Klapavice na buzaro
Klapavice na buzaro so okusna, zelo preprosta in hitro pripravljena jed s pridihom morja. Zraven klapavic na buzaro ponudimo izbran kruh s katerim boste krožnike in lonec pomazali do zadnje kapljice in pozabili na manire za mizo. 😉 Školjke jemo brez jedilnega pribora, le s prsti, lupino školjke pa uporabimo za zajemanje, zato vedno poskrbite, da bodo vaše roke čiste, preden boste sedli k obroku.
Pripomočki za pripravo klapavic na buzaro:
- posoda za pranje
- nož
- cedilo
- kozica s pokrovko
- kuhalnica
- žlica
- žlička
- sekljalnik ali deska za sekljanje česna
- štedilnik
Sestavine za pripravo klapavic na buzaro
Za 2 osebi:
- 1 kg klapavic
- 2 žlici olivnega olja
- 2 – 3 žlice drobtin
- 3- 5 strokov česna
- 2 žlički drobno narezanega peteršilja
- 150 ml belega namiznega vina
- sol po potrebi
- rezine limone
Postopek priprave klapavic na buzaro
Školjke klapavice morajo biti ob nakupu žive in tudi kuhati moramo dati žive, očiščene školjke, le tako so užitne. Zato ob nakupu pogledamo, da so lupine školjk dobro zaprte in imeti morajo prijeten vonj po morju, to pomeni, da so žive. Odprte in poškodovane školjke zavržemo.
Školjke pred čiščenjem za 30 minut namočimo v hladno, rahlo soljeno vodo, da izločijo ves pesek. Med tem časom pripravimo vse sestavine, ki jih bomo potrebovali za pripravo klapavic na buzaro.
Klapavice z nožem postrgamo in jim odstranimo spodnjo brado s katero so pritrjene, odstranimo jo tudi drugje, če je potrebno. Pri tem čiščenju školjk vidimo tudi morebiti poškodovane školjke, ki jih zavržemo.
Očiščene klapavice še enkrat ali dvakrat denemo v skledo, da jih speremo s hladno vodo in jih preložimo v cedilo. Ko so klapavice čiste, so pripravljene za kuhanje.
Česen olupimo in na drobno nasekljamo, v kozico z žlico odmerimo olje in nanj damo sesekljan česen.
Ko česen popražimo in zadiši po česnu, dodamo še drobtine, polovico drobno sesekljanega peteršilja, premešamo in zalijemo z vinom, počakamo, da zavre.
Školjke klapavice stresemo v kozico, pokrijemo s pokrovko in kozico stresamo, da se školjke same mešajo, školjke tako kuhamo pri visoki temperaturi 10 minut. Preizkusimo slanost, po potrebi solimo (školjke klapavice običajno same po sebi vsebujejo dovolj soli in dodatno soljenje ni potrebno).
Kuhane školjke klapavice na buzaro preložimo na krožnike in potresemo s peteršiljem. Zraven postreženih klapavic na buzaro lahko ponudimo rezino limone, da vsak samostojno po želji pokapa limonin sok preko klapavic in si tako še dodatno obogati okus.
Školjke jemo brez jedilnega pribora, le s prsti, lupino školjke pa uporabimo namesto žlice za zajemanje.
Naše morje je naše bogastvo. Popestrimo si jedilnik z bogastvom morja. Lučka Glaser
Kruh, ki ga priporočam zraven klapavic na buzaro:
- Polnozrnat kruh s solno kvasno emulzijo.
- Ovsen kruh s kvasno emulzijo.
- Mlečen bel kruh iz kruhomata.