Zelo čokoladno bučkino pecivo
Poleti nas vrt obdari z veliko količino bučk. Večino pripravimo kot glavno jed ali prilogo h kosilu, torej na slan način. Želela sem jo uporabiti malo drugače in iz nje speči pecivo. In to ne navadno pecivo, ampak zelo čokoladno bučkino pecivo. To prepriča s svojim čokoladnim okusom, sočnostjo, saj bučk po ribanju ne ožamemo, in skrivnostnostjo, saj bodo bučke zaznale le izurjene brbončice.
Pripomočki za zelo čokoladno bučkino pecivo:
- žlica
- nož ali lupilec
- posoda za stepanje beljakov
- 1 večja skleda
- 2 srednje veliki skledi
- mešalnik
- ribežen
- pekač s teflonskim premazom ali list papirja za peko v velikosti pekača
- kos aluminijaste folije
- skodelica za merjenje sestavin volumna 2,5 dl
Sestavine za zelo čokoladno bučkino pecivo:
- 3 jajca
- 200 g zmehčanega masla (na sobni temperaturi)
- 1 skodelica sladkorja
- 1 žlica vanilijevega ekstrakta
- 75 g navadnega jogurta
- 3 žlice mleka
- 1 skodelica moke
- 1 skodelica polnozrnate moke
- 1 žlička soli
- 0,5 žličke cimeta
- 5 žlic kakava
- 1 noževa konica kardamoma
- 100 g čokolade
- 1,5 žličke pecilnega praška iz vinskega kamna
- 400 g bučk
Postopek za zelo čokoladno bučkino pecivo:
Ločimo beljake in rumenjake. Rumenjake damo v večjo skledo, jim primešamo sladkor in jih stepemo z mešalnikom. Potem jim primešamo zmehčano maslo in vanilijev ekstrakt. Če ga nimamo, ga lahko nadomestimo z zavojčkom vanilijevega sladkorja. Beljake damo v posodo za stepanje beljakov in iz njih naredimo sneg.
Dodamo jogurt in mleko in spet premešamo.
V drugi srednje veliki skledi zmešamo obe vrsti moke, pecilni prašek, sol, cimet, kardamom in kakav.
Mešanici suhih sestavin na koncu primešamo še na majhne koščke narezano čokolado. Najbolje je, da so koščki čokolade veliki približno kvadratni centimeter, da se jih bo kasneje v pecivo dobro okusilo.
K rumenjakovi masi postopno vmešamo mešanico suhih sestavin.
Bučke olupimo, odstranimo semena in jih naribamo. Primešamo jih k rjavi masi.
Nato previdno in nežno vmešamo še beljakov sneg.
Maso vlijemo na pekač s teflonskim premazom ali pa nanj položimo papir za peko in jo zgladimo. Postavimo ga v pečico ogreto na 150 °C in pečemo približno pol ure. Takrat naredimo preizkus z zobotrebcem: zapičimo ga v pecivo. Če je izvlečen zobotrebec suh, je pecivo pečeno, sicer pa ga pečemo še nekaj minut in postopek ponovimo.
Ko je pecivo pečeno, pekač položimo na pult in ga pokrijemo z aluminijasto folijo. Pustimo, da se pecivo popolnoma ohladi, nato pa ga narežemo na koščke in posujemo s sladkorjem v prahu.
Dober tek!