Bučkini cvetovi polnjeni s sirom
Ste že kdaj jedli bučkine cvetove polnjene s sirom? Moja babi jih je pred leti velikokrat naredila. Tudi jaz jih naredim, ko je sezona bučk in jih postrežem poleg kosila. Recept od babice sem sicer nekoliko priredila in sem jih napolnila s kozjim sirom. Testo, v katerega so potopljeni cvetovi bučk, je podobno testu za palačinke in ne vsebuje jajc.
Bučkini cvetovi niso le lepi na pogled, ampak vsebujejo tudi zelo veliko mineralov kot sta kalcij in železo ter vitaminov, med njimi vitamine A, C in E.
Če želite poizkusiti malo drugačno jed, si jih le naredite, lahko jih napolnite z vašim najljubšim sirom. Res so zelo okusni in mehki in sir kar topi v ustih.
Pripomočki za s sirom polnjene bučkine cvetove
- malo bolj globoka ponev (24 ali 26 cm)
- posoda za mešanje
- nož in deska
- metlica za mešanje
- tehnica
- penovka
- merilna žlička
- lahko tudi papirnata brisača in krožnik da se bučke odcedijo od olja
Sestavine za s sirom polnjene bučkine cvetove
Za maso za cca. 5 – 6 bučkinih cvetov:
- 50 g pirine moke
- 110 ml rastlinskega napitka (jaz sem uporabila rižev napitek), lahko uporabite tudi navadno mleko
- sol po okusu
- 5 -6 cvetov bučk (uporabiti pa morate moške cvetove iz katerih ne bodo zrasle bučke ali buče)
- 5-6 koščkov kozjega (ali drugega) sira velikosti 1*3 cm
In še:
- nekaj olja za peko (jaz sem uporabila kokosovo olje)
Kako naredim bučkine cvetove polnjene s sirom
Na vrtu sem nabrala moške bučkine cvetove, to so cvetovi, ki poženejo na steblu. Iz njih ne zraste bučka.
Cvetove na rahlo sperem pod vodo in jih samo malo potapkam s papirnato brisačo. Sir narežem na manjše kose, na približno 1 cm široke in 2 – 3 cm dolge. Sir previdno polagam v bučkine cvetove. Tako pripravljene cvetove pustim in se lotim priprave mase.
V posodi zmešam moko in rastlinski napitek ter malo soli. Vse skupaj zmešam z metlico, da dobim gladko zmes brez grudic.
V ponev nalijem nekaj olja, toliko, da olje pokrije celotno dno ponve (za cca. 1 cm olja).
Bučkine cvetove, v katerih je sir, previdno pomočim v maso za palačinke in jih položim v vročo ponev kamor sem prej nalila olje. Cvetove pri tem držim kar za pecelj.
Cvetove pečem na eni strani cca. 3 – 4 minute oz. toliko, da so pečene in dobijo zlato rumeno barvo, potem jih previdno obrnem in pečem še na drugi strani.
S penovko jih poberem iz ponve in jih položim na papirnate brisačke, ki popivnajo odvečno olje.
Bučkine cvetove s kozjim sirom lahko ponudite kot predjed ali kot prilogo.
Poleg bučkin cvetov lahko ponudite tudi solato iz stročjega fižola ali solato iz redkvic in kumare.
Tokrat sem uporabila bučkine cvetove, ideje, kako porabiti bučke, pa najdete tu:
- bučkini špageti s paradižnikom,
- enostavna juha iz bučk,
- bučkin karpačo s feta sirom in paradižnikom,
- mehki bučkini piškoti.