Kompot iz bučk
Print Friendly, PDF & Email

Tudi jaz sem bila včasih med tistimi, ki so trdili, da so bučke in buče hrana, primerna le za živali. Potem pa sem odkrila bučkino juho, ki jo je tako preprosto pripraviti,  bučkine polpete z raznimi dodatki, kasneje pa še bučke v kombinaciji s sladkimi dodatki. Najprej sem bučke shranjevala v zamrzovalni skrinji, nato pa sem se navdušila nad shranjevanjem v obliki kompota. Slasten kompot lahko pripravimo iz podolgovatih zelenih bučk, kot tudi iz drugih sort buč. Sama priprava kompota je dokaj preprosta, upoštevati pa moramo dejstvo, da je potrebno bučke en dan namakati v okisani vodi, zato si moramo za pripravo tega shranka rezervirati dva dneva. A verjemite, da je vredno.

Nekateri pravijo, da jih kompot iz bučk spominja na ananas, drugi, da je podoben melonam, nekatere spomni na hruške … Na okus končnega izdelka bo vplivala tudi sorta buč oziroma bučk, iz katerih bomo kompot pripravili, a s slastnimi dodatki, kot so cimet, klinčki in rum, ne morete zgrešiti.


kompot-iz-buck

Kompot iz bučk – pripomočki:

  • nož
  • deska
  • žlica
  • žlička
  • tehtnica
  • kozarec z merskimi enotami ali merilni valj
  • zajemalka
  • kuhalnica
  • večja posoda
  • velik lonec
  • cedilo
  • kozarci za vlaganje s pokrovi
  • debelejša brisača ali odeja

Kompot iz bučk – sestavine:

za 6 – 7  kozarcev (720 ml)

  • 2 kg bučk (olupljenih in očiščenih)
  • 250 ml jabolčnega kisa
  • 800 g sladkorja
  • 1 vaniljin sladkor
  • 1 večja cimetova palčka
  • 1 poravnana žlička mletih klinčkov (lahko tudi 3 – 4 celi klinčki)
  • 1 poravnana žlička citronke
  • 100 ml ruma
  • voda

Kompot iz bučk – postopek:

Bučke olupimo, jim odstranimo semena in jih narežemo na manjše kocke.

kompot-iz-buck

Narezane bučke damo v večjo posodo in jih zalijemo z vodo. Naj je bo toliko, da bodo bučke v celoti prekrite z njo. Prilijemo kis, premešamo ter pustimo, da se bučke en dan namakajo. Vmes nekajkrat premešamo.

kompot-iz-buck

Naslednji dan v večji lonec nalijemo 2,5 l vode in dodamo rum, sladkor, vaniljin sladkor, cimet, klinčke in citronko. Alkohol iz ruma bo med kuhanjem izparel, lahko pa ta dodatek po želji tudi izpustite.

kompot-iz-buck

Lonec postavimo na štedilnik in segrevamo do vretja. Tačas bučke dobro operemo, okisano vodo, v kateri so se bučke namakale, pa lahko porabimo za zalivanje rož.

kompot-iz-buck

V vrelo vodo vsujemo bučke, ki bodo vsebino lonca ohladile. Počakamo, da vsebina ponovno zavre, nato pa kuhamo 3 – 5 minut. Vmes nekajkrat premešamo. Pazimo, da ne kuhamo predolgo, saj se bodo bučke v nasprotnem primeru hitro spremenile v čežano.

kompot-iz-buck

Še vroče bučke in sirup nalijemo v čiste kozarce za vlaganje. Pomagamo si z zajemalko. Kozarce takoj dobro zapremo in jih obrnemo na glavo. Pokrijemo jih z debelejšo brisačo ali odejo, ter pustimo, da se počasi ohlajajo.

Brbončice vam bodo hvaležne.

Ocena:
Skupaj: 30 Povprečno: 4.2]

sladkosnedka

Sem ljubiteljica sladkega, še posebej čokolade. Rada se sučem po kuhinji in nikoli ne skuham jedi večkrat po istem receptu, saj rada eksperimentiram.

Dodaj odgovor