Lignji polnjeni s šunko in sirom
Print Friendly, PDF & Email

Lignji polnjeni s šunko in sirom so preprosta, okusna in nasitna morska specialiteta, za katero ne rabimo veliko sestavin.

Lignji so v kulinariki uporabljeni po celem svetu in obstaja veliko različnih načinov priprave. Patagonski lignji so  najbolj primerni za polnjenje in jih lahko kupimo sveže ali zamrznjene. Lignji vsebujejo vitamine B2, B3 in B12, fosfor, cink, magnezij, kalij, baker in so zelo koristni za zdravje našega telesa.

Lignji polnjeni s šunko in sirom

Pripomočki za pripravo lignjev polnjenih s šunko in sirom

  • lesena nabodala – špile

Sestavine lignje polnjene polnjenih s šunko in sirom

Za štiri osebe:

  • 500 g očiščenih patagonskih lignjev
  • 200 g sira tilsit (tilsiter) ali sir po želji
  • 200 g narezane šunke
  • 50 ml sončničnega olja
  • sol po okusu

Priprava lignjev polnjenih s šunko in sirom

Lignje dobro operemo, obrežemo in oblikujemo vrečke lignjev, ki jih bomo napolnili. Pripravljene vrečke lignjev naložimo na papirnate brisače ali kuhinjske krpe, da popivnajo odvečno vodo.

Lignji polnjeni s šunko in sirom

Sir narežemo na velikost vrečke lignja, nato koščke sira zavijemo v rezino šunke in ga vložimo v vrečko – ligenj.

Lignji polnjeni s šunko in sirom

Polnjene lignje nabodemo na lesena nabodala, enega za drugim tako, da jih na vrhu zapremo. Napodeni polnjeni lignji nas spominjajo na ražnjiče.

Napolnjene lignje, ki smo jih nabodli, naložimo na desko za rezanje, da odteče odvečna tekočina, nato pa jih naložimo v ponev (brez olja) in jih popečemo po eni strani 2 do 3 minuten, nato pa jih obrnemo in popečemo še po drugi strani, da izpustijo vso odvečno tekočino.

Lignji polnjeni s šunko in sirom

Nato pa jih preložimo v drugo ponev, segreto in namaščeno z oljem in jih popečemo po obeh straneh 6 do 8 minut, pri tem moramo paziti, da se ne primejo na dno posode, zato je priporočljivo, da jih večkrat obrnemo.

Lignji polnjeni s šunko in sirom

Lignji so poslastica iz morskih globin, ki nam z videzom in okusom poplačajo ves trud, ki smo ga vložili za pripravo. Lučka Glaser

Zraven lignjev polnjenih s šunko in sirom pa sem vam pripravila različne priloge in pestro izbio solat za uravnotežen obrok:

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.3]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor