100 % robidov sok
Print Friendly, PDF & Email

Robidov sok brez sladkorja je zelo primeren za diabetike inje sladko kiselkastega okusa in mu lahko dodajamo naravno ali mineralno vodo, ljubitelji sladkih sokov pa lahko dodajo tudi sladkor. Robide zaradi vseh koristnih stvari ki jih vsebujejo, so zelo primerne za pripravo sokov, marmelad in raznega peciva.

V robidovih jagodah se nahaja veliko vitaminov kot so: A, B1, B2, največ pa je vitamina C. Črni plodovi robid pa vsebujejo tudi kalij, fosfor, magnezij in železo.

 

Pripomočki za pripravo robidovega soka:

  • sokovnik na paro
  • steklenice z zamaškom
  • štedilnik
  • etikete s pisalom
  • brisača ali kuhinjska krpa
  • posodica za merjenje tekočin

Sestavine za pripravo robidovega soka

Za 1500 ml soka:

  • 1000 ml robidnic

Postopek za pripravo robidovega soka:

Robide nabiramo v suhem vremenu, da vsebujejo čim manj vode, že med nabiranjem poskrbimo, da oberemo robide, ki so zrele, brez listja in smeti, da nam jih ni potrebno ponovno prebirati.

Robide zorijo zelo počasi, ko so nekatere jagode že zrele, so se druge komaj začele barvati. Najbolj enostavno je, da robide sproti obiramo in jih zamrznemo, ko je obiranja konec, se odločimo kako jih bomo koristno predelali in si pripravili shranke.

Najbolj enostavno in najhitreje je, da si s pomočjo sokovnika na paro po navodilu o uporabi, pripravimo sok brez dodanega sladkorja in si tako pripravimo čudovito osvežilno pijačo. Pripravimo si čiste steklenice z zamaškom v katerega točimo vroč sok iz sokovnika na paro in steklenico takoj zapremo.

Vroče steklenice pokrijemo z brisačo ali kuhinjsko krpo in pustimo da se počasi ohlajajo, ko so steklenice ohlajene jih opremimo še z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka.

Napolnjene steklenice z robidovim sokom lahko tudi poležemo in shranimo v temnem neogrevanem prostoru, tako pripravljen shranek je uporaben najmanj eno leto.

Z malo truda in dobre volje si lahko pripravimo čudovito osvežilno pijačo. Lučka Glaser

Tudi iz drugih darov narave se da pripraviti čudovite napitke:

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.3]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor