Pijača iz bezgovega cvetja (šabesa)
Pijača iz bezgovega cvetja, šabesa, je peneča pijača, ki zaradi vrenja in dodatka vina vsebuje tudi malo alkohola, zato ni primerna za otroke.
Bezgovo cvetje nam v spomladanskih dneh nudi prijeten osvežujoč napitek, vonj cvetov pa je zelo prijeten. Cvetovi vsebujejo eterična olja, glikozide, flavonoide in tanine. Flavonoidi imajo antibiotičen in diuretičen učinek.
Pripomočki za pripravo pijače iz bezgovih cvetov
- večje vedro ali posoda za živila (več kot 10 l)
- gosto cedilo, gaza ali svilena ruta
- steklenice z zamaški
Sestavine za pripravo pijače iz bezgovih cvetov
Za 11 l pijače:
- 10 velikih cvetov bezga
- 10 l vode
- 2 BIO limoni
- 1 l belega vina
- 1 kg sladkorja
- 33 zrn riža
Postopek za pripravo pijače iz bezgovih cvetov
Pripravimo si vse sestavine, ki jih bomo potrebovali, BIO limoni dobro operemo in narežemo na kolobarje. Cvetov bezga ne spiramo pod tekočo vodo, saj bi s tem iz njih izprali vse dobro, moramo pa biti pazljivi, da jih nabiramo v lepem suhem vremenu, stran od cest in mesta.
V vedro, ali drugo vrsto posode, ki je primerna za uporabo živil, natočimo vodo in dodamo cvetove bezga, na rezine narezane limone in sladkor.
Nato dodamo še belo vino, vse skupaj dobro premešamo in pokrijemo s kuhinjsko krpo.
Tako pripravljeno pijačo iz bezgovih cvetov, šabeso, pustimo stati na sobni temperaturi tri dni, to je 72 ur. Vsaki dan vedro ali posodo odkrijemo in vsebino dobro premešamo.
Po treh dneh ponovno odkrijemo, dobro premešamo, pripravimo drugo večjo posodo, cedilo in svileno ruto ali čisto gazo in vsebino precedimo.
Tako precejeno pijačo iz bezgovega cvetja natočimo v čiste steklenice, ki jih ne napolnimo do vrha, ampak pustimo še približno 4 do 5 cm prostora, da je prostor za vrenje. Steklenice se morajo dobro zapirati, saj se, zaradi vrenja, ki nastane po nekaj dneh, lahko steklenice tudi odprejo. Če si želimo imeti bolj penečo pijačo, v vsako steklenico dodamo še 2 do 3 zrne riža. Steklenice postavimo na hladno mesto in po nekaj dnevih bo pijača ostra in peneča.
Narava nam nudi cvetove bezga, sladkorno peso za pridobivanje sladkorja, limone, riž in trto za pridobivanje vina, mi to samo združimo in si pripravimo čudovito osvežujočo pijačo. Lučka Glaser
Uporaba bezgovih cvetov in bezgovih jagod je zelo različna: