Slane sezamove palčke
Print Friendly, PDF & Email

Slane sezamove palčke so hrustljave in dišeče, obogatene s sezamom in soljo. So krhke, lomljive in prijetne za grizljat ob različnih delih dneva.
Sezamove palčke solimo po svojem okusu in željah, sezam dodamo po svojih željah ali pa ga nadomestimo z drugimi semeni ali celo oreščki. Pri peki nam bodo zagotovo z veseljem pomagali tudi najmlajši.

Prednost slanih sezamovih palčk je, da poznamo sestavine, ki smo jih uporabili, slabosti pa, da jih prehitro pohrustamo.

slane sezamove palčke

Pripomočki za pripravo slanih sezamovih palčk

  • mešalnik za testo, lahko pa jih zmešamo ročno
  • nožek za rezanje testa

Sestavine za pripravo slanih sezamovih palčk

Za 1 kg slanih sezamovih palčk:

  • 600 g pšenične moke TIP 500
  • 300 g  svinjskega sala, masla ali margarine
  • 7 g suhega kvasa
  • 2 rumenjaka
  • 200 ml  belega vina
  • žlička morske soli

Za posip:

  • 2 beljaka
  • 1 žlica grobe morske soli za posip
  • 4 žlice sezama

Postopek izdelave slanih sezamovih palčk

Najprej si pripravimo vse sestavine, moko presejemo v posodo, v kateri bomo zamesili testo in dodamo suhi kvas, maščobo, ki je ogreta na sobno temperaturo, da se lepše zameša v testo. Pri jajcih ločimo beljake in rumenjake, rumenjake dodamo v skledo k moki, dodamo sol in vino.Slane sezamove palčke

Vse sestane dobro umešamo in pokrijemo s kuhinjskim prtičkom, da testo vzhaja 1 uro.

Površino, na kateri bomo valjali testo potresemo z moko, nato testo položimo na pomokano površino in ga razvaljamo na debelino od 3 do 5 mm, razvaljano testo razrežemo na  palčke po vaši želji. Jaz sem jih narezala 7 cm v dolžino in 1,5 v širino.

V posodo damo sezamova semena in sol in ju premešamo, narezano testo pomažemo z beljakom in povaljamo v mešanici sezama in soli tako pripravljene polagamo na peki papir in pustimo razmak med paličicami, ker med peko narastejo.

Klasično pečico segrejemo na 180 °C  in slane sezamove palčke pečemo od 12 – 15 minut in, ko postanejo zlato rjave, so pečene.

Slane sezamove palčke

Slane sezamove palčke ohladimo na sobni temperaturi, ohlajene shranimo v posodo, ki se dobro zapira in tako shranjene so okusne in hrustljave še 3 tedne.

slane sezamove palčke

Ob večerih, ko si nekaj želimo, pa ne vemo kaj, si postrežemo s slanimi sezamovimi palčkami. Lučka Glaser

Zraven palčk pa se prilega kakšen okusen napitek:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor