Pravilno temperiranje čokolade
Print Friendly, PDF & Email

Temperiranje čokolade je postopek, ko čokolado najprej segrejemo (na dobrih 45 stopinj), nato ohladimo (malce pod 30 stopinj) in še enkrat segrejemo na določeno temperaturo (malo čez 30 stopinj). Po domače povedano, čokolado iz trdega stanja postopno spremenimo v tekoče stanje. Čokolado lahko segrevamo na različne načine: nad vodno paro, v mikrovalovni pečici ali celo v pečici. Jaz jo najraje segrevam nad vodno para, saj je tako manj možnosti, da bi jo preveč segrela, kar se nam v mikrovalovni pečici kaj hitro lahko zgodi. Ker nimam termometra za čokolado (tako kot večina povprečnih gospodinj), počnem to po občutku in s strogim opazovanjem celotnega postopka. In zakaj čokolado pravzaprav temperiramo? S tem postopkom poskrbimo, da ima čokolada lep lesk in obstojno strukturo. Tako pripravljeno čokolado uporabimo za čokoladni obliv, praline, čokoladno čipko in druge čokoladne okraske.

Pravilno temperiranje čokolade – pripomočki:

  • 1 velika posoda
  • 1 manjša posoda (kozica za kuhanje)
  • lopatka
  • termometer za čokolado (ni nujno)

Pravilno temperiranje čokolade – sestavine:

Količino čokolade prilagodimo potrebam.

  • čokolada (katerakoli)

Pravilno temperiranje čokolade – postopek:

V posodo nalijemo toplo vodo in jo segrevamo na srednji temperaturi. V drugo posodo nalomimo čokolado na koščke. Nekaj koščkov (recimo 1/3 količine čokolade) prihranimo, saj bomo kasneje s temi koščki ohladili že tekočo čokolado.

Posodo s čokolado postavimo na posodo z vodo. Paziti moramo, da se posoda s čokolado ne dotika vode, zato je bolje, da je posoda z vodo manjša od posode s čokolado. Čokolada se mora topiti nad vodno paro in ne “v vodi”! Nikakor ne smemo dovoliti, da pride voda v stik s čokolado, saj bi se čokolada v tem primeru sesirila. Z lopatko večkrat premešamo.

Ko se voda v posodi že precej segreje, zmanjšamo na minimum ali celo ugasnemo. To je običajno takrat, ko je večji del čokolade že v tekočem stanju – še vedno pa je vidnih nekaj kosov čokolade v trdem stanju. Nato odstavimo in mešamo še naprej.

Počakamo, da se stopijo še preostali koščki in vmes večkrat premešamo.

Nato dodamo še preostale koščke čokolade (tiste, ki smo jo prej prihranili) – približno 1/3 celotne količine čokolade. Dodani koščki čokolade se bodo počasi začeli topiti. Na ta način bomo že stopljeno čokolado ohladili. Z lopatko nežno premešamo.

Počakamo, da se vsi naknadno dodani koščki stopijo. Dobro premešamo in za kratek čas ponovno segrevamo nad vodno paro ter uporabimo.

Tako pripravljeno čokolado s sijajem največkrat uporabimo za razne čokoladne prelive za peciva, oblive čokoladnih tort, razne praline, čokoladno čipko, čokoladice Bounty itd.  Primer čokolade lepega sijaja najdemo pri sadnih nabodalih s čokolado. Primer napačno pripravljenega obliva, kjer se čokolada ne sveti, pa najdemo pri čokoladnem penisu. Zagotovo bi bil lepši s pravilno temperirano čokolado.

Prijetno ustvarjanje!

Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 4.6]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor