Najboljši zeliščni liker (Jagermeister)
Najboljši zeliščni liker (Jagermeister) lahko naredi in pripravi vsakdo, ki rad hodi v naravo in opazuje rastline, posluša petje ptic … prepoznati pa mora tudi prave rastline, bolje je, da damo v zeliščni liker kakšno rastlino manj, kakor, da damo kakšno, ki je lahko strupena. Če določenih rastlin ne poznamo, vprašajmo za pomoč prijatelje ali pa sosede, najverjetneje vam bodo pomagali, da se naučite prepoznati določeno rastlino.
Zeliščni liker je priporočljivo imeti v domači lekarni za preganjanje prehladov, razkuževanje grla, želodčka … Lahko ga pa tudi naredimo za obdarovanje, namesto kupljenih daril.Bo krasno darilo, ki se ga bo vsakdo razveselil, pa še cenovno ugoden je.
Zeliščni liker (Jagermeister) lahko naredite sladkanega s sladkorjem ali pa ga posladkajte z medom, vsekakor pa ga sladkamo po lastnem okusu. Jaz naredim zeliščni liker kar brez sladkanja in veliko ljudi ga bolj obožuje grenkega.
A morali boste pohiteti, če želite najboljši zeliščni liker narediti, saj prva zelišča cvetijo že zelo zgodaj spomladi. Na spodnji tabeli boste lahko enostavno spremljali skozi vse mesece, kdaj je kakšno zelišče primerno za nabiranje, ki vam je lahko v oporo.
Recept je napisan za 1 liter zeliščnega likerja.
Pripomočki za pripravo zeliščnega likerja (Jagermeister):
- kozarec za vlaganje (večji)
- pokrov za pokrivanje kozarca
- kuhinjska tehtnica
- gaza za precejanje
Sestavine za pripravo zeliščnega likerja (Jagermeister):
- 1 liter tropinovca ali sadjevca
- nabiramo po 10 do 12 cvetov ali listov zelišč s seznama
- pri orehu pa potrebujemo zgolj 1 plod
Seznam zelišč in čas nabiranja zelišč za domač zeliščni liker (Jagermeister)
vijolica (cvet) | marec |
lapuh (cvet) | marec |
trobentica (cvet) | april |
trobentica (list) | april |
smrekovi vršički | april -maj |
robida (list) | april – junij ali september – november |
ozkolistni trpotec | april – september |
navadna marjetica (cvet) | maj – september |
lapuh (list) | maj – junij |
kamilica (cvet) | maj – julij |
gozdna jagoda (list) | maj – junij |
brin (zelene jagode) | maj |
pelin | maj – junij |
bezeg (cvet) | maj – junij |
navadni rman | maj – avgust |
žajbelj | maj – junij |
ajbiš | maj – junij |
meta | maj – avgust |
materina dušica | maj – september |
vinska rutica | maj – junij |
akacija (cvet) | maj -junij |
borovnica (list; pred zorenjem) | maj – junij |
bela detelja (cvet) | junij – juilj |
janež (zelen) | junij – juilj |
kumina | junij – avgust |
majaron | junij – september |
lipa (cvet) | junij |
širokolistni trpotec | junij – avgust |
šentjanževka | junij – avgust |
oreh (zrezan zelen plod) | junij |
rožmarin | junij – avgust |
srčna moč | junij – avgust |
kostanj (cvet) | julij |
arnika (cvet) | junij – avgust |
njivska preslica | junij – oktober |
tavžentroža | junij – avgust |
navadna vrtna melisa | junij – avgust |
brin (zrele jagode) | oktober – november |
Priprava zeliščnega likerja (Jagermeister):
V večji kozarec za vlaganje damo 1 liter žganja ter postopoma, nabiramo in dodajamo še sveža zelišča 10-12 cvetov oziroma listov. Vedno nabiramo čiste cvetove, ki jih ni potrebno prati, da s pranjem ne izgubimo cvetnega praha in medu. Liste in plodove lahko operemo. Kozarec naj bo vedno pokrit, da žganje ne izhlapeva. Decembra zeliščni liker (Jagermeister) precedimo po želji posladkamo in natočimo v steklenice.
Ne popijte iz ljubezni do alkohola, ampak zaradi ljubezni do zdravja.
Pa na zdravje vam želi Lučka.