Slivova marmelada iz pečice
Print Friendly, PDF & Email

Dolgo sem iskala recept kako skuhati slivovo marmelado, takšno kot so jo kuhale naše babice. Večina receptov za marmelade je na osnovi želirja, kratkega kuhanja in strukture džema. Jaz pa sem iskala tisto “smolnato”, lepljivo strukturo, v katerih je na ugriz čutiti še lupinico sliv. Vedela sem, da takšno strukturo dosežem z dolgim kuhanjem in stanjem ob štedilniku in nenehnem mešanju, da se ne prismodi. Nato sem odkrila recept marmelade iz pečice, kjer vse to odpade, marmelada pa vseeno ima vse te lastnosti, ki sem jih iskala.

slivova-marmelada-iz-pecice-4

Slivova marmelada iz pečice – pripomočki:

  • pekač pečice z višjim robom
  • nožek
  • kuhalnica
  • tehtnica
  • kuhalnica
  • stekleni kozarci

Slivova marmelada iz pečica – sestavine:

  • 3 kg sliv
  • 500 g sladkorja
  • 1 žlička vanilij sladkorja
  • 1 žlička ingverja v prahu
  • 1 žlička cimeta
  • sok ene limone
  • ščep soli
  • 1 dl ruma

Slivova marmelada iz pečice – postopek:

Slive razkoščičimo in vsako polovičko slive z nožem prerežemo še na pol. Pazimo, da imamo lepe, zrele in zdrave plodove. Če opazimo gnile plodove, jih odstranimo. Slive predenemo v pekač in jih posujemo s sladkorjem in vanilij sladkorjem, dodamo sok limone, cimet, ingver in ščep soli ter vse skupaj temeljito premešamo. Ščep soli bo poskrbel za izrazit in še boljši okus marmelade. Pazimo, da pekača ne napolnimo do vrha, da nam med peko ne bi tekočina uhajala čez rob. Pekač s slivami postavimo na srednje rešeto v pečici in pečemo na 170 stopinj Celzija. Občasno, nekako na pol ure marmelado premešamo. Vmes, med časom, ko ne rabimo mešati, se lahko lotimo ostalih opravil ali si enostavno vzamemo odmor za kavico in kakšno knjigo.

slivova-marmelada-iz-pecice-1Približno po dobri uri kuhanja marmelade v pečici, se bodo slive zmehčale in spustile sok. Zdaj primešamo še rum in pečemo dalje.

slivova-marmelada-iz-pecice-2

Ko izpari tekočina in nastane gosta “smolnata” marmelada, je to znak, da je peka marmelade končana. Peka traja približno 2 uri in pol do 3 ure. Še vročo marmelado napolnimo v kozarce in tesno zapremo. Kozarce pokrijemo z brisačo in pustimo, da se ohladi.

slivova-marmelada-iz-pecice-3

Ocena:
Skupaj: 64 Povprečno: 4.2]

Dodaj odgovor