Breskov kompot
Print Friendly, PDF & Email

Breskov kompot je poslastica, ki jo postrežemo po kosilu, lahko pa tudi ob kavici. V sezoni ko so nam breskve bogato obrodile in smo se že naveličali surovih breskev jih pripravimo malo drugače in to kot breskov kompot, ki ga lahko ponudimo namesto slaščice pri različnih obrokih. Breskve vsebujejo veliko vitamina B3, ki se povezuje z magnezijem, selenim in cinkom, tako nam breskve vračajo razpoloženje in preženejo nemir in živčnost.

Pripomočki za kuhanje breskovega kompota:

  • posoda za pranje
  • deska za rezanje
  • nož
  • lonec
  • štedilnik
  • žlica
  • skodelica

Sestavine za kuhanje breskovega kompota:

Za 4 osebi:

  • 4 breskve
  • voda za pranje
  • 500 ml vode za kuhanje

Postopek za kuhanje breskovega kompota:

Breskve operemo jim odstranimo peclje in preverimo, da breskve niso nagnite. Uporabimo lahko breskve, ki so že zrele. Na otip mehke, zrele breskve vsebujejo več sladkorja in tako je kompot še bolj sladek in okusen.

Opranih breskev ne olupimo. Razrežemo jih na več delov, odvisno od debeline breskev, odstranimo peške.

narezane breskve naložimo v lonec, zalijemo z mrzlo vodo in damo kuhati na štedilnik, če so breskve dovolj zrele in sladke ni potrebno dodajati sladkorja in drugih začimb, ker bomo le tako ohranili pravi naravni okus breskev. Lonec pokrijemo, da ne izhlapi aroma in na zmernem ognju kuhamo približno 15 minut, odvisno od velikosti koščkov in zrelosti sadja. Paziti moramo, da se koščki breskev ne razkuhajo in bo tako kompot tudi balzam za oči ne samo za okus.

Kuhani kompot postrežemo v lični servirni posodi in ga ponudimo, bodite prepričani, da bo pogled na kuhan breskov kompot vrnil apetit in željo po breskvah.

Hitro, dobro, slastno pa enostavno. dober tek vam želim, Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.6]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor