Domača paradižnikova mezga
Print Friendly, PDF & Email

Ko je paradižnik na vrhuncu svoje plodnosti in ko jih je v vrtu iz ure v uro več, je to čas, ko je potrebno paradižnike spremeniti v nadvse okusno, dišečo in v kulinariki nepogrešljivo paradižnikovo mezgo.

domaca-paradiznikova-mezga-7

Domača paradižnikova mezga – pripomočki:

  • deska za rezanje
  • nož
  • lonec
  • cedilo
  • kuhalnica
  • palični mešalnik
  • kozarci

Domača paradižnikova mezga – sestavine:

  • 3 kg zrelega paradižnika
  • 5 strokov česna
  • ščep soli
  • žlička mešanice začimb (lahko tudi izpustite, v tem primeru povečate količino soli)
  • žlička sladkorja
  • poper
  • belo olje

Domača paradižnikova mezga – postopek:

Paradižnike narežemo na manjše kose in jih kuhamo v lastnem soku. Pozor – paradižnikov ni potrebno lupiti.

domaca-paradiznikova-mezga-1

Ko paradižniki postanejo toliko zdruzasti, da se začne olup ločiti od kosov paradižnika, ga precedimo čez cedilo z zelo gostim sitom. Cedimo samo toliko časa, da odteče večina vode, nekaj je lahko ostane.

domaca-paradiznikova-mezga-3

Nato maso predenemo nazaj v lonec in dodamo 5 strokov česna, sol, poper, mešanico začimb, žličko sladkorja in vse skupaj kuhamo cca. 5 min.

domaca-paradiznikova-mezga-4

Nato s paličnim mešalnikom zmiksamo v gosto kašo in kuhamo še 5 min. Zraven ves čas mešamo, ker obstaja možnost, da se mezga prismodi. Če imamo še veliko vode, bo treba kuhanje podaljšati, da le ta izpari.

domaca-paradiznikova-mezga-6

Še vročo mezgo napolnimo v kozarčke. Po vrhu prelijemo olje, kar v tem primeru predstavlja konzervans in takoj zapremo. Takšna mezga je obstojna tudi do 2 leti.

Opomba
Pri kuhanju mezge lahko obogatimo okus po želji in dodamo npr.: čebulo, čili, baziliko … Lahko pa jo enostavno kuhamo čisto brez vseh začimb in jo obogatimo tik pred uporabo, odvisno za kaj jo želimo uporabiti.
Ocena:
Skupaj: 164 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor