Kompot iz suhega sadja
Kompot iz suhega sadja si lahko pripravimo kot hladni napitek tako, da suho sadje samo namočimo v mlačni vodi za 6 do 8 ur oziroma preko noči, ali pa ga skuhamo. Suho sadje si pripravimo v jesenskem času, ko je sadja v izobilju in si tako pripravimo shranek za pripravo čudovitega kompota, ki je sladkobnega okusa z vonjem po sadju iz katerega smo kompot skuhali.
Pripomočki za pripravo kompota iz suhega sadja:
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo kompota iz suhega sadja
Za štiri osebe:
- 70 g suhih sliv
- 50 g suhih jabolk
- 70 g suhih hrušk in hrušk tepk (razmerje po želji)
- 1000 ml vode
Priprava kompota iz suhega sadja
Pripravimo si posušeno mešano sadje iz katerega bomo pripravili čudovit kompot, ki je zelo okusen zaradi kombinacije posušenega sadja.
V lonec natočimo hladno vodo in takoj dodamo pripravljeno suho sadje.
Suho sadje lahko samo namočimo ali pa kuhamo 15 do 20 minut v pokritem loncu, čas kuhanja je odvisen tudi od vrste suhega sadja.
Kompot iz suhega sadja lahko postrežemo toplega ali pa hladnega.
Pozimi topel se kompot prileže, da nas osveži in pa pogreje, poleti pa hladen žejo nam prežene. Lučka Glaser
Tako pripravljen kompot iz suhega sadja lahko ponudimo za napitek pri zajtrku, kakor sladico po kosilu ali ob pecivu.
Ideje za sladice:
- Gratinirane palačinke z makom.
- Gratinirane skutine palačinke.
- Kutinove gratinirane palačinke.
- Palačinke brez jajc.
- Gratinirane palačinke z jurčki.
Peciva s suhim sadjem: