Ribezov sok iz sokovnika
Ribezov sok iz sokovnika na paro, je najbolj enostavna in hitro pripravljena osvežilna pijača, ki jo lahko pripravimo s pomočjo sokovnika na paro. Sok lahko popijemo takoj, ali pa ga shranimo za kasnejšo uporabo, saj nam postopek vročega polnjenja omogoči shranjevanje tega čudovitega napitka tudi za ozimnico.
Rdeči ribez vsebuje jabolčno, citronsko in tartarično kislino, bogat je s kalcijem in fosforjem. Obilno je obdarjen z vitamini B-kompleksa (B1, B2, B3 i B6) ter vitamini C, A in K.
Pripomočki za pripravo ribezovega soka iz sokovnika:
- sokovnik na paro
- Poljubno velike steklenice z zamaški
Sestavine za pripravo ribezovega soka iz sokovnika:
Za 2 litra ribezovega soka:
- 2 kg rdečega ribeza
- 200 g sladkorja
Priprava ribezovega soka iz sokovnika na paro
Nabrani ribez speremo pod hladno tekočo vodo, ribeza ni potrebno osmukati, ampak ga skupaj s peclji naložimo v zgornji del posode sokovnika, ki ga lahko napolnimo do vrha. Čez ribez potrosimo sladkor.
V spodnji del sokovnika natočimo vodo, dodamo srednji del z odtočno cevko in zgornji del, ki je napolnjen s sadjem, prek katerega smo potrosili sladkor. Cevko speljemo v steklenico, ki mora stati na kovinski podlagi, če steklenice pred polnjenjem nismo segreli, da nam steklenica zaradi vročega soka ne poči.
Vse skupaj postavimo na štedilnik kjer se bo s segrevanjem ustvarila para. V cevki se bo nabral ribezov sok, ki ga direktno prelijemo v steklenice.
Priporočljivo je, da pred kuhanjem sadja preberemo navodila proizvajalca sokovnika.
Napolnjene steklenice takoj, še vroče, zapremo in pokrijemo s kuhinjsko krpo ali brisačo, da se sok počasi ohladi, ohlajene steklenice opremimo z etiketo s podatkom o času in vsebini shranka. Sok ribeza je zaradi manjše količine sladkorja uporaben najmanj 12 mesecev, če steklenice hranimo v temnem neogrevanem prostoru.
Sok ribeza je najbolj okusen takoj, ko je kuhan in ohlajen, saj si s svojo domišljijo lahko dekorativno okrasimo kozarec, in si pripravimo napitek po svojem okusu.
Naravni sokovi z malo dodanega sladkorja, so najbolj dobrodošli za naše zdravje in telo. Lučka Glaser
Tudi druge vrste sokov so vir zdravja:
- 100 % robidov sok.
- Grozdni sok iz sokovnika na paro.
- Kutinov gosti sok.
- Rabarbarin kompot.
- Kompot iz suhega sadja.
- Pijača iz bezgovega cvetja (šabesa).
- Jabolčni kompot.
- Breskov kompot.
- Gosti sok iz jabolk in breskev.