Shranjevanje domačih jajc z zamrzovanjem
Shranjevanje domačih jajc z zamrzovanjem je odličen način, kako shraniti jajca, ko jih imamo doma preveč in se bojimo, da se bodo pokvarila. Po tem nasvetu lahko shranite kokošja, račja, pa tudi druge vrste jajc.
Jajca so polnovredna hrana, z veliko prehransko vrednostjo, saj vsebujejo vse hranilne snovi, ki jih potrebujemo. Cenovno so dostopna, zato so v naši kuhinji skoraj nepogrešljiva. Da so jajca holesterolska bomba, pa je že davno ovrženo. Jajca so že vse od začetka civilizacije eno najpopolnejših živil na svetu in so vsestransko uporabna.
Zamrznemo lahko vbita jajca, vmešana ali pa ločena na beljake in rumenjake. Ko jih potrebujemo, jih enostavno odmrznemo v hladilniku, da se preko noči odtajajo na hladnem, ali pa na sobni temperaturi približno v eni uri, uporabimo jih kot sveža jajca.
Pripomočki za zamrzovanje jajc
- zamrzovalnik
- plastične posodice
- vrečke
Sestavine zamrzovanje jajc
- jajca v poljubni količini
Postopek za zamrzovanje jajc
Najprej premislimo, kako bomo pozneje uporabili jajca, ki jih bomo zamrznili. In se tako odločimo, ali bomo shranili cela jajca in, če bomo le-ta razžvrkljali ali ne, ali pa bomo beljake shranili ločeno od rumenjakov. Pripravimo še skledico, v kateri bomo preverjali, če so jajca sveža, nato pa jih in potem jih bomo dajali po naših potrebah skupaj po enega, dva, tri,…
Jajca, ki so shranjena v hladilniku so primerna za uživanje tudi od 3 do 5 tednov in, če se rumenjak razlije, še ne pomeni, da je jajce pokvarjeno. Kako pa vemo, da je jajce pokvarjeno? Ko ga vbijemo, zelo smrdi in ima beljak motni videz, tako takšna jajce zavržemo, posodico za preverjanje pa pomijemo pred ponovno uporabo. Nekateri preizkušajo svežost, tudi tako, da jajca potopijo v vodo, jaz sem skozi izkušnje ugotovila, da to ni vedno 100 % metoda.
V plastične posodice, v katerih bomo jajca zamrznili damo želeno količino jajc, v obliki, ki jo bomo potrebovali (cela, razžvrkljana, beljake ali rumenjake).
Jajčka zamrznemo v plastični posodi zato, da jih kasneje, ko so že zamrznjena enostavno preložimo v PVC vrečko in tako nam v zamrzovalniku porabijo manj prostora, na vrečke pa enostavno napišemo vsebino, količino in datum shranka. Tako zamrznjena jajca so uporabna najmanj 8 mesecev.
Ko bomo dali jajca odmrzniti, jih zopet preložimo iz vrečke v posodo, da nam ne iztečejo po hladilniku.
Že kot otrok sem rada pojedla kuhano ali pečeno jajce, ta užitek imam tudi sedaj. Lučka Glaser
Pripravila sem vam enostavne okusne recepte za uporabo odmrznjenih jajc:
- Najbolj slastna jajčka, pečena na ocvirkih.
- Slastna pečena jetrna pašteta z jajci.
- Umešana jajčka s popečeno hamburško slanino.
- Paradižnik z jajci in čebulo.
- Sataraš z jajci.
- Česnovi pski z jajci.
- Pražene lisičke z jajci.
- Špinačna omleta.
- Omleta s pečeno slanino.
- Rahle in slastne palačinke.
- Rahli zdrobovi žličniki.
- Slastni vodni žličniki z drobtinami.
- Ocvrta piščančja bedra z manj kalorijami.
- Koleraba po dunajsko.
- Ocvrte bučke s sezamom.
Ali pa za slastna slastna peciva:
- Pecivo lene gospodinje.
- Buhteljni z marmelado.
- Pijana nevesta.
- Jogurtovo pecivo s poprovo meto.
- Ajdova rolada z borovnicami.
- Potratna potica.