Rižota s školjkami vongolami in klapavicami
Rižota s školjkami vongolami in klapavicami, je okusna, vrhunska rižota, ki jo bodo z veseljem jedli vsi ljubitelji morske hrane. Bogata rižota s školjkami, ki jo lahko ponudimo kakor predjed, če pa zraven ponudimo še solato, jo lahko ponudimo za glavno jed.
Školjke klapavice, vongole morajo biti ob nakupu žive, lupini školjke morata biti zaprti, imeti morajo prijeten vonj po morju. Kupimo čvrsto zaprte, nepoškodovane, lahko so nekoliko priprte školjke, ki se ob rahlem dotiku zaprejo.
Pripomočki za pripravo rižote z vongolami in klapavicami
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo rižote z vongolami in klapavicami
Za 4 osebe:
- 1 kg klapavic z lupino
- 1 kg vongole z lupino
- 200 ml vode (ali več)
- 20 g sesekljanega česna
- 250 g riža
- 100 ml ekstra deviškega olivnega olja
- 200 ml paradižnikove mezge z origanom
- šopek peteršilja
Priprava rižote s školjkami vongolami in klapavicami
V večjo posodo pripravimo hladno vodo, ki jo osolimo z morsko soljo in vanjo potopimo školjke za približno 1 uro, tako se same očistijo in izločijo pesek iz notranjosti. V nadaljnjem postopku vsako školjko vongolo pregledamo, da so nepoškodovane in zaprte to pomeni, da so sveže in žive, poškodovane zavržemo. Klapavicam z nožem odstranimo spodnjo brado s katero so pritrjene, odstranimo jim tudi ostale izrastke, ostrgamo jih z nožem, pri čiščenju školjk vidimo tudi morebiti poškodovane lupine školjk, te školjke zavržemo. Ko vse školjke očistimo, jih dobro speremo pod tekočo hladno vodo.
V dovolj velik lonec damo školjke in jim prilijemo vodo, 200 ml, pristavimo jih na štedilnik in kuhamo od 5 do 8 minut ob potresanju lonca, da se školjke premešajo in se vse odprejo.
Odprte školjke, ki jih želimo za dekoracijo naših krožnikov, shranimo skupaj z lupino in jih še dodatno kuhamo 10 minut v tekočini, v kateri smo skuhali školjke, ostalim školjkam pa z žličko izločimo meso, ki ga bomo dodali kuhati v rižoto.
Olupimo česen in ga drobno nasekljamo, operemo šopek peteršilja, ki ga tudi na drobno sesekljamo, v drugo posodo precedimo vodo od kuhanja školjk, poizkusimo slanost tekočine, če je preveč slana jo razredčimo z vodo, ker bomo to tekočino uporabili za zalivanje rižote. Tekočine nastane več, kakor smo jo dali pri kuhanju školjk, ker tudi školjke vsebujejo vodo, ki jo spustijo pri kuhanju. Vsega skupaj potrebujemo 600 ml tekočine, s katero bomo potem zalili rižoto.
V kozico damo olje in na njem popražimo česen, da postane lešnikove barve, nato dodamo še riž in polovico peteršilja, vse na hitro med stalnim mešanjem popražimo za 2 do 3 minute, da se sestavine dobro premešajo.
Nato dodamo paradižnikovo mezgo in 600 ml precejene tekočine od kuhanja školjk, vse premešamo.
Dodamo še meso izluščenih školjk in nadaljujemo kuhanje z občasnim mešanjem po navodilu proizvajalca riža, da je rižota s školjkami vongolami in klapavicami kuhana.
Rižota s školjkami vongolami in klapavicami še vročo naložimo na krožnik in jo dekoriramo s školjkami v lupini in potrosimo z drugo polovico sveže narezanega peteršilja.
Tako pripravljeno rižoto lahko ponudimo tako za praznični obed, kot na navaden dan. Lučka Glaser
Pripravila sem vam povezave še do ostalih morskih, ribjih jedi:
- Sardelni namaz, kot v vrtcu.
- Morski sadeži v omaki.
- Morski sadeži v vinski omaki
- Lignji polnjeni s šunko in sirom.
- Sardelice v koruzni moki.
- Klapavice na buzaro s špageti.
- Postrvi na žaru.
- Klapavice na buzaro.
- File osliča v koruznem zdrobu.
- Enostavna rižota z morskimi sadeži.
- Oslič pečen v pečici skupaj z blitvo.
- Pečena skuša.
- Rep morske spake na zelenjavi iz pečice.
- Ocvrte sardele v čebulni marinadi.
- Zlato ocvrte sardelice.
- Omaka s tuno za testenine.