Velikonočno kuhanje savinjskega želodca
Print Friendly, PDF & Email

V času velikonočnih praznikov, ko savinjski želodec še ni dovolj zrel in se še ni posušil, ga lahko tudi skuhamo in tako lahko uživamo v njegovem okusu že za praznike.

Značilnost savinjskega želodca je, da se suši na vetru in je njegov čas sušenja daljši, saj dozori šele v mesecu maju. Savinjski želodec je tradicionalna domača sušena mesnina, ki je pod imenom zgornje-savinski želodec tudi geografsko zaščitena. Na kmetijah, kjer se ukvarjajo z domačimi kolinami, pa po svojih hišnih receptih pripravljajo savinjski želodec, ki ima zaradi kakovostnih sestavin, predalpskega podnebja, naravnega sušenja zanimiv vonj in okus.

Dobri prijatelji, ki jih imam v Ljubnem ob Savinji, mi vsako leto podarijo za velikonočne praznike nedozorel savinjski želodec, ki ga skuham po njihovem navodilu in si pripravim dobrote iz najlepše doline v Sloveniji.

Velikonočno kuhanje savinjskega želodca

Pripomočki za kuhanje savinjskega želodca

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za kuhanje savinjskega želodca

Za šest oseb:

  • 600 g nedozorelega savinjskega želodca

Postopek kuhanja savinjskega želodca

Želodec, za katerega se odločimo, da ga bomo skuhali v času velikonočnih praznikov, zbrišemo z čisto kuhinjsko krpo, ga v loncu prelijemo s hladno vodo in ga kuhamo najmanj 1 uro, lonec mora biti malo večji, saj se želodec med kuhanjem napihne, pa tudi med samim vrenjem mora biti prekrit z vodo.

Velikonočno kuhanje savinjskega želodca

Še vroč kuhan savinjski želodec damo na kovinsko cedilo, ki smo ga postavili na lonec in ga po svoji iznajdljivostjo obtežimo, najbolj enostavno je, da nanj postavimo polno vedro vode. Odvečna maščoba bo pri tem odtekla v spodnjo posodo. Obtežen želodec pustimo čez noč v hladnem prostoru, da se splošči in ohladi.

Velikonočno kuhanje savinjskega želodca

Naslednji dan sploščen in ohlajen želodec ostrgamo odvečne maščobe in ga zbrišemo s papirnatim servetom, odrežemo šivani del olupka in ga olupimo toliko, kot ga bomo narezali.

Velikonočno kuhanje savinjskega želodca

Olupljen in ohlajen želodec narežemo na rezine debeline 2 do 3 mm, velikost rezin prilagodimo našim potrebam in načinu ponudbe.

Velikonočno kuhanje savinjskega želodca

Ponudimo ga lahko kot narezek skupaj z drugimi velikonočnimi dobrotami, ali pa za dodatek uporabimo različne zelenjavne prilogo.

Velikonočno kuhanje savinjskega želodca

Zanimiv je tak okusen obrok, pri tem tudi uživamo in potešimo lakoto. Lučka Glaser

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor