Čokoladna panakota
Italijanska klasična panakota je božanska sladica že sama po sebi. Z nekaj domišljije in eksperimentiranjem, pa jo lahko pripravimo na različne načine. Ljubitelji kokosa se bodo zaljubili v kokosovo panakoto, tisti, ki imajo raje manj sladko, jih bo navdušila jogurtova panakota, čokoholiki pa si bodo obliznili prste po čokoladni panakoti.
Čokoladna panakota – pripomočki:
- kozica za kuhanje
- kuhalnica ali velika žlica
- metlica
- silikonski modelčki ali kozarci
- deska za rezanje
- nož
Čokoladna panakota – sestavine:
- 500 ml smetane (del smetane lahko nadomestimo z navadnim tekočim jogurtom)
- 4 žlice sladkorja (po želji lahko več)
- 1 vanilin sladkor
- 100 g čokolade v prahu
- 30 g želatine v prahu (ali 4 lističe želatine)
Čokoladna panakota – postopek:
Smetano zlijemo v kozico in kuhamo na zmerni temperaturi.
Dodamo sladkor in vanilin sladkor ter dobro premešamo.
Nato dodamo še čokolado v prahu in jo z metlico enakomerno vmešamo v smetano.
Po 3 minutah mešanja se sladkor stopi, čokoladni prah pa enakomerno porazdeli. Kozico odstavimo s štedilnika.
Manjka samo že želatina, ki bo čokoladno panakoto naredila čvrsto. Dodajamo jo postopoma in neprestano mešamo.
Čokoladno panakoto še toplo nalijemo v kozarčke ali modelčke. Malenkost ohladimo, nato pa postavimo v hladilnik, kjer naj počiva vsaj 6 ur, še boljše pa kar čez noč.
Prijetno sladkanje!