Bučkini cvetovi polnjeni s sirom
Print Friendly, PDF & Email

Ste že kdaj jedli bučkine cvetove polnjene s sirom? Moja babi jih je pred leti velikokrat naredila. Tudi jaz jih naredim, ko je sezona bučk in jih postrežem poleg kosila. Recept od babice sem sicer nekoliko priredila in sem jih napolnila s kozjim sirom. Testo, v katerega so potopljeni cvetovi bučk, je podobno testu za palačinke in ne vsebuje jajc.

Bučkini cvetovi niso le lepi na pogled, ampak vsebujejo tudi zelo veliko mineralov kot sta kalcij in železo ter vitaminov, med njimi vitamine A, C in E.

Če želite poizkusiti malo drugačno jed, si jih le naredite, lahko jih napolnite z vašim najljubšim sirom. Res so zelo okusni in mehki in sir kar topi v ustih.

Bučkini cvetovi polnjeni s sirom (brez jajc)

Pripomočki za s sirom polnjene bučkine cvetove

  • malo bolj globoka ponev (24 ali 26 cm)
  • posoda za mešanje
  • nož in deska
  • metlica za mešanje
  • tehnica
  • penovka
  • merilna žlička
  • lahko tudi papirnata brisača in krožnik da se bučke odcedijo od olja

Sestavine za s sirom polnjene bučkine cvetove

Za maso za cca. 5 – 6  bučkinih cvetov:

  • 50 g pirine moke
  • 110 ml rastlinskega napitka (jaz sem uporabila rižev napitek), lahko uporabite tudi navadno mleko
  • sol po okusu
  • 5 -6 cvetov bučk (uporabiti pa morate moške cvetove iz katerih ne bodo zrasle bučke ali buče)
  • 5-6 koščkov kozjega (ali drugega) sira velikosti 1*3 cm

In še:

  • nekaj olja za peko (jaz sem uporabila kokosovo olje)

Kako naredim bučkine cvetove polnjene s sirom

Na vrtu sem nabrala moške bučkine cvetove, to so cvetovi, ki poženejo na steblu. Iz njih ne zraste bučka.
Cvetove na rahlo sperem pod vodo in jih samo malo potapkam s papirnato brisačo. Sir narežem na manjše kose, na približno 1 cm široke in 2 –  3 cm dolge. Sir previdno polagam v bučkine cvetove. Tako pripravljene cvetove pustim in se lotim priprave mase.

Opomba avtorice
Prašniki od cvetov so malo bolj grenki, zato jih nekateri tudi odstranijo. Jaz jih pustim, ampak ko vgriznem v bučkin cvet, jih nikoli ne pojem.

Bučkini cvetovi polnjeni s sirom (brez jajc)

V posodi zmešam moko in rastlinski napitek ter malo soli. Vse skupaj zmešam z metlico, da dobim gladko zmes brez grudic.

V ponev nalijem nekaj olja, toliko, da olje pokrije celotno dno ponve (za cca. 1 cm olja).

Bučkine cvetove, v katerih je sir, previdno pomočim v maso za palačinke in jih položim v vročo ponev kamor sem prej nalila olje. Cvetove pri tem držim kar za pecelj.
Cvetove pečem na eni strani cca. 3 – 4 minute oz. toliko, da so pečene in dobijo zlato rumeno barvo, potem jih previdno obrnem in pečem še na drugi strani.

S penovko jih poberem iz ponve in jih položim na papirnate brisačke, ki popivnajo odvečno olje.

Opomba avtorice
Kdor pa želi, lahko bučke ocvre tako, da cele pomoči v vročo olje. Pri tem pazite, da bo olje dovolj segreto preden boste cvetove potopili v olje in jih ocvrli. Jaz sem se odločila, da jih rajši naredim tako, kot sem opisala zgoraj, saj se mi zdijo tako pripravljeno bučkini cvetovi manj mastni.

Bučkine cvetove s kozjim sirom lahko ponudite kot predjed ali kot prilogo.

Bučkini cvetovi polnjeni s sirom (brez jajc)Dober tek!

Poleg bučkin cvetov lahko ponudite tudi solato iz stročjega fižola ali solato iz redkvic in kumare.

Tokrat sem uporabila bučkine cvetove, ideje, kako porabiti bučke, pa najdete tu:

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

spela

Že od malega zelo rada kuham. Veselje do kuhanja in peke mi je predala moja babi, ki je bila učiteljica gospodinjstva. Znala je speči najboljšo torto. Zelo uživam v dobrih in preprostih jedeh. Ker je imel moj sin alergijo na kravje mleko in jajca poizkušam kuhati in peči vse brez tega. S sinom velikokrat pečeva skupaj zato se trudim, da so moji recepti enostavni in zdravi.

Dodaj odgovor