Kuhano belo vino
Print Friendly, PDF & Email

Kuhano belo vino je pijača, ki je priljubljena v zimskem času in je v kulinarični ponudbi zelo pogosto imenovana kar ”kuhanček”. Kuhano vino je najbolj razširjeno v alpskih pokrajinah, na raznih sejmih in veselicah. Serviramo ga lahko tudi ohlajenega, začimbe pa odstranimo tik pred serviranjem. V današnjem času lahko dobimo mlete začimbe, ki se v vinu hitro razpustijo in oddajo vso svojo aromo.

Pripomočki za pripravo kuhanega belega vina:

  • lonec ali čajnik
  • žlička
  • nož
  • deska za rezane
  • desertni krožnik
  • merica za tekočine
  • tehtnica
  • kozarec
  • lonček za kuhano vino
  • štedilnik

Sestavine za pripravo kuhanega belega vina

Za dve osebi

  • 300 ml belega vina srednje kakovosti, lahko tudi rdečega
  • 100 ml vode
  • 1/4 žličke klinčkov mletih, lahko tudi celih
  • 1/4 žličke cimeta mletega, lahko tudi celega
  • 1/4 žličke nastrgane lupine bio limone
  • 100 g sladkorja
  • rezina limone za dekoracijo po želji

Postopek za pripravo kuhanega belega vina

Pripravimo vse sestavine, začimbe, ki jih bomo potrebovali, za belo vino je priporočljivo, da je srednje kakovosti, da bomo pri pitju kuhanega belega vina res uživali v boljšem okusu.

V lonec ali čajnik zlijemo vino, dodamo vodo in sladkor in dobro premešamo, da se sladkor stopi, dodamo mlete klinčke, mleti cimet.

Na koncu dodamo še nastrgan BIO olupek limone. Lonec ali čajnik postavimo na štedilnik in segrevamo do temperature približno 80 °C, pri tej temperaturi začne etilni alkohol izhlapevati, da je kuhano belo vino res slastno, moramo paziti, da nam vino ne zavre. Pred serviranjem toplega ali hladnega kuhanega vina, ga lahko tudi precedimo in za dekoracijo lahko uporabimo rezino limone.

Ne popijte kuhanega vina iz ljubezni do alkohola, ampak iz ljubezni do zdravja. Lučka Glaser

Preberite še ostala dva recepta, ki sem jih pripravila z vinom.

Ocena:
Skupaj: 16 Povprečno: 4.6]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor