Ribezov sok iz sokovnika
Print Friendly, PDF & Email

Ribezov sok iz sokovnika na paro, je najbolj enostavna in hitro pripravljena osvežilna pijača, ki jo lahko  pripravimo s pomočjo sokovnika na paro. Sok lahko popijemo takoj, ali pa ga shranimo za kasnejšo uporabo, saj nam postopek vročega polnjenja omogoči shranjevanje tega čudovitega napitka tudi za ozimnico.

Rdeči ribez vsebuje jabolčno, citronsko in tartarično kislino, bogat je s kalcijem in fosforjem. Obilno je obdarjen z vitamini B-kompleksa (B1, B2, B3 i B6) ter vitamini C, A in K.

Ribezov sok iz sokovnika

Pripomočki za pripravo ribezovega soka iz sokovnika:

  • sokovnik na paro
  • Poljubno velike steklenice z zamaški

Sestavine za pripravo ribezovega soka iz sokovnika:

Za 2 litra ribezovega soka:

  • 2 kg rdečega ribeza
  • 200 g sladkorja

Priprava ribezovega soka iz sokovnika na paro

Nabrani ribez speremo pod hladno tekočo vodo, ribeza ni potrebno osmukati, ampak ga skupaj s peclji naložimo v zgornji del posode sokovnika, ki ga lahko napolnimo do vrha. Čez ribez potrosimo sladkor.

Ribezov sok iz sokovnika

V spodnji del sokovnika natočimo vodo, dodamo srednji del z odtočno cevko in zgornji del, ki je napolnjen s sadjem, prek katerega smo potrosili sladkor.  Cevko speljemo v steklenico, ki mora stati na kovinski podlagi, če steklenice pred polnjenjem nismo segreli, da nam steklenica zaradi vročega soka ne poči.

Vse skupaj postavimo na štedilnik kjer se bo s segrevanjem ustvarila para. V cevki se bo nabral ribezov sok, ki ga direktno prelijemo v steklenice.

Priporočljivo je, da pred kuhanjem sadja preberemo navodila proizvajalca sokovnika.

Ribezov sok iz sokovnika

Napolnjene steklenice takoj, še vroče, zapremo in pokrijemo s kuhinjsko krpo ali brisačo, da se sok počasi ohladi, ohlajene steklenice opremimo z etiketo s podatkom o času in vsebini shranka. Sok ribeza je zaradi manjše količine sladkorja uporaben najmanj 12 mesecev, če steklenice hranimo v temnem neogrevanem prostoru.

Ribezov sok iz sokovnika

Sok ribeza je najbolj okusen takoj, ko je kuhan in ohlajen, saj si s svojo domišljijo lahko dekorativno okrasimo kozarec, in si pripravimo napitek po svojem okusu.

Ribezov sok iz sokovnika

Naravni sokovi z malo dodanega sladkorja, so najbolj dobrodošli za naše zdravje in telo. Lučka Glaser

Tudi druge vrste sokov so vir zdravja:

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor