Pečena skuša
Pečena skuša je ribja poslastica, ki ima mehko in sočno meso in hrustljavo skorjico, vsebuje veliko maščob, zato je primerna tudi za peko na žaru in za pripravo ostalih ribjih jedi, v Skandinaviji pa jo tudi sušijo in prekadijo.
Meso skuše je temnejše barve in vsebuje veliko vitamina B12, beljakovin in tudi antioksidant selen. Skuše se prehranjujejo s sardelicami zato jih ribiči lovijo skupaj z njimi, saj se jate skuš vedno nahajajo v bližini sardelic.
Pripomočki za pripravo pečene skuše
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo pečene skuše
Za štiri osebe:
- 4 skuše dolžine 30 cm
- 4 žličke tržaške omake
- sol po okusu
- 3 žlice bele moke tip 500
- 50 ml sončničnega olja
Za tržaško omako:
- 40 g česna
- 10 g peteršilja
- 4 žlice deviškega oljčnega olj
- morska sol
Postopek za pripravo pečene skuše
Skuše, ki so že očiščene, samo splaknemo pod tekočo vodo.
V trebušno votlino damo žličko tržaške omake, po zunanji strani posolimo in povaljamo v moki.
Tržaško omako pripravimo tako, da olupimo česen in ga damo v sekljalnik k peteršilju, dolijemo olje, dodamo ščepec soli in za par minut sekljamo in tržaška omaka je pripravljena. Poglejte podrobna navodila: domača tržaška omaka.
V ponvi segrejemo olje in v njem na zmernem ognju popečemo skuše, da po obeh straneh dobijo lepo zapečeno barvo.
Ribe so lepe v vodi, še lepše pa lepo zapečene na krožniku.
Tudi ribe spadajo pod mesni priboljšek, ki ga lahko pripravimo v vseh letnih časih. Lučka Glaser
Nasveti, kaj lahko ponudimo zraven pečene skuše:
- Pražena blitva z olivnim oljem in česnom.
- Listnati ohrovt s krompirjem.
- Narastek z bučami.
- Repa v omaki s krompirjem.
- Krompirjev pire z muškatnim oreščkom.
- Riž s paradižnikovo omako.
- Riž s satarašem.
- Riž z ajdovo kašo kot priloga.
- Polenta za vse generacije.
- Pečen rdeči kifeljčar.
Poglejte in pripravite različne solate, da popestrijo naš obrok:
- Krompirjeva solata
- Kumarice v solati s kislo smetano.
- Radič štrucar z ješprenjem.
- Šparglji v solati.
- Osvežujoča solata s sirom.
- Cvetača v solati.
- Stročji fižol s smetano.
- Paradižnik, kumarice in paprika v solati.
- Črna redkev in repa z jajci v solati.
- Solata rdeč hrastov list z belim zeljem.