Pijača iz bezgovega cvetja (šabesa)
Print Friendly, PDF & Email

Pijača iz bezgovega cvetja, šabesa, je peneča pijača, ki zaradi vrenja in dodatka vina vsebuje tudi malo alkohola, zato ni primerna za otroke.

Bezgovo cvetje nam v spomladanskih dneh nudi prijeten osvežujoč napitek, vonj cvetov pa je zelo prijeten. Cvetovi vsebujejo eterična olja, glikozide, flavonoide in tanine. Flavonoidi imajo antibiotičen in diuretičen učinek.

Pijača iz bezgovega cvetja (šabesa)

Pripomočki za pripravo pijače iz bezgovih cvetov

  • večje vedro ali posoda za živila (več kot 10 l)
  • gosto cedilo, gaza ali svilena ruta
  • steklenice z zamaški

Sestavine za pripravo pijače iz bezgovih cvetov

Za 11 l pijače:

  • 10 velikih cvetov bezga
  • 10 l vode
  • 2 BIO limoni
  • 1 l belega vina
  • 1 kg sladkorja
  • 33 zrn riža

Postopek za pripravo pijače iz bezgovih cvetov

Pripravimo si vse sestavine, ki jih bomo potrebovali, BIO limoni dobro operemo in narežemo na kolobarje. Cvetov bezga ne spiramo pod tekočo vodo, saj bi s tem iz njih izprali vse dobro, moramo pa biti pazljivi, da jih nabiramo v lepem suhem vremenu, stran od cest in mesta.

Pijača iz bezgovega cvetja (šabesa)

V vedro, ali drugo vrsto posode, ki je primerna za uporabo živil, natočimo vodo in dodamo cvetove bezga, na rezine narezane limone in sladkor.

Pijača iz bezgovega cvetja (šabesa)

Nato dodamo še belo vino, vse skupaj dobro premešamo in pokrijemo s kuhinjsko krpo.

Pijača iz bezgovega cvetja (šabesa)

Tako pripravljeno pijačo iz bezgovih cvetov, šabeso, pustimo stati na sobni temperaturi tri dni, to je 72 ur. Vsaki dan vedro ali posodo odkrijemo in vsebino dobro premešamo.

Pijača iz bezgovega cvetja (šabesa)

Po treh dneh ponovno odkrijemo, dobro premešamo, pripravimo drugo večjo posodo, cedilo in svileno ruto ali čisto gazo in vsebino precedimo.

Pijača iz bezgovega cvetja (šabesa)

Tako precejeno pijačo iz bezgovega cvetja natočimo v čiste steklenice, ki jih ne napolnimo do vrha, ampak pustimo še približno 4 do 5 cm prostora, da je prostor za vrenje. Steklenice se morajo dobro zapirati, saj se, zaradi vrenja, ki nastane po nekaj dneh, lahko steklenice tudi odprejo. Če si želimo imeti bolj penečo pijačo, v vsako steklenico dodamo še 2 do 3 zrne riža. Steklenice postavimo na hladno mesto in po nekaj dnevih bo pijača ostra in peneča.

Pijača iz bezgovega cvetja (šabesa)

Narava nam nudi cvetove bezga, sladkorno peso za pridobivanje sladkorja, limone, riž in trto za pridobivanje vina, mi to samo združimo in si pripravimo čudovito osvežujočo pijačo. Lučka Glaser

Pijača iz bezgovega cvetja (šabesa)

Uporaba bezgovih cvetov in bezgovih jagod je zelo različna:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor