Morski sadeži v omaki
Morski sadeži v omaki so okusni in so prava poslastica za ljubitelje morske hrane, z vonjem po morju, ki nas nasiti in nam poteši lakoto. V ribarnicah in dobro založenih živilskih trgovinah, dobimo lahko veliko izbiro različnih morskih dobrot, iz katerih si pripravimo odlična kosila ali večerje.
Pripomočki za pripravo morskih sadežev v omaki
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine morske sadeže v omaki
Za štiri osebe:
- 300 g mešanice zamrznjenih morskih sadežev
- 300 g zamrznjenih klapavic brez lupine
- 100 g čebule
- 3 stroki česna ali žlica sesekljanega česna
- 3 žlice oljčnega olja
- 400 ml paradižnikove mezge
- 400 ml vode
- 200 ml belega vina
- 5 žlic belih drobtin
- 3 vejice peteršilja
- morska sol po okusu
Priprava morskih sadežev v omaki
Zamrznjene morske sadeže in klapavice brez lupine pravočasno vzamemo iz zamrzovalnika, da se delno odtajajo in se kasneje v omaki hitreje razpustijo.
V kozici segrejemo olivno olje in na njem prepražimo na drobno narezano čebulo, ko zadiši po prepraženi čebuli, dodamo še na drobno narezan česen, premešamo in prepražimo še minuto ali dve.
Dodamo bele drobtine, ponovno premešamo, dodamo še paradižnikovo mezgo, vodo, vino in sol. Vse sestavine ponovno premešamo in pustimo vreti 2 do 3 minute.
Nato v pripravljeno omako stresemo še morske sadeže in klapavice, kuhamo na zmernem ognju še 15 minut, vmes občasno premešamo.
Na drobno narezane vejice peteršilja potresemo po kuhanih morskih sadežih in postrežemo.
Ali pa jih kot dekoracijo priložimo na krožnik.
Dobrote za kulinarične užitke si lahko priskrbimo tudi iz morskih globin in si pripravimo čudovito kosilo. Lučka Glaser
Pripravila sem vam nekaj nasvetov za priloge poleg morskih sadežev v omaki:
- Šparglji v rižoti z dodano proseno in ajdovo kašo.
- Riž z ajdovo kašo kot priloga.
- Slan krompir v kosih za začetnike.
- Blitva s krompirjem.
- Krompirjev pire z muškatnim oreščkom.
- Pire krompir z blitvo.
- Pire krompir z rdečo peso.
- Pire krompir z rumeno kolerabo.
- Domači bleki, krpice ali flikce.
- Mlečni bel kruh iz kruhomata.
- Rahle bige brez gnetenja.
- Bel kruh z drožmi.