Gratinirane jakobove pokrovače
Gratinirane jakobove pokrovače so okusne ter hitro in enostavno pripravljene školjke. Pokrovače spadajo med bolj cenjene školjke, ki zaradi nežnega okusnega mesa, ki jih vsebujejo, med poznavalci morske hrane slovijo kot specialiteta. Pred vami je enostaven recept, za pripravo jakobovih pokrovač. Jedi iz jakobovih pokrovač priporočam za posebne trenutke, zaradi njihovega izjemno nežnega mesa, ki je nekaj posebnega in elegantne školjke, ki nam pričara posebnost trenutka, lahko jih ponudimo za predjed ali pa prigrizek.
Jakobove pokrivače so školjke, ki imajo pri nas več imen, imenujejo se tudi samo pokrovače ali pa capasante.
Pripomočki za pripravo gratiniranih jakobovih pokrovač
- pekač iz pečice 35 x 40 cm
Sestavine gratinirane jakobove pokrovače
Sestavine za 6 pokrovač:
- 6 jakobovih pokrovač
- 90 g sira edamca
- 24 g parmezana
- 36 g masla
- 12 g olivnega ekstra deviškega olja
- 12 g belih drobtin
- limona, ki jo uporabimo po želji
Priprava gratiniranih jakobovih pokrovač
Jakobove pokrovače kupimo že očiščene v ribarnici, nežno meso pazljivo ločimo od školjke in ga speremo pod hladno tekočo vodo, ter meso položimo na papirnati prtiček, da se lepo osuši. Tudi lupine školjk splaknemo pod hladno tekočo vodo in položimo v cedilo, da se odcedijo in delno osušijo.
Pripravimo tudi ostale sestavine, ki jih bomo potrebovali za pripravo školjk, naribamo sir, narežemo maslo narežemo na 6 manjših kock
V školjčno lupino najprej naložimo meso, nato dodamo nariban sir in drobtine.
Dodamo še parmezan, olje in košček masla.
Pokrovače naložimo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem in damo v ogreto navadno pečico na 220 °C za 10 minut, da se zlato zapečejo.
Največkrat za eno porcijo ponudimo 3 gratinirane jakobove pokrovače. Ponudimo še vroče, zraven pa ponudimo tudi rezino limone, da jo bomo pokapljali, vsekakor pa zraven ponudimo tudi domač svež kruh.
Dobrote morja z veseljem pripravljam, z še večjim veseljem pa jih pojem. Lučka Glaser
Pripravila sem vam povezave, do različnih receptov, okusnih morskih jedi in rib:
- Sardelni namaz, kot v vrtcu.
- Morski sadeži v omaki.
- Morski sadeži v vinski omaki
- Lignji polnjeni s šunko in sirom.
- Sardelice v koruzni moki.
- Klapavice na buzaro s špageti.
- Rižota s školjkami vongolami in klapavicami.
- Postrvi na žaru.
- Klapavice na buzaro.
- File osliča v koruznem zdrobu.
- Enostavna rižota z morskimi sadeži.
- Oslič pečen v pečici skupaj z blitvo.
- Pečena skuša.
- Rep morske spake na zelenjavi iz pečice.
- Ocvrte sardele v čebulni marinadi.
- Zlato ocvrte sardelice..