Bučkini polpeti
Bučkini polpeti so povsem enostavni za pripravo, hkrati pa zelo okusni in bodo všeč ljubiteljem zelenjavnih jedi. Običajno pa jih z veseljem pojedo tudi tisti, ki sicer niso ravno ljubitelji bučk oziroma zelenjave. Poleg postrežemo le še skledo solate in okusen obrok je na mizi. Seveda pa lahko predstavljajo tudi okusno prilogo.
Bučke vsebujejo zelo veliko vitaminov (C, B in E) in mineralov. Vsebujejo tudi lutein, ki je koristen za naše oči in pa fosfor, kalij, magnezij, kalcij, mangan. Koliko dobrega v eni sami zelenjavi, kajne? Zavihajmo rokave in pripravimo okusno, brezmesno kosilo.
Pripomočki za pripravo bučkinih polpetov
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo bučkinih polpetov:
Za 3-4 osebe:
- 700 g bučk
- 4 žlice moke
- 6 žlic drobtin
- 4 jajca
- poper po okusu
- sol po okusu
- muškatni orešček po okusu
- česen v prahu po okusu
- 1 jedilna žlica peteršilja (posušenega ali šopek svežega)
- maščoba za peko
Postopek priprave bučkinih polpetov
Bučke operemo in jim odrežemo oba konca. Nato bučke naribamo in jih posolimo. Pustimo jih stati 20-30 minut, da bučke spustijo vodo. Nato bučke dobro ožamemo.
Na ožete bučke damo jajca, moko, drobtine in vse začimbe. S čistimi rokami vse sestavine dobro premešano skupaj v enotno zmes.
V ponvi segrejemo malo maščobe (jaz uporabim kokosovo mast). Nato pa s pomočjo jedilne žlice zajemamo maso za bučkine polpete in jo dajemo v ponev, kjer oblikujemo polpete. Če vam je lažje, lahko polpete oblikujete tudi med dlanmi. Bučkine polpete popečemo najprej z ene strani, nato jih obrnemo in popečemo še z druge strani.
Ko so zlato rjavo zapečeni, so bučkini polpeti pečeni.
Odlagamo jih na krožnik, obložen s papirnatimi brisačkami, ki bodo popivnale morebitno odvečno maščobo. Bučkine polpete postrežemo kot samostojno brezmesno kosilo skupaj z vašo najljubšo solato.
Ljubitelji bučk poskusite tudi:
- kremno juho iz bučk,
- panirane bučke s parmezanom iz pečice,
- piščančje zrezke v omaki iz bučk in korenja,
- šparglji s slanino in bučkami iz pečice,
- bučke s sirom in začimbami iz pečice,
- bučke s sirom iz zdrobom iz pečice,
- testenine z bučkami in paradižnikom,
- bučke polnjene z ajdovo kašo.
Dober tek!