vrečki, ki smo ji odrezali konico, ter cake pop rahlo obračamo, ker čokolada še teče in se tako ustvarjajo lepi vzorčki. To lahko delamo izmenično, z vsemi tremi vrstami čokolade, po želji. Lahko pa jih tudi samo pomakamo v čokolado, katerokoli, ter posipamo z mavričnimi ali čokoladnimi mrvicami. Počakamo, da se čokolada odteče in jih zapičimo v stiropor, kjer se bo čokolada strdila.
Nom nom in dober tek! 😉
-Balubah