Klapavice na buzaro s špageti
Print Friendly, PDF & Email

Klapavice na buzaro s špageti, so poslastica za vse ljubitelje morskih sadežev, priprava te jedi je zelo preprosta in hitra, v zelo kratkem času imamo pripravljen odličen obrok.

Klapavice so školjke, ki jih imenujemo tudi dagnje in so lahko dostopne vse leto in zelo okusne, z nezamenljivim okusom po morski hrani. Školjke jemo brez jedilnega pribora, le s prsti, seveda pa pri testeninah uporabljamo jedilni pribor.

Pripomočki za pripravo klapavic na buzaro s špageti:

 • ni posebnih pripomočkov

Sestavine klapavice na buzaro s špageti

Za 2 osebi:

 • 1 kg klapavic
 • 2 žlici olivnega olja
 • 3 – 5 strokov česna ali 1 žlica drobno nasekljanega česna
 • 2 – 3 žlice drobtin
 • 2 žlički drobno narezanega peteršilja svežega ali suhega)
 • 150 ml belega namiznega vina
 • morska sol po potrebi
 • rezine limone

Za testenine:

 • 250 g špagetov ali testenin po vaši želji
 • 2500 ml vode
 • morska sol po potrebi

Priprava klapavic na buzaro s špageti

Še pred kuhanjem pripravimo vse sestavine, ki jih bomo potrebovali za pripravo klapavic na buzaro, špagete lahko tudi zamenjamo za drugo vrsto testenin.

Klapavice morajo biti ob nakupu žive, tudi kuhati moramo dati žive, školjke pred pripravo očistimo, le tako so užitne. Zato ob nakupu pogledamo, da so lupine školjk dobro zaprte in imeti morajo prijeten vonj po morju, to pomeni, da so žive.

Odprte in poškodovane školjke zavržemo.

Klapavice na buzaro s špageti

Školjke klapavice pred čiščenjem vsaj za 30 minut namočimo v hladno, rahlo soljeno vodo, da izločijo pesek. V slučaju, da smo klapavice kupili dan pred pripravo, jih je najbolje shraniti v posodo s hladno, rahlo osoljeno vodo in posodo postaviti v hladno shrambo ali hladilnik.

Klapavice z nožem postrgamo in jim odstranimo spodnjo brado, s katero so pritrjene, ostrgamo jih tudi drugje, če je potrebno. Pri tem čiščenju školjk vidimo tudi poškodovane školjke, ki jih odstranimo. Očiščene klapavice speremo s hladno vodo in jih preložimo v cedilo. Ko so klapavice čiste, so pripravljene za kuhanje.Klapavice na buzaro s špageti

Česen na drobno nasekljamo, v kozico z žlico odmerimo olje in nanj damo sesekljan česen in ga pražimo med stalnem mešanjem, ko česen zadiši, dodamo še drobtine, polovico drobno sesekljanega peteršilja in premešamo.

Klapavice na buzaro s špagetiTakoj ko premešamo, zalijemo z vinom in, ko tekočina zavre, dodamo očiščene klapavice v kozico, pokrijemo s pokrovko in potem kozico stresamo, da ob tem mešamo školjke, tako kuhamo na srednji temperaturi, da školjke vrejo 10 minut. Preizkusimo slanost, po potrebi dosolimo (školjke klapavice običajno same po sebi vsebujejo dovolj soli in dodatno soljenje ni potrebno).Klapavice na buzaro s špagetiMed kuhanjem školjk klapavic, smo pristavili lonec z osoljeno vodo, v kateri smo skuhali testenine po navodilu proizvajalca. Ko so testenine kuhane, jih odcedimo.

Klapavice s penovko poberemo iz buzare na ogret krožnik ali v drugo ogreto posodo, kjer bodo ostale tople.

Kuhane špagete stresemo v buzaro in jih pražimo 1 – 2 minute, da se okus buzare in špagetov poveže.Klapavice na buzaro s špageti

Tako pripravljene špagete naložimo na krožnik, nato jim dodamo še školjke klapavice in potresemo z preostalim sesekljanim peteršiljem. Zraven ponudimo tudi limono, ki se z okusom lepo poveže s školjkami.

Klapavice na buzaro s špageti

Morskih sadežev in morskih in sladkovodnih rib v Sloveniji pojemo premalo, čeprav so zelo okusne. Lučka Glaser

Pripravila sem vam recepte za nekaj idej, kako enostavno pripraviti ribe ali morsko hrano:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor