Shranjevanje domačih jajc z zamrzovanjem
Print Friendly, PDF & Email

Shranjevanje domačih jajc z zamrzovanjem je odličen način, kako shraniti jajca, ko jih imamo doma preveč in se bojimo, da se bodo pokvarila. Po tem nasvetu lahko shranite kokošja, račja, pa tudi druge vrste jajc.

Jajca so polnovredna hrana, z veliko prehransko vrednostjo, saj vsebujejo vse hranilne snovi, ki jih potrebujemo. Cenovno so dostopna, zato so v naši kuhinji skoraj nepogrešljiva. Da so jajca holesterolska bomba, pa je že davno ovrženo. Jajca so že vse od začetka civilizacije eno najpopolnejših živil na svetu in so vsestransko uporabna.

Zamrznemo lahko vbita jajca, vmešana ali pa ločena na beljake in rumenjake. Ko jih potrebujemo, jih enostavno odmrznemo v hladilniku, da se preko noči odtajajo na hladnem, ali pa na sobni temperaturi približno v eni uri, uporabimo jih kot sveža jajca.

Shranjevanje domačih jajc - zamrzovanje

Pripomočki za zamrzovanje jajc

  • zamrzovalnik
  • plastične posodice
  • vrečke

Sestavine zamrzovanje jajc

  • jajca v poljubni količini

Postopek za zamrzovanje jajc

Najprej premislimo, kako bomo pozneje uporabili jajca, ki jih bomo zamrznili. In se tako odločimo, ali bomo shranili cela jajca in, če bomo le-ta razžvrkljali ali ne, ali pa bomo beljake shranili ločeno od rumenjakov. Pripravimo še skledico, v kateri bomo preverjali, če so jajca sveža, nato pa jih in potem jih bomo dajali po naših potrebah skupaj po enega, dva, tri,…

Jajca, ki so shranjena v hladilniku so primerna za uživanje tudi od 3 do 5 tednov in, če se rumenjak razlije, še ne pomeni, da je jajce pokvarjeno. Kako pa vemo, da je jajce pokvarjeno? Ko ga vbijemo, zelo smrdi in ima beljak motni videz, tako takšna jajce zavržemo, posodico za preverjanje pa pomijemo pred ponovno uporabo. Nekateri preizkušajo svežost, tudi tako, da jajca potopijo v vodo, jaz sem skozi izkušnje ugotovila, da to ni vedno 100 % metoda.

Shranjevanje domačih jajc - zamrzovanje

V plastične posodice, v katerih bomo jajca zamrznili damo želeno količino jajc, v obliki, ki jo bomo potrebovali (cela, razžvrkljana, beljake ali rumenjake).

Shranjevanje domačih jajc - zamrzovanje

Jajčka zamrznemo v plastični posodi zato, da jih kasneje, ko so že zamrznjena enostavno preložimo v PVC vrečko in tako nam v zamrzovalniku porabijo manj prostora, na vrečke pa enostavno napišemo vsebino, količino in datum shranka.  Tako zamrznjena jajca so uporabna najmanj 8 mesecev.

Ko bomo dali jajca odmrzniti, jih zopet preložimo iz vrečke v posodo, da nam ne iztečejo po hladilniku.

Shranjevanje domačih jajc - zamrzovanje

Že kot otrok sem rada pojedla kuhano ali pečeno jajce, ta užitek imam tudi sedaj. Lučka Glaser

Pripravila sem vam enostavne okusne recepte za uporabo odmrznjenih jajc:

Ali pa za slastna slastna peciva:

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor