Praznična bučna marmelada
Da se pred božičnimi prazniki ne bomo znašli v dilemi kaj podariti, lahko že sedaj spreminjamo plodove z vrta v okusna darila. Praznična bučna marmelada je primernejša za pripravo v jesenskem času, saj vsebuje tudi jabolka in hruške, dodatek cimeta pa nas ponese v praznični čas.
Praznična bučna marmelada – pripomočki:
- lonec
- štedilnik
- nož in deska za rezanje
- kuhalnica
- zajemalka
- tehtnica
- žlička
- stekleni kozarci za vlaganje s pokrovi
- ožemalnik za citruse
Praznična bučna marmelada – sestavine:
- 2 kg buč (poljubne sorte – olupljenih in narezanih)
- 1/2 kg jabolk (olupljenih in narezanih)
- 1/2 kg hrušk (olupljenih in narezanih)
- sok 3 pomaranč
- sok 2 limon
- 1,5 kg sladkorja
- 2 želina
- 0,5 dl ruma
- 2 žlički mletega cimeta
Praznična bučna marmelada – postopek:
Buče olupimo, jim odstranimo semena in narežemo na kocke. Enako storimo z jabolki in hruškami, ter damo vse skupaj dušit v lonec.
Po nekaj minutah dodamo sok pomaranč in limon, ter približno pol kilograma sladkorja.
Ves čas mešamo, da se masa ne prismodi. Ko jabolka in hruške postanejo mehke (cca. 20 minut), s paličnim mešalnikom zmeljemo v gladko zmes.
Nekaj minut še kuhamo, nato pa dodamo preostali sladkor, v katerega smo vmešali želin in dobro premešamo. Na koncu dodamo še rum in cimet (po želji).
Steklene kozarce napolnimo s še vročo marmelado, jih takoj zapremo s pokrovom in za nekaj minut obrnemo na glavo.
Preden se marmelada dokončno strdi, kozarce ponovno obrnemo in pokrijemo s krpo, da se počasi ohlajajo. Če kozarce nadevamo z res vročo marmelado, dodatna pasterizacija ni potrebna.
Naj vam tekne!