Rabarbarin kompot
Print Friendly, PDF & Email

Rabarbarin kompot je nežnega, rahlo kislega okusa, ki ga pripravimo iz stebel rabarbare od zgodnje pomladi pa do sredine junija, kasneje pa stebla vsebujejo preveč oksalne kisline in niso primerna za uživanje.

Rabarbaro nekateri uvrščajo med sadje, saj je spomladi prvi pridelek, ki ga lahko pobiramo in si pripravimo okusni in vitaminsko bogati kompot, saj spomladi potrebujemo največ vitaminov kot so A, B3, B5 in seveda tudi vitamin C. Rabarbara je res polna koristnih snovi, ki jih naše telo potrebuje, saj vsebuje tudi veliko kalcija, kalija, magnezija in mangana.


Pripomočki za pripravo rabarbarinega kompota

  • lonec s pokrovko
  • deska za rezanje
  • nož
  • štedilnik
  • skodelica
  • posodica za merjenje tekočin

Sestavine za pripravo rabarbarinega kompota:

Za štiri osebe:

  • 6 stebel rabarbare
  • 1000 ml vode
  • 1 žlička mletega cimeta
  • sladkor po okusu

Postopek za pripravo rabarbarinega kompota:

Za pripravo rabarbarinega kompota uporabimo samo stebla, liste odrežemo in zavržemo, stebla pa operemo in olupimo.

Olupke zavržemo, saj vsebujejo preveč oksalne kisline in niso uporabni, čeprav je njihov izgled zelo zanimiv.

Olupljena stebla narežemo na dolžino enega do dveh centimetrov in jih stresemo v lonec, v katerega smo natočili hladno vodo, dodamo še mleti cimet in sladkor. Lonec pokrijemo in postavimo na štedilnik. Ko vse skupaj zavre, kuhamo na zmernem ognju približno pet do osem minut, oziroma toliko časa, narezana stebla rabarbare postanejo mehka.

Ko je rabarbarin kompot kuhan , ga lahko postrežemo toplega ali hladnega.

Rabarbara je rastlina, ki jo lahko uvrstimo med zelenjavo ali sadje. Lučka Glaser

Pa še nekaj nasvetov za kuhanje in pripravo različnih kompotov:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor