Praznična bučna marmelada
Print Friendly, PDF & Email

Da se pred božičnimi prazniki ne bomo znašli v dilemi kaj podariti, lahko že sedaj spreminjamo plodove z vrta v okusna darila. Praznična bučna marmelada je primernejša za pripravo v jesenskem času, saj vsebuje tudi jabolka in hruške, dodatek cimeta pa nas ponese v praznični čas.

Praznična bučna marmelada

Praznična bučna marmelada – pripomočki:

  • lonec
  • štedilnik
  • nož in deska za rezanje
  • kuhalnica
  • zajemalka
  • tehtnica
  • žlička
  • stekleni kozarci za vlaganje s pokrovi
  • ožemalnik za citruse

Praznična bučna marmelada – sestavine:

  • 2 kg buč (poljubne sorte – olupljenih in narezanih)
  • 1/2 kg jabolk (olupljenih in narezanih)
  • 1/2 kg hrušk (olupljenih in narezanih)
  • sok 3 pomaranč
  • sok 2 limon
  • 1,5 kg sladkorja
  • 2 želina
  • 0,5 dl ruma
  • 2 žlički mletega cimeta

Praznična bučna marmelada – postopek:

Buče olupimo, jim odstranimo semena in narežemo na kocke. Enako storimo z jabolki in hruškami, ter damo vse skupaj dušit v lonec.

Praznična bučna marmelada

Po nekaj minutah dodamo sok pomaranč in limon, ter približno pol kilograma sladkorja.

Praznična bučna marmelada

Ves čas mešamo, da se masa ne prismodi. Ko jabolka in hruške postanejo mehke (cca. 20 minut), s paličnim mešalnikom zmeljemo v gladko zmes.

Praznična bučna marmelada

Nekaj minut še kuhamo, nato pa dodamo preostali sladkor, v katerega smo vmešali želin in dobro premešamo. Na koncu dodamo še rum in cimet (po želji).

Praznična bučna marmelada

Steklene kozarce napolnimo s še vročo marmelado, jih takoj zapremo s pokrovom in za nekaj minut obrnemo na glavo.

Praznična bučna marmelada

Preden se marmelada dokončno strdi, kozarce ponovno obrnemo in pokrijemo s krpo, da se počasi ohlajajo. Če kozarce nadevamo z res vročo marmelado, dodatna pasterizacija ni potrebna.

Praznična bučna marmelada

Naj vam tekne!

Ocena:
Skupaj: 15 Povprečno: 4.5]

sladkosnedka

Sem ljubiteljica sladkega, še posebej čokolade. Rada se sučem po kuhinji in nikoli ne skuham jedi večkrat po istem receptu, saj rada eksperimentiram.

Dodaj odgovor