Najboljši zeliščni liker (Jagermeister)
Print Friendly, PDF & Email

Najboljši zeliščni liker (Jagermeister) lahko naredi in pripravi vsakdo, ki rad hodi v naravo in opazuje rastline, posluša petje ptic … prepoznati pa mora tudi prave rastline, bolje je, da damo v zeliščni liker kakšno rastlino manj, kakor, da damo kakšno, ki je lahko strupena. Če določenih rastlin ne poznamo, vprašajmo za pomoč prijatelje ali pa sosede, najverjetneje vam bodo pomagali, da se naučite prepoznati določeno rastlino.

Zeliščni liker je priporočljivo imeti v domači lekarni za preganjanje prehladov, razkuževanje grla, želodčka … Lahko ga pa tudi naredimo za obdarovanje, namesto kupljenih daril.Bo krasno darilo, ki se ga bo vsakdo razveselil, pa še cenovno ugoden je.

Zeliščni liker (Jagermeister) lahko naredite sladkanega s sladkorjem ali pa ga posladkajte z medom, vsekakor pa ga sladkamo po lastnem okusu. Jaz naredim zeliščni liker kar brez sladkanja in veliko ljudi ga bolj obožuje grenkega.

A morali boste pohiteti, če želite najboljši zeliščni liker narediti, saj prva zelišča cvetijo že zelo zgodaj spomladi. Na spodnji tabeli boste lahko enostavno spremljali skozi vse mesece, kdaj je kakšno zelišče primerno za nabiranje, ki vam je lahko v oporo. 

Recept je napisan za 1 liter zeliščnega likerja.

Najboljši zeliščni liker (Jagermeister)

Pripomočki za pripravo zeliščnega likerja (Jagermeister):

  • kozarec za vlaganje (večji)
  • pokrov za pokrivanje kozarca
  • kuhinjska tehtnica
  • gaza za precejanje

Sestavine za pripravo zeliščnega likerja (Jagermeister):

  • 1 liter tropinovca ali sadjevca
  • nabiramo po 10 do 12 cvetov ali listov zelišč s seznama
  • pri orehu pa potrebujemo zgolj 1 plod

Seznam zelišč in čas nabiranja zelišč za domač zeliščni liker (Jagermeister)

vijolica (cvet) marec
lapuh (cvet) marec
trobentica (cvet) april
trobentica (list) april
smrekovi vršički april -maj
robida (list) april – junij ali september – november
ozkolistni trpotec april – september
navadna marjetica (cvet) maj – september
lapuh (list) maj – junij
kamilica (cvet) maj – julij
gozdna jagoda (list) maj – junij
brin (zelene jagode) maj
pelin maj – junij
bezeg (cvet) maj – junij
navadni rman maj – avgust
žajbelj maj – junij
ajbiš maj – junij
meta maj – avgust
materina dušica maj – september
vinska rutica maj – junij
akacija (cvet) maj -junij
borovnica (list; pred zorenjem) maj – junij
bela detelja (cvet) junij – juilj
janež (zelen) junij – juilj
kumina junij – avgust
majaron junij – september
lipa (cvet) junij
širokolistni trpotec junij – avgust
šentjanževka junij – avgust
oreh (zrezan zelen plod) junij
rožmarin junij – avgust
srčna moč junij – avgust
kostanj (cvet) julij
arnika (cvet) junij – avgust
njivska preslica junij – oktober
tavžentroža junij – avgust
navadna vrtna melisa junij – avgust
brin (zrele jagode) oktober – november

Priprava zeliščnega likerja (Jagermeister):

V večji kozarec za vlaganje damo 1 liter žganja ter postopoma, nabiramo in dodajamo še sveža zelišča 10-12 cvetov oziroma listov. Vedno nabiramo čiste cvetove, ki jih ni potrebno prati, da s pranjem ne izgubimo cvetnega praha in medu. Liste in plodove lahko operemo. Kozarec naj bo vedno pokrit, da žganje ne izhlapeva. Decembra zeliščni liker (Jagermeister) precedimo po želji posladkamo in natočimo v steklenice.

Sestavine za pripravo zeliščnega likerja (Jegermeister):

Ne popijte iz ljubezni do alkohola, ampak zaradi ljubezni do zdravja.

Pa na zdravje vam želi Lučka.

Ocena:
Skupaj: 36 Povprečno: 4.6]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor