Slane sezamove palčke
Slane sezamove palčke so hrustljave in dišeče, obogatene s sezamom in soljo. So krhke, lomljive in prijetne za grizljat ob različnih delih dneva.
Sezamove palčke solimo po svojem okusu in željah, sezam dodamo po svojih željah ali pa ga nadomestimo z drugimi semeni ali celo oreščki. Pri peki nam bodo zagotovo z veseljem pomagali tudi najmlajši.
Prednost slanih sezamovih palčk je, da poznamo sestavine, ki smo jih uporabili, slabosti pa, da jih prehitro pohrustamo.
Pripomočki za pripravo slanih sezamovih palčk
- mešalnik za testo, lahko pa jih zmešamo ročno
- nožek za rezanje testa
Sestavine za pripravo slanih sezamovih palčk
Za 1 kg slanih sezamovih palčk:
- 600 g pšenične moke TIP 500
- 300 g svinjskega sala, masla ali margarine
- 7 g suhega kvasa
- 2 rumenjaka
- 200 ml belega vina
- žlička morske soli
Za posip:
- 2 beljaka
- 1 žlica grobe morske soli za posip
- 4 žlice sezama
Postopek izdelave slanih sezamovih palčk
Najprej si pripravimo vse sestavine, moko presejemo v posodo, v kateri bomo zamesili testo in dodamo suhi kvas, maščobo, ki je ogreta na sobno temperaturo, da se lepše zameša v testo. Pri jajcih ločimo beljake in rumenjake, rumenjake dodamo v skledo k moki, dodamo sol in vino.
Vse sestane dobro umešamo in pokrijemo s kuhinjskim prtičkom, da testo vzhaja 1 uro.
Površino, na kateri bomo valjali testo potresemo z moko, nato testo položimo na pomokano površino in ga razvaljamo na debelino od 3 do 5 mm, razvaljano testo razrežemo na palčke po vaši želji. Jaz sem jih narezala 7 cm v dolžino in 1,5 v širino.
V posodo damo sezamova semena in sol in ju premešamo, narezano testo pomažemo z beljakom in povaljamo v mešanici sezama in soli tako pripravljene polagamo na peki papir in pustimo razmak med paličicami, ker med peko narastejo.
Klasično pečico segrejemo na 180 °C in slane sezamove palčke pečemo od 12 – 15 minut in, ko postanejo zlato rjave, so pečene.
Slane sezamove palčke ohladimo na sobni temperaturi, ohlajene shranimo v posodo, ki se dobro zapira in tako shranjene so okusne in hrustljave še 3 tedne.
Ob večerih, ko si nekaj želimo, pa ne vemo kaj, si postrežemo s slanimi sezamovimi palčkami. Lučka Glaser
Zraven palčk pa se prilega kakšen okusen napitek:
- Kuhano belo vino.
- Hugo, osvežilna pijača za odrasle.
- Bambus – pijača za odrasle.
- Miš – maš
- Ingverjev napitek.
- Ribezov sok iz sokovnika.
- Limonada z ingverjem.
- 100 % robidov sok.
- Grozdni sok iz sokovnika na paro.
- Kutinov gosti sok.
- Breskov sok za ozimnico.
- Rabarbarin kompot.
- Kompot iz suhega sadja.
- Pijača iz bezgovega cvetja (šabesa).
- Jabolčni kompot.
- Breskov kompot.
- Gosti sok iz jabolk in breskev.
- Čaj iz jagod šisandre in pod tem prispevkom povezave do mojih različnih domačih čajev.
- Najboljši zeliščni liker (Jagermeister).
- Žajbljev limončelo.
- Vinska rutica v tropinovcu.