Klapavice na buzaro
Print Friendly, PDF & Email

Klapavice na buzaro so okusna, zelo preprosta in hitro pripravljena jed s pridihom morja. Zraven klapavic na buzaro ponudimo izbran kruh s katerim boste krožnike in lonec pomazali do zadnje kapljice in pozabili na manire za mizo. 😉 Školjke jemo brez jedilnega pribora, le s prsti, lupino školjke pa uporabimo za zajemanje, zato vedno poskrbite, da bodo vaše roke čiste, preden boste sedli k obroku.

klapavice-na-buzaro

Pripomočki za pripravo klapavic na buzaro:

  • posoda za pranje
  • nož
  • cedilo
  • kozica s pokrovko
  • kuhalnica
  • žlica
  • žlička
  • sekljalnik ali deska za sekljanje česna
  • štedilnik

Sestavine za pripravo klapavic na buzaro

Za 2 osebi:

  • 1 kg klapavic
  • 2 žlici olivnega olja
  • 2 – 3 žlice drobtin
  • 3- 5 strokov česna
  • 2 žlički drobno narezanega peteršilja
  • 150 ml belega namiznega vina
  • sol po potrebi
  • rezine limone

Postopek priprave klapavic na buzaro

Školjke klapavice morajo biti ob nakupu žive in tudi kuhati moramo dati žive, očiščene školjke, le tako so užitne. Zato ob nakupu pogledamo, da so lupine školjk dobro zaprte in imeti morajo prijeten vonj po morju, to pomeni, da so žive. Odprte in poškodovane školjke zavržemo.

Školjke pred čiščenjem za 30 minut namočimo v hladno, rahlo soljeno vodo, da izločijo ves pesek. Med tem časom pripravimo vse sestavine, ki jih bomo potrebovali za pripravo klapavic na buzaro.

klapavice-na-buzaro

Klapavice z nožem postrgamo in jim odstranimo spodnjo brado s katero so pritrjene, odstranimo jo tudi drugje, če je potrebno. Pri tem čiščenju školjk vidimo tudi morebiti poškodovane školjke, ki jih zavržemo.

klapavice-na-buzaro

Očiščene klapavice še enkrat ali dvakrat denemo v skledo, da jih speremo s hladno vodo in jih preložimo v cedilo. Ko so klapavice čiste, so pripravljene za kuhanje.

klapavice-na-buzaro

Česen olupimo in na drobno nasekljamo, v kozico z žlico odmerimo olje in nanj damo sesekljan česen.

klapavice-na-buzaro

Ko česen popražimo in zadiši po česnu, dodamo še drobtine, polovico drobno sesekljanega peteršilja, premešamo in zalijemo z vinom, počakamo, da zavre.

klapavice-na-buzaro

Školjke klapavice stresemo v kozico, pokrijemo s pokrovko in kozico stresamo, da se školjke same mešajo, školjke tako kuhamo pri visoki temperaturi 10 minut. Preizkusimo slanost, po potrebi solimo (školjke klapavice običajno same po sebi vsebujejo dovolj soli in dodatno soljenje ni potrebno).

klapavice-na-buzaro

Kuhane školjke klapavice na buzaro preložimo na krožnike in potresemo s peteršiljem. Zraven postreženih klapavic na buzaro lahko ponudimo rezino limone, da vsak samostojno po želji pokapa limonin sok preko klapavic in si tako še dodatno obogati okus.
Školjke jemo brez jedilnega pribora, le s prsti, lupino školjke pa uporabimo namesto žlice za zajemanje.

klapavice-na-buzaro

Naše morje je naše bogastvo. Popestrimo si jedilnik z bogastvom morja. Lučka Glaser

Kruh, ki ga priporočam zraven klapavic na buzaro:

Ocena:
Skupaj: 23 Povprečno: 4.3]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor