Bučke in buče
Print Friendly, PDF & Email

Bučke in buče so v kulinariki zelo vsestransko uporabna zelenjava. Še največkrat jih uporabljamo med njihovo sezono, to je poleti in jeseni, a ker se da nekatere buče krasno skladiščiti, najbolje v suhem in hladnem prostoru, v njihovem okusu lahko uživamo še dolgo po tem, ko jih ni več na vrtu.

Poznamo več vrst bučk, najbolj poznane so zelene bučke, cukete, pri katerih so plodovi podolgovati. Te izvirajo iz orjaških buč, ki prihajajo iz  Sredozemlja in posamezna bučka lahko zraste tudi do enega metra. Takšne seveda niso več primerne za uživanje, saj so zelo grenke in niso več okusne. Lahko jih pa uporabite za semena. V njihovem okusu in okusu njihovih cvetov, ki so užitni, uživamo v poletnem času. Če želite lahko bučke tudi zamrznete, v kolobarjih ali narezane na kocke, lahko jih tudi naribate. Lahko jih tudi skladiščite in vložite v kozarce in pa seveda iz njih pripravite cel kup najrazličnejših jedi pa tudi sladic.

In potem so tu še buče, ki nas praviloma razveseljujejo v jesenskem času. Poznamo muškatne ter hokaido buče, maslene buče, buče špagetarice … Nikakor ne smemo pozabiti na  Slovensko bučo golica, imenovano tudi oljna buča. Njena semena so lahko krasen prigrizek, seveda pa iz njih dobimo tudi bučno olje. Več o bučnih semenih in olju si lahko preberete tu.  Poznamo tudi čajoto, ki ji rečemo tudi bodeča buča, saj njeno zunanjost obdajajo ostre bodice. A obstaja tudi njena ne-bodeča različica, čajota brez bodic. Pa še kakšno bučo bi lahko našteli, saj je sort res veliko.

Bučke so odličen vir vitaminov in mineralov

Bučke je priporočljivo vključiti v prehrano, saj so polne C vitamina, B vitaminov in vitamina E ter luteina in betakarotena. Ne smemo pozabiti tudi na minerale, ki jih vsebujejo in to so: magnezij, kalij in mangan, fosfor in kalcij ter selen. Bučke imajo tudi veliko omega 3 maščobnih kislin, ki delujejo protivnetno. Več o tem kako pozitivno vplivajo na naše telo si pa lahko preberete v nadaljevanju.

Bučke so nizkokalorično živilo, saj 100 g bučk vsebuje zgolj 19 kcal, od tega:

 • 0,3 g maščob,
 • 3, 1 g ogljikovih hidratov,
 • 1,2 g beljakovin.

Bučke imajo veliko pozitivnih učinkov na nas:

 • izboljšujejo koncentracijo in pomagajo pri umirjanju živcev,
 • znižujejo krvi tlak in holesterol,
 • so lahko prebavljive in so kot takšne dobre za prebavo,
 • vsebujejo veliko antioksidantov, zato pomagajo pri različnih vnetjih,
 • vplivajo na čvrstost  in elastičnost kože,
 • preprečujejo bolezni srca,
 • ščitijo pred sladkorno boleznijo ter pomagajo urejati nivo inzulina, ki ga proizvaja žleza slinavka,
 • odlične so tudi za naše oči, saj med drugim  pripomorejo k boljšemu vidu.

Kakor sem že omenila, so v kulinariki bučke uporabne na najrazličnejše načine in v različnih jedeh. Iz njih lahko nastanejo odlične juhe, lahko jih jeste tudi surove. Odlične so polnjene z različnimi nadevi, iz njih lahko naredite tudi špagete. Poleti, ko je sezona bučk jih lahko spečemo na žaru. Zelo dobro se podajo v  različne sladice, kot so piškoti, kruh ali bučkin kolač. Uporabni so tudi bučkini cvetovi, ki jih lahko napolnite ter spečete oz. ocvrete. In še bi lahko naštevali.

Kaj pa blagodejni učinki buč na naše telo?

Buče, ki so pri nas najbolj poznane so: muškatna buča, hokaido buča, maslena buča ter v zadnjem času vse bolj priljubljena čajota. To so jesenske buče. Te buče imajo zelo veliko vitamina C, K, A in E ter seveda vitamine skupine B. Vsebujejo tudi veliko betakarotena, ki je odličen za oči. Buče vsebujejo tudi veliko mineralov, kot so: cink, kalij, baker, mangan in železo ter magnezij. Tudi te buče imajo omega 3 maščobe, ki so odlične za srce in za uravnavanje holesterola v krvi.  Vsebujejo tudi zelo veliko vlaknin ter vode in imajo nizko vsebnost sladkorjev, zato jih lahko uživajo tudi diabetiki.

Bučke imajo tako na 100 g le 26 kcl, od tega:

 • 0,1 g maščob,
 • 7 g ogljikovih hidratov,
 • 1 g beljakovin.

Buče imajo veliko pozitivnih učinkov:

 • pripomorejo k boljšemu vidu,
 • pomagajo zniževati nivo sladkorja v krvi, diabetiki naj jih zato vključijo v svojo prehrano,
 • pomagajo pri težavah s prostato in hkrati delujejo tudi preventivno ter preprečujejo nastanek težav povezanih s prostato,
 • pripomorejo k boljši odpornosti in močnejšemu imunskemu sistemu,
 • pomagajo skrbeti za zdravo srce,
 • pripomorejo k lepši koži,
 • pospešujejo izločanje vode iz telesa.

Iz jesenskih buč lahko skuhamo ali spečemo marsikaj. Lahko je to odlična juha, lahko jih spečemo v pečici namesto ali pa poleg krompirja ali pa iz njih naredimo njoke. Zelo lepo se podajo tudi v sladice, saj so malo bolj sladke (npr.hokaido buča, maslena buča).

V jesenskem času, v času noči čarovnic, pa iz buč izrezujemo tudi najrazličnejše oblike. Tako, da so res vsestransko uporabne. 🙂

Buče in bučke lahko uporabljate v različnih jedeh, tako slanih, kot sladkih in spodaj sem za vas zbrala nekaj receptov z bučkami in bučami.

30 receptov z bučkami in bučami za prste oblizn’t

 1. Bučkin karpačo s feta sirom in paradižnikom.
 2. Kremna juha iz čajote.
 3. Pomfri iz hokaido buče.
 4. Bučke s sirom in zdrobom iz pečice.
 5. Panirane bučke brez jajc.
 6. Bučkini cvetovi polnjeni s sirom.
 7. Zelo čokoladno bučkino pecivo.
 8. Špegeti iz buče špagetarice.
 9. Hokaido pleskavica.
 10. Mehki bučkini piškoti (veganski).
 11. Jabolčni zavitek z bučo in makom.
 12. Špageti iz bučk s paradižnikom.
 13. Enostavna juha iz bučk.
 14. Bučne miške.
 15. Kompot iz bučk.
 16. Bučna pita brez jajc.
 17. LCHF čokoladni šarkelj z bučkami.
 18. Bučna marmelada.
 19. Enolončnica iz buče in sladkega krompirja.
 20. Pire rumene buče.
 21. Bučke polnjene z ajdovo kašo.
 22. Bučni mafini.
 23. Bučni njoki.
 24. Bučke pod krinko.
 25. Veganski browniji iz buče z mandlji.
 26. Bučke vložene v slanici.
 27. Bučna torta hoikaido.
 28. Čajota z ananasom.
 29. Bučkini polpeti s tuno in fižolom. 
 30. Polnovredna bučna juha.

Še več receptov z bučkami in bučami pa najdete tu.

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.7]

spela

Že od malega zelo rada kuham. Veselje do kuhanja in peke mi je predala moja babi, ki je bila učiteljica gospodinjstva. Znala je speči najboljšo torto. Zelo uživam v dobrih in preprostih jedeh. Ker je imel moj sin alergijo na kravje mleko in jajca poizkušam kuhati in peči vse brez tega. S sinom velikokrat pečeva skupaj zato se trudim, da so moji recepti enostavni in zdravi.

Dodaj odgovor