Žajbljev limončelo
Print Friendly, PDF & Email

Žajbljev limončelo je osvežilna alkoholna pijača, ki zaradi svojih sestavin preventivno vpliva na naše zdravje. Sok limone je poznan po vitaminu C, listi žajblja pa so odlično sredstvo za zdravljenje ustne votline in žrela. Kombinacija vseh sestavin žganja, sladkorja, limone in žajblja naredi pijačo, ki osvežujoče in blagodejno vpliva na naše počutje.

Pripomočki za pripravo žajbljevega limončela:

  • ožemalnik limon
  • 2x svilena ruta ali gazo
  • cedilo
  • lij
  • steklenice

Sestavine za pripravo žajbljevega limončela

Za približno 2 litra:

Postopek za pripravo žajbljevega limončela:

Liste žajblja namočimo v domači sadjevec in pustimo stati v zaprtem kozarcu 7 do 10 dni. Če bomo uporabljali sveže liste žajblja bo izgled pijače bolj travnato zelen.

Po tem, ko je žajbelj namočen v žganju odstal, pričnemo z drugim delom postopka.

Limone dobro operemo in posušimo pred ožemanjem, če uporabimo ročni ožemalec limon je priporočljivo, da jih pred ožemanjem povaljamo z dlanjo po kuhinjskem pultu, da se zmehčajo in tako oddajo več limoninega soka. Pripravimo tudi odmerek sladkorja in vode.

V lonec vlijemo odmerjeno vodo, damo na štedilnik in počakamo, da voda zavre, pustimo vreti 2 do 3 minute, nato pa v vodo vsujemo sladkor, segrevamo na zmernem ognju in med vrenjem in stalnim mešanjem preverjamo, da se je sladkor stopil. Sladko vodo pokrijemo in postavimo v hladen prostor za toliko časa, da se posladkana voda ohladi.

Oprane limone prerežemo na polovico in jih začnemo ožemati. Če smo uporabili BIO limone lahko olupke limon posušimo, jih na kuhinjskem strgalniku nastrgamo in jih uporabimo za najrazličnejše načine v kulinariki.

Na primerno veliko posodo, v kateri imamo sladko vodo, damo kuhinjsko cedilo in ga prekrijemo s čisto svileno ruto ali sanitetno gazo in stresemo namočen žajbelj skupaj z žganjem na pripravljeno svileno ruto. Počakamo, da se žganje odcedi, nato ruto ali gazo z žajbljem odstranimo in na posodo namestimo novo gazo ali svileno ruto in vanjo vlijemo sok limone.

Z mešanjem limoninega soka poskrbimo, da precedimo čim več limoninega soka, na kraju pa limonin sok še ročno ožamemo. Usedlino od limoninega soka, ki je ostala v svileni ruti ali gazi, lahko uporabimo za pripravo limonade.

Pripravljen žajbljev limončelo hranimo v hladnem prostoru, ne v hladilniku, pred uporabo ga pretresemo, saj se usedlina limoninega soka nahaja na dnu steklenice.

Žajbljev limončelo popijte iz ljubezni do zdravja in ne iz ljubezni do alkohola. Lučka Glaser

Poizkusite tudi:

Ocena:
Skupaj: 31 Povprečno: 4.5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor