Vložene kisle kumarice
Print Friendly, PDF & Email

Obstaja veliko receptov za vložene kisle kumarice. Osebno sem jih preizkusila kar nekaj in ugotovila, da je ta eden od najboljših. Vložene kisle kumarice, narejene po tem receptu lahko v kleti počakajo tudi več kot eno leto. Njihov okus je odličen, kumarice pa hrustljave in trde, kot bi jih pravkar naredili. Vabim, da jih poskusite tudi vi!

Pripomočki za pripravo vloženih kislih kumaric:

  • veliki lonec za kuhanje (5 ali več litrov) s pokrovom
  • cedilo
  • penovka ali penovki podoben pripomoček
  • mala čajni žlička
  • zajemalka
  • tehtnica
  • stekleni kozarci za vlaganje s pokrovom
  • kuhinjska brisača
  • velika brisača iz frotirja ali odeja

Sestavine za pripravo vloženih kislih kumaric

Za 6 kg kumaric za vlaganje:

  • 1 l kisa za vlaganje
  • 2,5 l hladne vode
  • okoli 40 g (ali po okusu) mešanice začimb za kisle kumarice (dobite jo skoraj v vseh trgovinah)
  • 150 g sladkorja
  • 110 g soli
  • 6 kg malih kumaric za vlaganje

Postopek za pripravo vloženih kislih kumaric

Vzamemo lonec za kuhanje in vanj vlijemo kis  za vlaganje, hladno vodo, odtehtano in dodamo tudi sol in sladkor. Lonec postavimo na štedilnik, ga pokrijemo s pokrovko in na močnem ognju zavremo sestavine v njem.

Med tem, ko čakamo, da vsebina v loncu zavre, operemo in pregledamo kumarice.

Zelo pomembno je, da vlagamo samo zdrave in cele kumarice. Vse poškodovane, nagnite kumarice izločimo.

Očiščene in dobro oprane kumarice, najprej položimo v cedilo, da se dobro odcedijo nato pa odvečno vodo s kumaric popivnamo tako, da jih položimo na čisto kuhinjsko brisačo in jih z njo posušimo. Kumarice morajo biti pred vlaganjem  oprane in popolnoma suhe, brez ostankov vodnih kapljic.

Pripravimo še čiste, dobro oprane in posušene steklene kozarce za vlaganje. V vsak posamezni kozarec približno damo 1 čajno žličko začimbne mešanice za kumarice.

Takoj, ko sestavine v loncu zavrejo, s posode dvignemo porkovko in zmanjšamo temperaturo na štedilniku.
V lonec damo okoli 350 g kumaric, počakamo nekaj  sekund ( samo toliko, da spremenijo barvo) nato jih s pomočjo penovke, poberemo iz lonca in zložimo v kozarec za vlaganje.

Ta postopek ponavljamo vse dokler nam ne zmanjka kumaric.

Ko smo napolnili vse kozarce za vlaganje s kumaricami, nam preostane le še to, da jih  prelijemo z vročimi sestavinami iz lonca. Kumarice v kozarcih morajo v celoti plavati v tekočini.

Takoj, ko smo kumarice prekrili s tekočino, kozarce za vlaganje dobro zapremo. Zaprte in še vroče kozarce z pravkar vloženimi kislimi kumaricami zavijemo v  brisačo ali odejo in jih pustimo, da se počasi ohladijo na sobni temperaturi.

Po tem, ko se vložene kisle kumarice ohladijo, jih hranimo v hladnem in temnem prostoru, po odprtju pa v hladilniku.

Opomba avtorice

Kumarice lahko vlagamo tudi tako, da jih sveže oprane in posušene zložimo direktno v kozarce za vlaganje (brez namakanja v vroči kopeli).

V tem primeru jih zložimo v kozarce za vlaganje zelo tesno, drugo ob drugi in jih prelijemo z vrelo mešanico pripravljeno iz vode, kisa, soli in sladkorja, ki smo jo pripravili. Na kozarce za vlaganje namestimo pokrove, jih trdno zapremo in napolnjene kozarce postavimo v velik lonec za kuhanje. V tako napolnjen lonec vlijemo vročo vodo, ki mora segati do pokrova kozarca za vlaganje. Lonec postavimo na štedilnik in ga segrevamo na 85 °C in pustimo okoli 25 minut. Vse ostalo delamo po enakem postopku.

 

Vložene kisle kumarice so pripravljene.

Dober tek

Ocena:
Skupaj: 19 Povprečno: 3.8]

Dodaj odgovor