Kraljica marmelad: domača marelična marmelada
Print Friendly, PDF & Email

Zame je domača marelična marmelada nesporna kraljica marmelad. Nežna, polnega okusa in ravno prav gosta … dobra je kar ”na žlico”, v sladicah in seveda na kruhu …  Njena priprava pa čisto nič komplicirana le nekaj časa si moramo vzeti. Pripravite jo tudi vi.

Pripomočki za domačo marelično marmelado

 • večja posoda za kuhanje (moja je volumna 5l)
 • kuhalnica
 • kuhinjska tehtnica
 • skodelica
 • žlica
 • metlica
 • štedilnik
 • pečica
 • zajemalka
 • palični mešalnik
 • poljubno veliki stekleni kozarčki z pokrovčki, ki dobro tesnijo

Sestavine za domačo marelično marmelado

Za cca. 2000 g marmelade

 • 2 kilograma razkoščičenih marelic
 • 800 g sladkorja
 • 2 želirna praška 1:1

Postopek priprave domače marelične marmelade

Marelice najprej operemo, jih razkoščičimo in narežemo na koščke (sama sem jih narezala na četrtinke).

Pripravimo si sladkor, ki ga odmerimo. Od celote (800 g sladkorja) vzamemo 3-4 žlice sladkorja, ki ga damo na stran v skodelico. Kasneje ga bomo uporabili skupaj z želirnim sredstvom.

Marelice stresemo v posodo v kateri bomo kuhali marmelado in čez marelice vsujemo sladkor. Dobro premešamo, da se ves sladkor stopi in počakamo, da zavre.

Ko zavre, zmanjšamo temperaturo na štedilniku in ob zmernem vrenju kuhamo tako dolgo, da izginejo pene, ki so nastale (v mojem primeru je to trajalo okoli 40 minut). Vmes ne pozabimo pridno mešati, saj bi se nam sicer marelična marmelada lahko prismodila.

Ta čas, ko se marelična marmelada kuha in lepo brbota v loncu, operemo in osušimo steklene kozarce in pokrovčke, ki jih nato damo v pečico, ogreto na 100 °C in jih s tem še dodatno steriliziramo.

Opomba avtorice
Nekateri ta del postopka poenostavijo tako, da pene pobirajo iz lonca, a meni osebno je marmelada, ki se kuha počasi neprimerljivo boljša.

Ko z marmelade izginejo vse pene, vzamemo v roke palični mešalnik im morebitne koščke marelic, ki so ostali spasiramo. Če želite, pa lahko drobne koščke marelic pustite cele. Kar vam je ljubše.

Sedaj k sladkorju, ki smo ga na začetku odvzeli od celote primešamo želirno sredstvo (v mojem primeru Želin 1:1). Dobro premešamo. Nato pa to mešanico s pomočjo metlice hitro vmešamo v marmelado in pri tem pazimo, da ne nastanejo grudice.

Počakamo, da marmelada ponovno zavre in kuhamo še 3-5 minut (medtem iz pečice lahko vzamemo steklene kozarčke s pokrovčki in si jih pripravimo, da jih bomo napolnili z domačo marelično marmelado).

Marelično marmelado odstavimo s štedilnika in s pomočjo zajemalke (ali kako drugače – kot vam je lažje) napolnimo steklene kozarce, ki smo jih pripravili. Napolnimo jih skoraj do vrha.

Z domačo marelično marmelado napolnjene steklene kozarčke dobro zapremo s pokrovčki, ki dobro tesnijo in jih enega poleg drugega polagamo na odejo ali večjo brisačo, v katero jih zavijemo in jih pustimo, da se počasi ohlajajo (sama jih pustim tako 5-7 dni).

Nato marelično marmelado hranimo v hladni in temnejši kleti. Še preden pa kozarčke z marmelado shranimo v klet jih opremimo z napisom kaj je v njih in kdaj smo jih napolnili.

Uživajte v okusu kraljice med marmeladami – domači marelični marmeladi.

Domačo marelično marmelado pa lahko uporabite tudi pri nekaterih sladicah:

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 33 Povprečno: 4.4]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor