Domača paradižnikova mezga
Ko je paradižnik na vrhuncu svoje plodnosti in ko jih je v vrtu iz ure v uro več, je to čas, ko je potrebno paradižnike spremeniti v nadvse okusno, dišečo in v kulinariki nepogrešljivo paradižnikovo mezgo.
Domača paradižnikova mezga – pripomočki:
- deska za rezanje
- nož
- lonec
- cedilo
- kuhalnica
- palični mešalnik
- kozarci
Domača paradižnikova mezga – sestavine:
- 3 kg zrelega paradižnika
- 5 strokov česna
- ščep soli
- žlička mešanice začimb (lahko tudi izpustite, v tem primeru povečate količino soli)
- žlička sladkorja
- poper
- belo olje
Domača paradižnikova mezga – postopek:
Paradižnike narežemo na manjše kose in jih kuhamo v lastnem soku. Pozor – paradižnikov ni potrebno lupiti.
Ko paradižniki postanejo toliko zdruzasti, da se začne olup ločiti od kosov paradižnika, ga precedimo čez cedilo z zelo gostim sitom. Cedimo samo toliko časa, da odteče večina vode, nekaj je lahko ostane.
Nato maso predenemo nazaj v lonec in dodamo 5 strokov česna, sol, poper, mešanico začimb, žličko sladkorja in vse skupaj kuhamo cca. 5 min.
Nato s paličnim mešalnikom zmiksamo v gosto kašo in kuhamo še 5 min. Zraven ves čas mešamo, ker obstaja možnost, da se mezga prismodi. Če imamo še veliko vode, bo treba kuhanje podaljšati, da le ta izpari.
Še vročo mezgo napolnimo v kozarčke. Po vrhu prelijemo olje, kar v tem primeru predstavlja konzervans in takoj zapremo. Takšna mezga je obstojna tudi do 2 leti.