Bučke s sirom in zdrobom iz pečice
Bučke s sirom in zdrobom iz pečice so zelo enostavno in hitro pripravljene. Lahko so priloga, lahko pa kar samostojen obrok skupaj s solato. So odličen način, kako bučke ponuditi tudi tistim, ki sicer nad njimi niso ravno navdušeni.
Pripomočki za bučke s sirom in zdrobom
- dve večji posodi
- pekač velikosti 20*30 cm
- ribežen
- kuhinjska tehtnica
- pečica
Sestavine za bučke s sirom in zdrobom
Za 3-4 osebe (kot glavna jed):
- 1,2 kg naribanih bučk
- 280 g sira (edamec, ementaler, …)
- 5 jajc
- sol po okusu
- poper po okusu
- šopek peteršilja
- 1-2 stroka česna ali suhi česen v prahu
- 1/2 čajne žličke timijana ali po okusu
- 80 g pšeničnega zdroba
- 40 g gladke bele moke
In še:
- malo olja (lahko tudi masla) za namastitev pekača
Priprava bučk s sirom in zdrobom iz pečice
Najprej umijemo in pripravimo bučko. Bučke, če je njen olupek mehak, ni potrebno lupiti. Bučko naribamo. To lahko naredimo ročno ali pa si pomagamo z električnim pripravkom (multipraktik z nastavkom za ribanje). Bučke rahlo posolimo in jih pustimo stati 15-20 minut, da spustijo vodo.
Naribamo sir – jaz sem tokrat uporabila ementalerja, priporočam tudi ementalca. Peteršilj nasekljamo, prav tako česen, če uporabljamo svežega. Pripravimo si moko, pšenični zdrob, začimbe, jajca.
Bučke dobro ožamemo.
Ožete bučke damo v drugo posodo in jim dodamo preostale sestavine: 5 jajc, 80 g pšeničnega zdroba, 40 g moke, nariban sir ter začimbe: timijan, poper, sol (upoštevajte, da smo bučke solili že prej), česen, peteršilj. Vse skupaj z rokami dobro premešamo v enotno zmes.
Zmes za bučke s sirom in zdrobom damo v pekač, ki smo ga pred tem namazali z oljem. Sedaj priklopimo pečico in njeno temperaturo nastavimo na 170 °C (ventilacijska pečica).
Medtem, ko bomo čakali, da se pečica segreje, se bodo sestavine prepojile med seboj.
Ko se pečica segreje, pekač potisnemo vanjo in bučke s sirom in zdrobom pečemo približno 40-45 minut (toliko, da se na vrhu lepo zapeče).
Pečene bučke s sirom in zdrobom pustimo nekaj minutk v pekaču in jih nato narežemo na poljubne kose in postrežemo.
Dober tek!
Ljubitelje jedi iz bučk vabim, da poskusijo tudi:
- kremno juho iz bučk (brez smetane in dodatkov),
- bučkine polpete,
- bučke s kurkumo in sirom,
- bučke polnjene z ajdovo kašo,
- bučke s skuto v listnatem testu,
- rižoto z bučkami in porom,
- testenine z bučkami in paradižnikom,
- piščanca z bučkino omako,
- hitro in enostavno pripravljeno omako iz bučk in korenja.