Bučna semena in bučno olje
Print Friendly, PDF & Email

Bučna semena so marsikomu priljubljen dodatek h kruhu, juham, omakam … ali pa jih grizlja kar tako. In niso le okusna, ampak so polna dobrega, saj vsebujejo veliko vitaminov in mineralov, lahko bi rekli, da spadajo med tako imenovana super živila. Seveda poznamo tudi bučno olje, ki je pravi posebnež v svojem okusu in naredi piko na i marsikateremu kulinaričnemu obroku, hkrati pa poskrbi za mnogo dobrega v našem organizmu.

Koristni učinki bučnih semen in olja na telo

Bučna semena vsebujejo mnogo vitaminov ter mineralov, med njimi: mangan, magnezij, fosfot, železo, cink, baker … ter vitamina B in E. Bučna semena so bogata z beljakovinami in vsebujejo nekaj res pomembnih učinkovin, med njimi tipofan, učinkovino, ki deluje zoper depresijo in nespečnost.

Vsebujejo tudi fitosterole, ki pomagajo pri uravnavanju holesterola v krvi. Fenolne spojine v bučnih semenih pa pozitivno vplivajo na ožilje, saj med drugim pomagajo preprečevati poapnenje žil. Bučna semena pozitivno vplivajo tudi na srce in na raven krvnega tlaka. Fenolne kisline pa so dobro poznane tudi po svojem protibakterijskem in protivirusnem delovanju.

Bučna semena tako pomagajo tudi do boljšega imunskega sistema (tudi zaradi cinka, ki ga vsebujejo).

Uživanje bučnega olja (ki ga pridobivajo s stiskanjem bučnih semen) se v uživanje priporoča tudi sladkornim bolnikom, saj izvlečki bučnih semen v njem pomagajo pri uravnavanju ravni sladkorja v krvi, poleg tega pa varujejo ledvica sladkornih bolnikov. Bučna semena pomagajo tudi zoper ledvične kamne, saj preprečujejo njihov nastanek.

Poznani so tudi pozitivni učinki bučnih semen na prostato (med drugim preprečujejo nastanek raka na prostati), zato moški nikakor ne bi smeli pozabiti nanje in bi jih morali vključiti v svojo prehrano.

Pri težavah z artritisom in vnetji posezite po bučnih semenih in si tako olajšajte bolečine in vnetje.

Kljub svojim koristnim lastnostim, pa veljajo bučna semena za dokaj kalorična. Zato s količino vsekakor ni pametno pretiravati.

Bučna semena in bučno olje v kulinariki

V kulinariki so bučna semena in olje mnogokrat premalo prisotna. Sicer dobro poznana, a vseeno jih premalo uživamo. Poznamo veliko različnih jedi, ki bodo poskrbele za pravo gurmansko doživetje. Lahko je to bučno olje s katerim si popestrimo jed, pa tudi sladico, lahko je to kruh, lahko omaka, juha, pesto iz bučnih semen, tudi namazi iz bučnih semen, pražena bučna semena so lahko tudi krasen prigrizek, … Pa si kar poglejmo izbor naših 15. najljubših receptov z bučnimi semeni ter bučnim oljem.

Recepti z bučnimi semeni in oljem za prste oblizn’t

 1. Piškoti z bučnimi semeni.
 2. Zavitek s papriko, kolerabo in bučnimi semeni.
 3. Bučni namaz iz golic.
 4. Domač pirin kruh z bučnicami.
 5. Kislo zelje z bučnimi semeni in mladim sirom.
 6. Sladka bučna juha s semeni.
 7. Sladoledna kupa z bučnim oljem.
 8. Solata s stročjim fižolom, bučnim oljem in bučnimi semeni.
 9. Pesto iz bučnih semen z bučnim oljem.
 10. Čemažev namaz z bučnimi semeni.
 11. Testenine z bučnimi semeni.
 12. Kislo zelje s kozličkovo pečenko, bučnim oljem in bučnimi semeni.
 13. Pražena bučna semena.
 14. Juha iz bučnih semen.
 15. Hrustljavi krekreji s semeni.
Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor