Gratinirane jakobove pokrovače
Print Friendly, PDF & Email

Gratinirane jakobove pokrovače so okusne ter hitro in enostavno pripravljene školjke. Pokrovače spadajo med bolj cenjene školjke, ki zaradi nežnega okusnega mesa, ki jih vsebujejo, med poznavalci morske hrane slovijo kot specialiteta. Pred vami je enostaven recept, za pripravo jakobovih pokrovač. Jedi iz jakobovih pokrovač priporočam za posebne trenutke, zaradi njihovega izjemno nežnega mesa, ki je nekaj posebnega in elegantne školjke, ki nam pričara posebnost trenutka, lahko jih ponudimo za predjed ali pa prigrizek.

Jakobove pokrivače so školjke, ki imajo pri nas več imen, imenujejo se tudi samo pokrovače ali pa capasante.

Jakobove pokrovače, kapesante gratinirane

Pripomočki za pripravo gratiniranih jakobovih pokrovač

  • pekač iz pečice 35 x 40 cm

Sestavine gratinirane jakobove pokrovače

Sestavine za 6 pokrovač:

  • 6 jakobovih pokrovač
  • 90 g sira edamca
  • 24 g parmezana
  • 36 g masla
  • 12 g olivnega ekstra deviškega olja
  • 12 g belih drobtin
  • limona, ki jo uporabimo po želji

Priprava gratiniranih jakobovih pokrovač

Jakobove pokrovače kupimo že očiščene v ribarnici, nežno meso pazljivo ločimo od školjke in ga speremo pod hladno tekočo vodo, ter meso položimo na papirnati prtiček, da se lepo osuši. Tudi lupine školjk splaknemo pod hladno tekočo vodo in položimo v cedilo, da se odcedijo in delno osušijo.

Pripravimo tudi ostale sestavine, ki jih bomo potrebovali za pripravo školjk, naribamo sir, narežemo maslo narežemo na 6 manjših kockJakobove pokrovače, kapesante gratinirane

V školjčno lupino najprej naložimo meso, nato dodamo nariban sir in drobtine.

Jakobove pokrovače, kapesante gratinirane

Dodamo še parmezan, olje in košček masla.Jakobove pokrovače, kapesante gratinirane

Pokrovače naložimo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem in damo v ogreto navadno pečico na 220 °C za 10 minut, da se zlato zapečejo.

Največkrat za eno porcijo ponudimo 3 gratinirane jakobove pokrovače. Ponudimo še vroče, zraven pa ponudimo tudi rezino limone, da jo bomo pokapljali, vsekakor pa zraven ponudimo tudi domač svež kruh.

Jakobove pokrovače, kapesante gratinirane

Dobrote morja z veseljem pripravljam, z še večjim veseljem pa jih pojem. Lučka Glaser

Pripravila sem vam povezave, do različnih receptov, okusnih morskih jedi in rib:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor