Čokoladno pecivo brez jajc in mleka
Print Friendly, PDF & Email

Čokoladno pecivo brez jajc in mleka je hitro pripravljeno pecivo, saj ne potrebujemo ne tehtnice in ne mikserja. Za merico uporabimo skodelico (malo večjo kavno) in vse skupaj zmešamo z žlico. Sestavine pa so takšne, ki jih imamo običajno doma. Temna čokoladna barva, aroma in slasten okus, kličejo po še in še. Poskusite, navdušeni boste!

Čokoladno pecivo brez jajc in mleka – pripomočki:

 

  • večja posoda
  • večja kavna skodelica (za merico)
  • 1 velika žlica
  • 1 čajna žlička
  • cedilo
  • manjši pekač (25 x 30 cm)
  • peki papir

Čokoladno pecivo brez jajc in mleka – sestavine:

Biskvit:

  • 1,5 skodelice bele gladke moke
  • 3-4 žlice kakava v prahu
  • 1 čajna žlička sode bikarbone
  • 1 skodelica kristalnega sladkorja (lahko manj)
  • 1 vanilin sladkor
  • ščepec soli
  • 1 čajna žlička belega kisa
  • 5 žlic rastlinskega olja
  • 1 skodelica vode

Preliv in posip:

  • 100 g temne čokolade
  • 1 žlička kokosovega olja
  • 1 pest na lističe narezanih mandljev

Čokoladno pecivo brez jajc in mleka – postopek:

V posodo presejemo 1,5 skodelice bele gladke moke.

Dodamo 3-4 žlice kakava v prahu. Če imamo radi izrazit čokoladni okus, damo 4 žlice kakava, sicer pa malo manj.

Nato dodamo eno skodelico kristalnega sladkorja, 1 vanilin sladkor, ščepec soli in eno čajno žličko sode bikarbone.

Vse suhe sestavine z žlico dobro premešamo in naredimo 2 jamici. V prvo jamico damo 5 žlic rastlinskega olja, v drugo pa 1 čajno žličko belega kisa.

Na koncu dodamo še eno skodelico vode, ki naj bo sobne temperature.

Vse skupaj dobro premešamo, da dobimo gladko čokoladno maso. Je nekoliko bolj redka in tako je tudi prav.

Maso zlijemo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Čokoladno pecivo brez jajc in mleka pečemo dobrih 25 minut v predhodno ogreti pečici na 180° C. Ker je pecivo močne temne barve, nas lahko zavede, da ga prehitro vzamemo iz pečice. Najbolje je, da z zobotrebcem preverimo, če je dovolj pečeno. To storimo tako, da zobotrebec zapičimo v sredino biskvita in ga izvlečemo. Če je zobotrebec čist, pomeni, da je biskvit dovolj pečen. Če pa se masa nekoliko oprime zobotrebca, ga pečemo še kakšno minutko ali dve.

Pečeno pecivo ohladimo, nato pa ga prelijemo s čokoladno glazuro. Na vodni pari stopimo 100 g temne čokolade in dodamo 1 žličko kokosovega olja. Da se čokolada med rezanjem ne zlomi, je pomembno, da jo pravilno stopimo – postopek pravilnega temperiranja čokolade. Po vrhu čokoladne glazure potrosimo za 1 pest na lističe narezanih mandljev. To storimo takoj, ko je čokolada še tekoča in topla, da se mandlji lepo sprimejo s čokolado.

Čokoladno pecivo narežemo na enake kose in z njim razveselimo svoje najdražje. Pecivo lahko v hladilniku počaka več dni.

Prijetno sladkanje!

Iz enakih sestavin lahko pripravimo tudi Čokoladno torto brez mleka in jajc. Dekoriramo jo poljubno. Namesto mandljevih lističev jo lahko potrosimo tudi s kokosovo moko, mrvicami ali s čim drugim.

Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 4.6]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor