Lignji polnjeni s šunko in sirom
Lignji polnjeni s šunko in sirom so preprosta, okusna in nasitna morska specialiteta, za katero ne rabimo veliko sestavin.
Lignji so v kulinariki uporabljeni po celem svetu in obstaja veliko različnih načinov priprave. Patagonski lignji so najbolj primerni za polnjenje in jih lahko kupimo sveže ali zamrznjene. Lignji vsebujejo vitamine B2, B3 in B12, fosfor, cink, magnezij, kalij, baker in so zelo koristni za zdravje našega telesa.
Pripomočki za pripravo lignjev polnjenih s šunko in sirom
- lesena nabodala – špile
Sestavine lignje polnjene polnjenih s šunko in sirom
Za štiri osebe:
- 500 g očiščenih patagonskih lignjev
- 200 g sira tilsit (tilsiter) ali sir po želji
- 200 g narezane šunke
- 50 ml sončničnega olja
- sol po okusu
Priprava lignjev polnjenih s šunko in sirom
Lignje dobro operemo, obrežemo in oblikujemo vrečke lignjev, ki jih bomo napolnili. Pripravljene vrečke lignjev naložimo na papirnate brisače ali kuhinjske krpe, da popivnajo odvečno vodo.
Sir narežemo na velikost vrečke lignja, nato koščke sira zavijemo v rezino šunke in ga vložimo v vrečko – ligenj.
Polnjene lignje nabodemo na lesena nabodala, enega za drugim tako, da jih na vrhu zapremo. Napodeni polnjeni lignji nas spominjajo na ražnjiče.
Napolnjene lignje, ki smo jih nabodli, naložimo na desko za rezanje, da odteče odvečna tekočina, nato pa jih naložimo v ponev (brez olja) in jih popečemo po eni strani 2 do 3 minuten, nato pa jih obrnemo in popečemo še po drugi strani, da izpustijo vso odvečno tekočino.
Nato pa jih preložimo v drugo ponev, segreto in namaščeno z oljem in jih popečemo po obeh straneh 6 do 8 minut, pri tem moramo paziti, da se ne primejo na dno posode, zato je priporočljivo, da jih večkrat obrnemo.
Lignji so poslastica iz morskih globin, ki nam z videzom in okusom poplačajo ves trud, ki smo ga vložili za pripravo. Lučka Glaser
Zraven lignjev polnjenih s šunko in sirom pa sem vam pripravila različne priloge in pestro izbio solat za uravnotežen obrok:
- Slan krompir v kosih za začetnike.
- Krompirjev pire z muškatnim oreščkom.
- Pire krompir z rumeno kolerabo.
- Krompir v solati z drobnjakom.
- Pire krompir s korenčkom.
- Pire krompir z rdečo peso.
- Pire krompir z blitvo
- Listnati ohrovt s krompirjem.
- Šparglji v solati.
- Motovilec z jajcem v solati.
- Zelena solata z listi rdeče pese in korenčka.
- Endivija z redkvico in fižolom.
- Paradižnik, kumarice in paprika v solati.
- Kitajsko zelje s fižolom v solati.
- Kumarice s krompirjem v solati.
- Kumarice v solati s kislo smetano.
- Solatni krožnik.
- Krompirjeva solata
- Solata rdeč hrastov list z belim zeljem.
- Cvetača v solati.