Rep morske žabe (spake) na zelenjavi iz pečice
Morsko žabo (spako) oziroma njen repni del uvrščamo med prvorazredne ribe; meso je belo in mehko z nežnim okusom po ribi. Priporočam, da rep morske žabe pečemo na zelenjavi, saj se okusi prepletajo in tudi zelenjava dobi obogaten okus in tako dobimo slasten obrok.
Morska žaba, je pravzaprav izredno kakovostna bela riba, z zelo okusnim mesom, zlasti v repnem delu. Čvrsto belo meso pri kuhanju izloča veliko vode, zato je primerna za pripravo v pečici. Z običajnimi žabami ni v sorodu, ime je dobila zaradi oblike telesa, ki je sploščeno, kožo ima gladko, brez lusk, zelo različnih barv. Na pogled ni prav nič lepa, to potrjujejo tudi njena druga imena: grdobina, morska spaka in morski vrag.
Pripomočki za pripravo morske žabe na zelenjavi:
- pečica in pekač iz pečice
Sestavine morsko žabo na zelenjavi iz pečice:
Za 6 osebe:
- 3 repi morske žabe (spake) po 400 g ;skupaj 1200 g
- 100 g svežega ali zamrznjenega pora
- 450 g paradižnika
- 500 g jedilne buče ali bučke
- 250 g sveže paprike
- 30 g svežega česna ali 15 g suhega domačega česna
- 100 ml ekstra deviškega olivnega olja
- 2 žlici morske soli
- 3 vejice rožmarina ali 2 žlički suhega rožmarina
Priprava repa morske žabe (spake) na zelenjavi iz pečice
Najprej operemo in osušimo vso zelenjavo, ki jo bomo potrebovali pri receptu, nato zelenjavo narežemo, por in papriko na rezance, bučo na kocke, paradižnika pa na krhlje, česen olupimo in ga pustimo celega.
Zelenjavo porazdelimo enakomerno po vsem pekaču.
Repe morske žabe (spake) splaknemo pod tekočo vodo in podržimo, da se voda odcedi, nato jih položimo na zelenjavo v pekač, posolimo jo iz obeh strani in obrnemo s kožo na vrhu za pečenje tako pripravljeno jo prelijemo z olivnim oljem, čez položimo vejice rožmarina.
Navadno pečico segrejemo na 180 °C in damo pekač z zelenjavo in morsko žabo (spako) v pečico za 45 minut.
Pečene repe morske žabe (spake) na zelenjavi vzamemo iz pečice in postrežemo še vroče, zraven pa lahko ponudimo slan krompir v kosih. Lahko ponudimo tudi hladnega, saj je prav tako zelo okusen.
Vsaj enkrat na teden naj bi jedli ribe ali druge morske dobrote za uravnoteženo prehrano. Lučka Glaser
Pripravila sem vam še nekaj idej za okusno pripravo rib ali pa morskih sadežev:
- Zlato ocvrte sardelice.
- Ocvrte sardele v čebulni marinadi.
- Oslič pečen v pečici skupaj z blitvo.
- File osliča v koruznem zdrobu.
- Postrvi na žaru.
- Pečena skuša.
- Enostavna rižota z morskimi sadeži.
- Morski sadeži v vinski omaki.
- Klapavice na buzaro.
Ideja, kaj vse lahko ponudimo zraven ribe:
- Listnati ohrovt s krompirjem.
- Riž s satarašem.
- Rižota s česnovimi pski.
- Šparglji v rižoti z dodano proseno in ajdovo kašo.
- Zelena solata z listi rdeče pese in korenčka.
- Endivija z redkvico in fižolom.
- Paradižnik, kumarice in paprika v solati.
- Zelje s fižolom v solati.
- Cvetača v solati.
- Krompir v solati z drobnjakom.