Čokoladne sanje
Print Friendly, PDF & Email

Čokoladna krema v čokoladnih posodicah, okrašena s čokolatinom …. mmmm … prave čokoladne sanje!

Samo zato, ker deluje zapleteno, še ni nujno, da je dejansko tako. Priprava je v resnici zelo enostavna. Edino kar je zapletenega pri receptu je to, kako se pripraviti do tega, da nebi vsega pojedli že med pripravo.

Čokoladne sanje

Čokoladne sanje – pripomočki:

  • balončki za vodo (približno 50 kosov)
  • 3 manjše globoke posodice
  • peki papir
  • večja ravna podlaga
  • posoda za kuhanje nad soparo
  • več skled
  • 1 večja skleda
  • kuhinjska metlica
  • mikser
  • 3 dresirne vrečke s poljubnimi nastavki
  • jušna žlica in čajna žlička
  • plitki krožniki
  • 2 ali 3 plitki pekači ali podobna

Čokoladne sanje – sestavine:

Za čokoladne posodice:

  • 200 gramov bele čokolade
  • 200 g mlečne čokolade
  • 200 g temne čokolade
  • približno 100 g grobe kokosove moke
  • približno 100 g grobo sesekljanih praženih lešnikov
  • približno 100 g temnih čokoladnih mrvic
  • malo rastlinskega olja za namastitev balonov

Za kreme:

  • 1,5 l sladke smetane
  • 100 g sladkorja
  • 6 listi želatine
  • sredica 1 vanilijevega stroka
  • 2 žlici instant kave
  • 100 g temnih čokoladnih kapljic
  • 100 g nutelle
  • 100 g belih čokoladnih kapljic

Za okras:

  • približno 50 čokolatinov ferrero rocher, rafaello in rond noir (ali Lindor Lindt iz temne čokolade)

Čokoladne sanje – priprava:

Priprave čokoladnih sanj se lotimo tako, da najprej pripravimo čokoladne posodice. To naredimo tako, da najprej napihnemo vodne balončke. Najbolje je, da določimo želeno velikost s pomočjo skodelice (balončke napihnemo toliko, da stojijo v skodelico), tako bomo prepričani, da so napihnjeni balončki čimbolj podobne velikosti. Napihnjene balončke operemo s praškom za posodo in dobro splahnemo pod tekočo hladno vodo (če jih bomo spirali s toplo ali vročo vodo, bodo počili). Popolnoma jih osušimo (lahko jih obrišemo s kuhinjsko krpo) in jih malo namastimo z rastlinskim oljem.

Nato nad soparo raztopimo čokolado, in sicer tako, da vsako barvo čokolade (belo, mlečno in temno) damo v svojo globoko posodico. Posodice morajo biti tako velike, da bomo lahko vanje pomakali pripravljene balončke. Pripravljeno čokolado ohladimo toliko, da je na otip mlačna (oz. na približno 35 – 37 °C, če želimo uporabiti kuhinjski termometer).

Zdaj si pripravimo delavno površino: na večjo ravno podlago (recimo plitek pekač, potrebovali jih bomo več) položimo peki pair. Nanj narišemo obrise krogov, ki naj bodo malo večji od napihnjenih balončkov. Krogi služijo za šablono, da bomo vedeli kam narediti “podstavke” za posodice. Biti morajo toliko narazen, da se čokoladne posodice ne bodo dotikale med seboj. Na sredino vsakega kroga z žličko naredimo majhen krogec čokolade, približno premera 1 cm. To moramo narediti z vsemi tremi barvami čokolade (približno enako število vsakih), saj bodo to “podstavki” za posodice. Na plitke krožnike pripravimo posipe: kokosovo moko, zdrobljene lešnike in čokoladne mrvice – vsak posip na svoj krožnik.

Naredimo čokoladne posodice: vzamemo balonček, ga primemo za zavezan konec in ga približno do 2/3 potopimo v belo čokolado. Vzamemo ga iz čokolade, ga narahlo “otresemo”, da se odvečna čokolada odcedi (ne smemo pretiravati, samo odvečna čokolada mora dol, ne vsa) in ga potresemo s kokosovo moko. Zdaj ga s čokoladno stranjo navzdol položimo na čokoladni podstavek iz bele čokolade. Balončka NE pritiskamo, saj bomo na tak način spodrinili čokolado na podlagi in dobili luknjo v dnu. Na enak način naredimo še posodice iz mlečne čokolade, le da le-te posipamo z lešniki in postavimo na podstavke iz mlečne čokolade, posodice iz temne čokolade pa posipamo s temnimi čokoladnimi mrvicami in postavimo na temne čokoladne podstavke. Pripravljene posodice postavimo v hladilnik za kakšno uro, da se strdijo.

Čokoladne sanje Čokoladne sanje Čokoladne sanje Čokoladne sanje Čokoladne sanje Čokoladne sanje Čokoladne sanje Čokoladne sanje

Medtem pripravimo kreme. Najprej v mrzli vodi namočimo želatino, nato podolžno razpolovimo vanilijev strok in iz njega podrgnemo sredico (semena).

Čokoladne sanje

Nato 9 dl sladke smetane s sladkorjem in sredico vanilijevega stroka kuhamo na majhnem ognju, da počasi vre (približno 20  – 30 minut).

Čokoladne sanje

Ko se masa zgosti, dodamo zmehčano želatino, dobro premešamo in ločimo na 3 enake dele (pomagajmo si s tehtnico – tako bo delitev čimbolj enakovredna). V enega vmešamo nutello, v drugega belo čokolado, v zadnjega pa temno čokolado in instant kavo. Vse tri dobro premešamo in popolnoma ohladimo na sobni temperaturi.

Čokoladne sanje Čokoladne sanje Čokoladne sanje Čokoladne sanje

Medtem trdo stepemo preostalo sladko smetano in jo z metlico nežno primešamo ohlajenim kremam, v vsako damo 2 dl oz. 200 g (spet si pomagajmo s tehtnico). Pripravljene kreme damo za nekaj časa v hladilnik, da se zgostijo, tako jih bomo lažje brizgali. Ko se zgostijo, jih naložimo v dresirne vrečke s poljubnimi nastavki.

Čokoladne sanje Čokoladne sanje Čokoladne sanje

Strjene čokoladne posodice vzamemo iz hladilnika in iz njih odstranimo balone. To naredimo tako, da balon s prsti stiskamo proti sredini in ga s tem ločimo od posodice. Nato vzamemo škarje in previdno zarežemo majhno odprtinico tik pod vozljem. Odprtinica mora biti majhna, tako se bo zrak iz balona praznil počasi in enakomerno odstopal od čokolade. Če se še kje drži, ga z rokami previdno odstranimo. Lahko si pomagamo tudi s pinceto ali čim podobnim. Najprej se lotimo posodic iz temne čokolade, saj so najbolj trde in je z njimi najlažje delati. Tako bomo dobili potrebno prakso za nadaljevanje. Posebno previdni moramo biti s posodicami iz bele čokolade, saj so le-te najmanj trde in se rade lomijo ali celo sesedejo, ko odstranimo balon, zato morajo biti zares dobro strjene, delati pa moramo hitro, da se nebi ogrele in zmehčale. Predlagam, da iz hladilnika vzamemo vsako posodico posebaj, odstranimo balon, posodico pa vrnemo v hladilnik (to velja samo za posodice iz bele čokolade, ali če je delavni prostor zelo vroč).

Čokoladne sanje

Če se kje v posodici pojavijo manjše luknjice ali razpokice (kot lahko vidimo na zgornji fotografiji) jih zamažemo z malo raztopljene čokolade.

Tako pripravljene posodice napolnemo s pripravljenimi čokoladnimi krememi, nanje pa položimo po en čokolatin. Posodice napolnemo tako, da damo belo čokoladno kremo v posodice iz bele čokolade, nanjo pa rafaello. Posodico iz mlečne čokolade napolnimo z nutellino kremo, nanjo položimo ferrero rocher, posodice iz temne čokolade pa napolnemo s temo čokoladno kremo, nanjo pa položimo rond noir (ali Lindor Lindt).

Čokoladne sanjeČokoladne sanje Čokoladne sanje Čokoladne sanje Čokoladne sanje Čokoladne sanje Čokoladne sanje

Čokoladne sanje

Dober tek!

rok trajanja
Prazne čokoladne posodice lahko v dobro zaprti posodi hranimo na sobni temperaturi tudi kakšen mesec – čokolada se ne pokvari hitro. Pripravljene čokoladne sanje lahko v hladilniku hranimo kakšen teden, vendar čoklatine dodajmo tik pred serviranjem. S tem se izognemo “postanemu okusu” čokolatina in s tem dodamo “profesionalen” vtis.

 

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 3.7]

Dodaj odgovor