Rep morske žabe (spake) na zelenjavi iz pečice
Print Friendly, PDF & Email

Morsko žabo (spako) oziroma njen repni del uvrščamo med prvorazredne ribe; meso je belo in mehko z nežnim okusom po ribi. Priporočam, da rep morske žabe pečemo na zelenjavi, saj se okusi prepletajo in tudi zelenjava dobi obogaten okus in tako dobimo slasten obrok.

Morska žaba, je pravzaprav izredno kakovostna bela riba,  z zelo okusnim mesom, zlasti v repnem delu. Čvrsto belo meso pri kuhanju izloča veliko vode, zato je primerna za pripravo v pečici. Z običajnimi žabami ni v sorodu, ime je dobila zaradi oblike telesa, ki je sploščeno, kožo ima gladko, brez lusk, zelo različnih barv. Na pogled ni prav nič lepa, to potrjujejo tudi njena druga imena: grdobina, morska spaka in morski vrag.

Rep morske žabe (spake)

Pripomočki za pripravo morske žabe na zelenjavi:

  • pečica in pekač iz pečice

Sestavine morsko žabo na zelenjavi iz pečice:

Za 6 osebe:

Priprava repa morske žabe (spake) na zelenjavi iz pečice

Najprej operemo in osušimo vso zelenjavo, ki jo bomo potrebovali pri receptu, nato zelenjavo narežemo, por in papriko na rezance, bučo na kocke, paradižnika pa na krhlje, česen olupimo in ga pustimo celega.

Rep morske žabe (spake)

Zelenjavo porazdelimo enakomerno po vsem pekaču.

Rep morske žabe (spake)

Repe morske žabe (spake) splaknemo pod tekočo vodo in podržimo, da se voda odcedi, nato jih položimo na zelenjavo v pekač, posolimo jo iz obeh strani in obrnemo s kožo na vrhu za pečenje tako pripravljeno jo prelijemo z olivnim oljem, čez položimo vejice rožmarina.Rep morske žabe (spake)

Navadno pečico segrejemo na 180 °C in damo pekač z zelenjavo in morsko žabo (spako) v pečico za 45 minut.

Rep morske žabe (spake)

Pečene repe morske žabe (spake) na zelenjavi vzamemo iz pečice in postrežemo še vroče, zraven pa lahko ponudimo  slan krompir v kosih. Lahko ponudimo tudi hladnega, saj je prav tako zelo okusen.

Rep morske žabe (spake) na zelenjavi iz pečice

Vsaj enkrat na teden naj bi jedli ribe ali druge morske dobrote za uravnoteženo prehrano. Lučka Glaser

Pripravila sem vam še nekaj idej za okusno pripravo rib ali pa morskih sadežev:

Ideja, kaj vse lahko ponudimo zraven ribe:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor