Ingverjev napitek
Print Friendly, PDF & Email

Ingverjev napitek je osvežilen pripravek iz soka sveže korenine ingverja, soka limone in medu. Okus napitka je rahlo pekoč, saj ingver vsebuje eterična olja, ki dajejo vonj in ostrino tej čudoviti pijači. Ingver uporabljamo v kulinariki in zdravilstvu, na tržišču je največ posušenega, ki ima močnejši – ostrejši okus in vonj.

Aromatična eterična olja, ki jih ingver največ vsebuje so: borneol, cinerol, limonen, zingiberol, citral, neral, felandrel, pinen in kurkumin, ki dajejo značilen vonj in okus, na ostrino eteričnega olja vplivajo, shogaol, zingeron in gingerol.

Poleg eteričnih olj vsebuje ingverjeva korenina vsebuje še dobrih 9% beljakovin, škroba, encime, maščobne kisline, veliko rudnin (kalij, kalcij, fosfor, magnezij, železo) in (vitamin A, niacin).

Ingverjev napitek

Pripomočki za pripravo ingverjevega napitka:

  • ročno kuhinjsko strgalo

Sestavine za pripravo ingverjevega napitka

Za  300 ml napitka:

  • 10 g sveže korenine ingverja
  • 1 žlica medu
  • 1/2 limone
  • 300 ml Radenske ali druge naravne mineralne vode z mehurčki

Postopek za pripravo ingverjevega napitka:

Za pripravo ingverjevega  napitka potrebujemo svežo korenino, ki vsebuje še veliko soka, če ga kupujemo v trgovini ali na tržnici moramo biti zato še posebno pozorni na svežost korenine, ki jo lahko preverimo na otip in izgled.

Ingverjev napitek

Odrežemo toliko korenine kot jo bomo potrebovali za pripravo napitka, jo olupimo in nastrgamo na ročnem kuhinjskem strgalniku, nastrgana korenina izpusti veliko soka, ki ga precedimo na čajnem cedilu.

Ingverjev napitek

Polovico limone stisnemo in njen sok dodamo soku ingverja, nato dodamo še žličko medu in vse skupaj dobro premešamo.

Ingverjev napitek

Na koncu dodamo še Radensko.

Ingverjev napitek

 

Pijača je pripravljena.

Ingverjev napitek

Ingver poznamo posušen kot začimbo, tako iz svežega kot suhega pa lahko pripravimo čudovit zdrav osvežujoči sok. Lučka Glaser

Še nekaj nasvetov za pripravo osvežujočih pijač v različnem letnem obdobju in potrebi:

  1. Limonada z ingverjem.
  2. Bezgov terjak.
  3. Ribezov sok iz sokovnika.
  4. Rabarbara in breskev v gostem soku.
  5. Pijača iz bezgovega cvetja (šabesa).
  6. Kompot iz suhega sadja.
  7. Rabarbarin kompot.
  8. Ovseno mleko (napitek).
  9. Grozdni sok iz sokovnika na paro.
  10. Ječmenova bela kava.
  11. Gosti sok iz jabolk in breskev.
  12. Odličen bezgov sirup.
  13. Ledeni čaj iz koprive, smrekovih vršičkov, mete in rmana.

In še pijače za odrasle:

  1. Najboljši zeliščni liker (Jagermeister).
  2. Žajbljev limončelo.
  3. Vinska rutica v tropinovcu.
  4. Kuhano belo vino.
  5. Hugo, osvežilna pijača za odrasle.
  6. Miš – maš.
Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor