Polnovredna bučna juha – hitro in zdravo
Print Friendly, PDF & Email

Ko v naglici ne vemo kaj bi kuhali je polnovredna bučna juha idealna rešitev za začetek. Medtem ko boste pripravljali kosilo se bo z malo vaše pomoči skuhala prehransko bogata jed kar sama.

polnovredna-bučna-juha-6

Polnovredna bučna juha – pripomočki:

  • lonec za kuhanje
  • nož
  • oster ribežen
  • palični mešalnik

Polnovredna bučna juha – sestavine:

  • polnovredna-bucna-juha-1srednje velika mlada buča ali hokaido buča (količino prilagodite številu jedcev)
  • mleta že pripravljena mešanica začimb ali domača bazilika in poper
  • sol
  • za vsak serviran krožnik žlica kisle smetane
  • za vsak serviran krožnik žlička luščenih konopljinih semen
  • voda

Polnovredna bučna juha – priprava:

Poenostavite si življenje kajti najboljše so preproste jedi z malo sestavinami. Pa tudi narava sama nam običajno ponuja plodove, ki v sebi vsebujejo skoraj vse kar potrebujemo. Torej zakaj bi tisto najboljše zavrgli, uporabite celo bučo.

polnovredna-bučna-juha-8

Bučo operete in z nje odrežete pecelj in odrgnine. Razdelite jo na manjše dele saj bo tako nadaljnje delo lažje. Naribajte jo kar v lonec v katerem jo boste kuhali, dolijte toliko vode da bodo rezine pokrite in kuhajte do mehkega.

polnovredna-bucna-juha-2

polnovredna-bučna-juha-3

Ko je buča kuhana, odlijte odvečno vodo (če je seveda potrebno), dodajte sol in začimbe po okusu in premešajte s paličnim mešalnikom.

polnovredna-bučna-juha-4Servirajte v ogrete krožnike ali skodelice, na sredino dodajte žlico kisle smetane in preko posipajte s konopljinimi semeni. Okrasite z listom kakšne domače začimbe in se zagrebite za prvo žlico. Če je še ostalo kaj juhe v loncu verjemite, da bo pošla zelo hitro.

polnovredna-bučna-juha-7

Pameten nasvet
Za bolj poseben izgled jedi sama večkrat bučno juho serviram kot predjed kar v skodelice za belo kavo, s podstavkom seveda in majhno žličko. Spodaj dodam servirni krožnik. Bučno juho lahko dekorirate po svoje. Dodajte ji strta bučna semena ali pa nekaj kapljic domačega bučnega olja. Po robu krožnika posipajte suha zelišča ali sveže mleti poper, dodajte bučni cvet ali kapucinko. Uporabite svoj kreativni duh saj jemo tudi z očmi. Če imate buče premalo lahko dodate tudi bučke, mlado zelje, brokoli. Jed bo pač nekoliko drugačne barve a prehransko prav tako bogata
.

polnovredna-bučna-juha-5

O sestavinah in prehranski vrednosti
Buče se med sabo razlikujejo po barvi, obliki, kalorični vrednosti (na 100 g živila bučke 16 kcal, hokaido 37 kcal, ostale buče med 19 in 30 kcal), in glikemičnem indeksu (GI bučke 15, oranžna buča 75, rumena buča 75, buča chayote 50). Po okusu so nekatere precej sladke a vse vsebujejo veliko vlaknin in ostalih neprebavljivih OH. V vseh so v zadovoljivih količinah prisotni kalcij, kalij, magnezij in fosfor ter vitamini A, B in C. Bolj kot so rumene več betakarotena vsebujejo le ta pa se v našem telesu presnavlja v vitamin A in kot antioksidant krepi imunski sistem. Juha je sestavljena tako, da jo lahko z užitkom in brez zadržkov pojedo tudi diabetiki, saj smo GI znižali z dodatkom maščobe in zdravih beljakovin prisotnih v semenih jedilne konoplje. S kombiniranjem vseh makrohranil smo sicer povečali kalorično in nasitno vrednost a znižali glikemični indeks in tako upočasnili hitri dvig krvnega sladkorja. V lupini in semenih buče je prisotno največ mineralov in vlaknin, ki pospešijo prebavo a upočasnijo dvig krvnega sladkorja. Zato je ta jed tudi odlična izbira pri shujševalnih dietah.

Naj vam tekne!

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Irena Franić

Pravilna dieta je »način življenja«, le tako je lahko uspešna na dolgi rok brez stresa in nenehnih odrekanj. Samo tako si lahko pridobimo zadostno količino energije in ohranimo svoje zdravje, da smo se sposobni spopadati z današnjim hitrim tempom in obveznostmi, ki jih nalaga življenje. Zato vedno razmišljam o tem kako z lastno žlico ohraniti svoje zdravje in dobro počutje z veliko mero hedonizma in ekonomičnim pristopom v gospodinjstvu. Okusno pripravljeno hrano vedno jem počasi, tako je užitek večji in traja dlje, tako zadovoljim vse moje čute, zadovoljno pa je tudi moje telo. Hrana mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji. Med mojimi recepti vas bo vedno čakal tudi komentar o prehranski vrednosti obroka. Tako boste vedeli, da ste jedli tudi zdravo (ne samo za Obliznit Prste). Kaj več pa boste seveda prebrali v knjigi . . . Z živili ravnajte gospodarno in predvsem spoštljivo saj imajo kot vsaka materija v vesolju svoje zakonitosti, energijo in namen. Spoštujte in ohranjajte kar vam je dano saj tako ohranjate tudi sebe.

Dodaj odgovor