Ocvrte sardele v čebulni marinadi
Print Friendly, PDF & Email

Sardele so okusen in lahek zdrav obrok, vsebujejo omega – 3 maščobne kisline, vitamine, lahko prebavljive beljakovine, …

Priprava sardelic je hitra in enostavna. Lahko jih uživamo za malico, kosilo ali večerjo. Samostojno, s solato, ob enolončnici ali juhi … Pripravite jih lahko za piknik ali za nenapovedane obiske; ocvrte sardele v marinadi so okusna predjed ali samostojen obrok.

Posebnost tega recepta je, da mariniramo že ocvrte sardele in s tem postopkom spremenimo okus v kislo, sladek, slan.  Na ta način lahko okusite nove odlične okuse sardel. Tudi videz je spremenjen zaradi vpliva jabolčnega kisa, olivnega olja, čebule, črnega popra, lovorovega lista in soli. Tako pripravljene sardele so uporabne več dni. To je star preverjen recept, ko so gospodinje pripravile sardelice za daljši čas.

Najbolj pomembno je, da kupimo sveže sardele. Sveže sardele prepoznamo po čvrsti strukturi in svežem videzu oči. Stare sardele imajo napočen trebuh in motne oči. Če se bojite, da bodo otroci  ali starejši imeli težave s kostmi, enostavno, kosti se čudovito in hitro odstranijo pri čiščenju sardelic.  Poskusite, presenečeni boste kako lahko jih odstranite.

Ocvrte sardele v marinadi

Ocvrte sardele v čebulni marinadi – pripomočki:

  • škarje
  • posoda s cedilko
  • ponev za peko
  • penovka
  • krožnik za odcejanje
  • papirnati servieti
  • deska za rezanje
  • kozica
  • vilice
  • žlica
  • kozarec za vlaganje  s pokrovčkom ali posoda, ki jo lahko dobro zapremo.

Ocvrte sardele v čebulni marinadi – sestavine:

(za 4 osebe)

Za ocvrte sardele:

  • 1 kg sardelic
  • moka
  • sol
  • olje za cvrtje

Za marinado:

  • 4 žlice olivnega olja
  • 2 čebuli
  • 4 lovorjev listi
  • 10 – 15 zrn črnega popra
  • 2 dl jabolčnega kisa

Ocvrte sardele v čebulni marinadi –  priprava:

Sardelam s škarjami odrežemo glavo pri škrgah in potem proti trebuhu. Odstranimo drobovino in na hitro speremo. S prstom odpiramo sardelo po hrbtni kosti kakor knjigo in nato odstranimo kost. Ko se osušijo jih pomokamo z obeh strani.

Čudovite ocvrte sardele v marinadi 2

V ponev vlijemo olje, v katerem bomo ocvrli sardele. Pozorni moramo biti, da je olje vroče. To preverimo tako, da v olje damo eno sardelico, če zacvrči je dovolj vroče. Sardelice ocvremo v večji količini olja, da plavajo 3 minute na eni strani jih obrnemo in še 3 minute na drugi strani. Sardelice pobiramo s penovko in jih polagamo na papirnate serviete, da popivnajo odvečno maščobo.

Čudovite ocvrte sardele v marinadi 3

Priprava marinade za ocvrte sardele

Za marinado olupimo čebulo in jo na drobno nasekljamo.  V kozico damo olivno olje, ko se segreje, pričnemo pražiti čebulo, da postekleni, dodamo poper in lovorov list. Vse skupaj zalijemo s kisom in kuhamo 8-10 minut.

Čudovite ocvrte sardele v marinadi 4

Nato v kozarec naložimo najprej ocvrte sardele, da pokrijemo dno, nato marinado, ponovno ocvrte sardele in postopek ponavljamo tako dolgo, da porabimo vse sardele in marinado. Zadnja plast naj bo vedno marinada. V kozarec nalagamo še toplo marinado, ribe pa so lahko še tople ali mrzle. Na sobni temperaturi ohladimo in postavimo v hladilnik.

Čudovite ocvrte sardele v marinadi 5

Na ta način so ribe uporabne več dni. Najbolj okusne so četrti dan, seveda predhodno shranjene v hladilniku na med +5 in +3 stopinjami Celzija. Najbolj okusne so marinerane sardele ogrete na sobno temperaturo. 30 – 15 minut pred postrežbo jih postavimo iz hladilnika, da okus postane popoln.

Čudovite ocvrte sardele v marinadi spodnja

Dober tek vam želi Lučka

Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 4.6]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor