Najboljši zeliščni liker (Jagermeister)
Print Friendly, PDF & Email

Vsakdo lahko naredi domač zeliščni liker (Jagermeister) in ga ima v domači lekarni za preganjanje prehladov in razkuževanje želodčka. Naredite lahko sladkanega z sladkorjem ali pa medom. Predvsem pa ga sladkamo po okusu. Jaz ga naredim kar brez sladkanja in naši prijatelji ga obožujejo.

A, morali boste pohitet, če ga želite naredit, prva zelišča že cvetijo.

Spodnji recept je namenjen za 1 liter zeliščnega likerja. Napisala sem tudi okvirni čas (mesec) nabiranja zelišč.  Zeliščni liker (Jagermeister) je lahko tudi zelo lepo darilo, ki je tudi cenovno ugodno, le potruditi se moramo.

Najboljši zeliščni liker (Jegermeister)

Pripomočki za pripravo zeliščnega likerja (Jagermeister):

  • kozarec za vlaganje (večji)
  • pokrov za pokrivanje kozarca
  • kuhinjska tehtnica
  • gaza za precejanje

Sestavine za pripravo zeliščnega likerja (Jagermeister):

  • 1 liter tropinovca ali sadjevca
  • nabiramo po 10 do 12 cvetov ali listov zelišč s seznama
  • pri orehu pa potrebujemo zgolj 1 plod

Seznam zelišč in čas nabiranja zelišč za domač zeliščni liker (Jagermeister)

vijolica (cvet) marec
lapuh (cvet) marec
trobentica (cvet) april
trobentica (list) april
smrekovi vršički april -maj
robida (list) april – junij ali september – november
ozkolistni trpotec april – september
navadna marjetica (cvet) maj – september
lapuh (list) maj – junij
kamilica (cvet) maj – julij
gozdna jagoda (list) maj – junij
brin (zelene jagode) maj
pelin maj – junij
bezeg (cvet) maj – junij
navadni rman maj – avgust
žajbelj maj – junij
ajbiš maj – junij
meta maj – avgust
materina dušica maj – september
vinska rutica maj – junij
akacija (cvet) maj -junij
borovnica (list; pred zorenjem) maj – junij
bela detelja (cvet) junij – juilj
janež (zelen) junij – juilj
kumina junij – avgust
majaron junij – september
lipa (cvet) junij
širokolistni trpotec junij – avgust
šentjanževka junij – avgust
oreh (zrezan zelen plod) junij
rožmarin junij – avgust
srčna moč junij – avgust
kostanj (cvet) julij
arnika (cvet) junij – avgust
njivska preslica junij – oktober
tavžentroža junij – avgust
navadna vrtna melisa junij – avgust
brin (zrele jagode) oktober – november

Priprava zeliščnega likerja (Jagermeister):

V večji kozarec za vlaganje damo 1 liter žganja ter postopoma, nabiramo in dodajamo še sveža zelišča 10-12 cvetov oziroma listov. Vedno nabiramo čiste cvetove, ki jih ni potrebno prati, da s pranjem ne izgubimo cvetnega praha in medu. Liste in plodove lahko operemo. Kozarec naj bo vedno pokrit, da žganje ne izhlapeva. Decembra zeliščni liker (Jagermeister) precedimo po želji posladkamo in natočimo v steklenice.

Sestavine za pripravo zeliščnega likerja (Jegermeister):

Ne popijte iz ljubezni do alkohola, ampak zaradi ljubezni do zdravja.

Pa na zdravje vam želi Lučka.

Ocena:
Skupaj: 30 Povprečno: 4.6]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor