Grozdni sok iz sokovnika na paro
Print Friendly, PDF & Email

Grozdni sok iz sokovnika na paro je pijača brez dodanega sladkorja z aromatičnem vonjem po grozdju in je rahlo sladko kislega okusa, ki pa je odvisen tudi od vrste grozdja in naravnega sladkorja, ki ga grozdje vsebuje. Priprava soka s pomočjo sokovnika na paro je zelo enostavna in to vrsto sokovnika lahko uporabimo tudi za pripravo vseh drugih vrst sokov iz jagodičevja sadja in zelišč. Količina pridobljenega soka je sorazmerna sočnosti  jagodičevja, sadja in zelišč.

Pripomočki za pripravo grozdnega soka iz sokovnika na paro:

 • vedro za grozdje
 • posoda za obrane grozdne jagode
 • tehtnica
 • sokovnik na paro
 • štedilnik
 • stojalo, ki ga prilagodimo višini steklenice (stol, otroška mizica, …)
 • steklenice z zamaškom, velikost steklenice izberete glede potrebo in razpoložljivost
 • etikete in pisalo

Sestavine za pripravo grozdnega soka iz sokovnika na paro

Za približno 1500 ml soka:

 • 2350 g črnih grozdnih jagod, uporabimo lahko tudi belega
 • 2000 ml vode za sokovnik
 •  sladkor (v primeru da želite bolj sladki sok)

Količina pridobljenega soka je sorazmerna sočnosti  grozdja.

Priprava grozdnega soka iz sokovnika na paro

Za pripravo grozdnega soka iz sokovnika na paro naberemo zrelo grozdje, ki je dozorelo na sončni strani in vsebuje tudi dovolj sladkorja, da pridobimo kakovosten naravno sladek sok.

Iz grozda potrgamo jagode, pri tem izločimo nezrele zelene in nagnite jagode, da dobimo res kvaliteten okusen sok.

Na tržišču je več vrst sokovnikov za pripravo soka, toda najbolj enostaven je tridelni sokovnik na paro, ki s pomočjo pare iztisne sok, ki ga prestrežemo direktno v steklenice in je že dolgo na tržišču, saj so ga uporabljale že naše babice. V spodnjo posodo natočimo vodo, nanjo postavimo posodo, ki je prestreznik soka z izpustno cevko, v katero pa postavimo cedilni del, ki ga napolnimo z grozdnimi jagodami in pokrijemo s pokrovko.

Nasvet
Na tržišču je več vrst sokovnikov, zato dobro preberite navodilo in se pri pripravi grozdnega soka držite navodil proizvajalca sokovnika.

Sokovnik na paro postavimo na štedilnik in si prilagodimo stojalo na katerega postavimo steklenico, da bo vroči grozdni sok tekel naravnost v steklenico, ki mora biti čista, v primeru, da steklenica predhodno ni segreta je priporočljivo, da steklenico postavimo na kovinski pladenj, tako ne bo počila med polnjenjem.

S kovinsko sponko stisnemo plastično cevko in počakamo, da voda v spodnji posodi zavre in para zmehča grozdne jagode, ki začnejo oddajati sok, ko se cevka napolni s sokom, kovinsko sponko odpremo in pustimo da sok začne teči v steklenico, ko se grozdne jagode izpraznijo, sok enostavno preneha teči, pri tem je treba paziti, da ne zmanjka vode v spodnji posodi.

Steklenice napolnimo v višino vratu steklenice in jo dobro zapremo s čistimi pokrovčki, ki dobro tesnijo, vroče steklenice pokrijemo z odejo in počakamo, da se ohladijo, ko so steklenice ohlajene jih opremimo z etiketo s podatkom o vsebini kaj steklenica shranjuje, podatek je važen posebno če kuhamo več vrst sokov.

Sok po odprtju hranite v hladilniku.

Domače je, brez dodanega sladkorja in brez vseh ostalih dodatkov, poizkusite. Lučka Glaser

Zraven pa ponudite:

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.7]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor